«Урожай» лісу збирають справжні майстри

5 липня 2017р, ЗМІ про нас. Прес-служба

У селі Гійче на Львівщині змагалися найкращі вальники дерев.

Гуркіт бензопил, тріск дерева, що падає, музика, свіже повітря, аплодисменти та море позитивних емоцій супроводжували свято, на яке зібралися представники лісової галузі нашої області. 16 команд лісорубів з усієї Львівщини показували своє уміння в точному звалюванні, розрізанні дерев та швидкому обрізанні відростків.

Обласні змагання з визначення найкращого вальника лісу відбулися у Гійченському лісництві ДП «Рава-Руське лісове господарство» Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Продемонструвати свою майстерність приїхали найкращі майстри бензопили Львівщини – як досвідчені, які були членами Національної збірної України, так і юніори, які показують найкращі результати.

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека розповів, що професія вальника лісу – одна з найважливіших у лісовому господарстві. «Це люди, які є збирачами «врожаю» лісу, — сказав пан Дейнека. — Водночас ця професія — небезпечна, за цим критерієм посідає друге місце після професії шахтаря. Ці змагання допомагають шліфувати майстерність лісорубів».

«Такі змагання проводять з метою популяризації професії вальника лісу, — розповів головний інженер Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Громяк. – На превеликий жаль, молодь слабо йде в нашу роботу, особливо на звалювання деревини. Хоч сьогодні в нашій області середня зарплата в лісовій галузі становить понад вісім тисяч гривень, а звалювальники отримують навіть більше. Сьогодні на змагання державні підприємства привезли тільки двох юніорів».

З одним із них я поспілкувалася. Привернув увагу своєю наполегливістю, затятістю, вправністю під час змагань. 18-річний майстер лісу ДП «Сколівське ЛГ» Василь Рибак до змагань готувався довго і серйозно. Тому під час «бою» з майстрами зі стажем не поступався їм, а у деяких конкурсах показав навіть кращі результати. Василь обрав професію вальника лісу невипадково, про неї мріяв з дитинства, бо виріс серед мальовничого Сколівського лісу. Знав, що робота непроста, але переконаний: «Легкого нічого немає».

Лісоруби змагалися в п’яти номінаціях: звалювання дерев, обрізання сучків, монтаж нового ланцюга, розкряжування стовбура комбінованим різом та точність розкряжування. Вальники працювали з мотоінструментом — зосереджені й серйозні.

На одному майданчику – змагання з обрізання сучків. Тут за тридцять секунд треба спиляти на стовбурі всі сучки. При тому, як кажуть судді, виступ сучка має становити не менше п’яти міліметрів і заглиблення в деревину — теж не більше п’яти міліметрів. Адже кожне заглиблення — це втрата деревини. Обрізати гілля треба було так, аби залишився тільки гладесенький стовбур.

Однак найцікавішим був процес ваління дерева. На спеціально підготовлений майданчик пускали не всіх, а ті, що йшли, обов’язково мали бути у касках. На розрідженій галявині, де проведена рубка, спеціально залишили 18 сосен для змагань. Цим високим красуням – понад 80 років. Це саме той вік, у якому лісівники збирають “врожай” лісу. Дозрілі сосни зрізують, щоб могли розвиватися молоді дерева, які ростуть поруч.

На підготовленій до рубки сосні написано червоною фарбою номер учасника. Кожен учасник перед тим, як приступити до ваління дерева, розраховував, куди воно може впасти. На тому місці забивав кілок. Важливо, щоб дерево впало саме на цей кілок. Тоді лісоруб отримував найбільше балів. День змагань був вітряний, тому непросто було вгадати, куди впаде сосна… На те, щоб вкласти сосну на землю, дається три хвилини. Хто витратить більше часу, отримує менше очок.

Перше місце зайняв вальник лісу ДП «Радехівське лісо-мисливське господарство» Володимир Кухта. Він і представлятиме Львівщину на Всеукраїнському конкурсі-змаганні вальників лісу. Ще одне перше місце судді віддали представнику ДП «Сколівське лісове господарство» Іванові Ільницькому. Перше місце серед юніорів зайняв вальник лісу ДП «Сколівське лісове господарство» Василь Рибак. Він теж поїде у Київ на Всеукраїнські змагання. Визначено володарів другого і третього місця. Усі переможці отримають премію в розмірі посадового окладу. На змаганнях також відзначили Рава-Руське лісове господарство — за відмінну підготовку та успішне проведення змагань.

Фото автора.

Джерело: Високий замок online — http://wz.lviv.ua/life/202378-urozhai-lisu-zbyraiut-spravzhni-maistry 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас