В Україні незабаром будуть нові правила санітарних рубок, які унеможливлять зловживання, - Христина Юшкевич

28 вересня 2016р, Новини. Прес-служба

Сьогодні під час засідання Урядового комітету підтримано та рекомендовано Уряду прийняти нову редакцію Санітарних правил у лісах України. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич.

За її словами, правила жорстко регламентують проведення санітарних рубок. Вони будуть поширюватися на всіх лісокористувачів (на сьогодні Держлісагентству підпорядковано 73% лісів, а 27% – іншим постійним лісокористувачам, таким як Мінприроди, Міноборони, обласним радам та іншим).

«Суцільні санітарні рубки будуть заборонені у різних видах заповідниках, заказниках та нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Заборонятиметься вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям», - повідомила Христина Юшкевич.

Вона зазначила, що в інших категоріях лісів буде обмежено проведення суцільних санітарних рубок виключно моментами крайньої необхідності (пошкодження насаджень пожежами, шкідниками і хворобами лісу, стихійними явищами і техногенними впливами до ступеня їх загибелі) з обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках.

Також буде розширено склад спеціальної комісії, що визначає доцільність призначення суцільної санітарної рубки, а саме долучатимуться представники органів місцевого самоврядування.

«Планування, обґрунтування та обсяги санрубок будуть оприлюднюватися на сайтах лісгоспів та облуправлінь. Кожен громадянин зможе це відслідковувати», - наголосила т.в.о. Голови відомства.

Окрім того, вона повідомила, що також будуть чітко регламентовані вибіркові санітарні рубки. Зокрема, проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню; складатиметься нумераційна відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку; дерева з дуплами залишатимуться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям; зберігатимуться окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи (про це буде робитися відмітка у матеріалах відводу та лісорубному квитку; на територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатиметься неліквідна деревина обсягом не менше 30 куб. м. на один гектар.

«На наступному тижні Кабмін має остаточно ухвалити зміни. Це буде перший крок. Моя мета – унеможливити зловживання на санрубках та викорінити таке поняття як незаконна рубка. Попереду – комплексні зміни до лісового кодексу та інших нормативних актів», - підкреслила Христина Юшкевич.

 

Прес-служба Держлісагентства

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління