Громадська Рада при Львівському ОУЛМГ активно долучається до вирішення проблемних питань лісового господарства області

26 вересня 2017р, Громадська рада. Прес-служба

Сьогодні, 26 вересня у залі засідань управління відбулось засідання Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового і мисливського господарства. Участь у засіданні взяли члени Громадської ради, начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека та спеціалісти обласного управління.

З інформацією про стан та перспективи розвитку лісонасінної справи на підприємствах області виступив голова комісії з лісового господарства Громадської ради Репех В.П.

Він повідомив, що щороку державними лісогосподарськими підприємствами управління проводяться обсяги з лісовідновлення на площі понад 3тис. га. З них частка штучних лісових культур становить близько 1400 га. Всі зруби заліснюються і площа лісовідновлення переважає площу зрубів та становить 105 %, за рахунок залісення свіжих зрубів. Пріоритетним завданням роботи лісогосподарських підприємств є приділення особливої уваги максимальному використанню потенціалу природного відновлення лісів.

Для забезпечення потреб садіння лісових культур на підвідомчих підприємствах функціонують 192 одиниць розсадників загальною площею 152 га. Станом на 01.09.2017 року підприємствами управління заготовлено 650 кг насіння. Основна частка насіння буде заготовлена восени 2017 року, це зокрема жолуді дуба – 30000 кг, бука – 360 – кг, ялиці білої – 300 кг та понад 4000 кг насіння інших порід.

На даний час розпочато переробку шишки ялиці білої в ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Варто відзначити, що на підприємстві організовано переробку та зберігання лісонасіннєвої сировини хвойних порід із застосуванням сучасного обладнання австрійської фірми «Тхорбауер інженірінг». Це зокрема такі основні технологічні процеси – підсушування, обезкрилення, очищення та зберігання насіння. З 01.01.2007 року перероблено понад 700 тон сировини та одержано більше 30 000 кг високоякісного насіння хвойних порід.

По другому питанні порядку денного «Про стан кадрового забезпечення підприємств Львівського обласного управління лісового і мисливського господарства» виступив головний спеціаліст з управління персоналом Львівського ОУЛМГ Балич І.Д.

Середньооблікова чисельність штатних працівників за серпень поточного року складала 3150 осіб. В сфері управління працює 1042 працівники, які відносяться до державної лісової охорони, що складає 35,5 % від загальної кількості працюючих. 100 % керівників лісогосподарських підприємств мають повну вищу освіту за спеціальністю «Лісове господарство». Виконання завдання з підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів управління в Укрцентркадриліс та Карпатському регіональному навчальному Центрі за 2016 рік (підвищили кваліфікацію – 91 працівник та 8 місяців 2017 року (40 осіб) складає 100,0 %.

На підприємствах управління помітна позитивна динаміка зростання кількості учнівських лісництв і чисельності її членів. На сьогодні на підприємствах Львівського ОУЛМГ функціонує 55 учнівських лісництва, а чисельність їх членів складає 921 особу середнього та старшого шкільного віку. Найбільш активними в організації профорієнтаційної роботи виявились Дрогобицький, Бродівський, Самбірський, Сколівський та Славський лісгоспи.

Після виступів доповідачів відбувалась жвава дискусія та обговорення заслуханих питань.

Зокрема, в ході обговорень було акцентовану увагу на проблемі масового всихання соснових насаджень по підприємствах Львівського ОУЛМГ. Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека повідомив, що на даний час по області площа всихання становить 3436га. Всихання соснових лісів вже названо “біологічною пожежею” та має загрозливий стан, тож проблема потребує термінового прийняття відповідних рішень та здійснення необхідних заходів з оздоровлення лісів.

Спільно було обговорено ряд пропозицій щодо можливостей вирішення зазначеного питання та прийнято рішення створити редакційну комісію по підготовці звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України, Кабінету Міністрів України щодо ситуації, пов’язаної з масовим всиханням соснових насаджень та оперативного внесення відповідних змін до Санітарних правил в лісах України.

При цьому, спільно будуть напрацьовані звернення щодо необхідності забезпечення державного фінансування лісової галузі, насамперед щодо фінансування лісгоспів південних та східних областей.

Також підтримано пропозицію звернутись до Кабінету Міністрів України щодо необхідності збільшення місць державних замовлень на підготовку фахівців лісового господарства.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Громадська рада