Започатковано новий флешмоб "Ялинка challenge", щоб врятувати українські ліси від всихання

23 січня 2018р, Новини. Прес-служба

Перший в Україні флешмоб «Ялинка challenge» відбувся на Житомирщині. Свого часу ідея проведення подібних акцій була викликана бажанням привернути увагу громадськості до тієї чи іншої проблеми.

«Ялинка challenge» - це спроба лісівників у черговий раз акцентувати увагу населення на проблемі масштабності всихання лісів.

Тільки за минулий рік на Житомирщині короїдом пошкоджено майже 10% хвойних лісів. 22 тисячі гектарів – вже «мертві». Від всихання страждає і перлина краю – резерват Поліський заповідник, де «мертвими» деревами охоплено понад 400 гектарів.

До участі у флешмобі «Ялинка challenge» запросили журналістів, науковців, активістів, представників поліції та ДСНС. «Блискавична юрба» (так дослівно перекладається «флешмоб») вишикувалась у вигляді «живої» зеленої ялинки, тим самим демонструючи єднання думок та спільність позицій. Адже останнім часом не зовсім кваліфіковані псевдоексперти поширюють думку серед населення про «надуману» проблему короїда і прагнуть заборонити усі види діяльності у лісі. На жаль, шкідник цього тільки і чекає…

Верхівковий короїд з середини квітня починає активне заселення сосни, віком від 40 років. Від перших жуків сосна може відбитися смолою. Проте, втрачений внаслідок пониження грунтових вод імунітет, виснажив дерево. І таку сосну короїд заселяє за 2-3 тижні. За сезон жук дає до 5 поколінь приплоду, збільшуючи свою присутність на дереві від 120 особин до 5 тисяч. До того ж, він має спільника – шестизубого короїда, який нищить сосну знизу. Цей шкідник тягне за собою офіостомові гриби, що вражають найціннішу частину деревини, вона синіє. Нам потрібна оперативність, бо пропадає ділова деревина, наносячи величезні економічні збитки. Короїдові вистачає один місяць, щоб вбити дерево.

Ідентичні проблеми із всиханням через шкідника мають Австрія, Чехія, Польща, Білорусь, Канада та Північна Америка. На даному етапі іншого способу боротьби із шкідником окрім «зачищення» хворого лісу і висадження нового – не існує у світовій практиці.

Масова акція, проведена задля збереження лісу, повинна змінити побутуючу думку громадськості і призвести до конструктивного діалогу між людьми та лісівниками, - переконані учасники та організатори флешмобу.

Естафету житомирські лісівники передають всім своїм колегам.

Нагадаємо, нещодавно заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар повідомив, що на сьогодні лише на Поліссі більше 120 тис. га всихаючої через шкідники сосни. Загалом по Україні 350 тис. га різного ступеня всихання дерев. А також прокоментував питання щодо необхідності внесення змін до Санітарних правил у лісах України.

Окрім того, науковці надали рекомендації щодо запобігання масовому всиханню дерев.

Відео флешмобу «Ялинка challenge» на Житомирщині за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=_TbfAiUCsPM 

dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління