Підведення підсумків роботи ДП "Самбірський лісгосп" за 2017 рік, завдання на 2018 рік

30 січня 2018р, Новини. Прес-служба

Ліси ДП «Самбірський лісгосп» розташовані в південно-західній передгірській і гірській частині Львівської області. Загальна площа державного фонду складає 34884 га, у тому числі вкрита лісом – 31246 га і включає 88 окремих лісових масивів різної величини від 70 до 2241 га.

Лісогосподарська діяльність підприємства передбачає першочергове виконання комплексу лісогосподарських робіт, а саме проведення рубок догляду за лісом, санітарно-оздоровчих заходів, створення та охорону лісів.

Ліси за своїми господарським значенням і розташуванням виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі функції. З метою збереження насаджень в належному санітарному стані та недопущення розвитку і розповсюдження шкідників та хвороб лісу протягом 2017 року були проведені рубки формування і оздоровлення лісів на площі 509 га, в тому числі очищення лісу від захаращення на площі 57 га, санітарних рубок вибіркових на площі 68 га, та рубок догляду (в тому числі на молодняках) на площі 384 га. Рубки догляду в наступні роки, згідно з матеріалами лісовпорядкування заплановано провести на площі 400 га, загальною кубомасою 9,0 тис. кбм.

Протягом року поновлено та виготовлено 1000 шпаківень, огороджено та доглянуто 400 мурашників.

Лісовідновлення в 2017 році було проведено на площі 193,1 га, в тому числі посадкою лісових культур – 90,8 га, сприяння природному відновленню лісу - 102,3 га. Догляди за лісовими культурами проведено на площі 609,1 га.

Державною лісовою охороною постійно проводиться організація та пропаганда захисту лісу, ведеться нагляд за появою шкідників та хвороб лісі для своєчасного виявлення і недопущення їх розвитку по лісових масивах. Крім цього постійно проводиться патрулювання лісових масивів державною лісовою охороною, в тому числі рейдовими бригадами, з метою недопущення самовільних порубок лісу, порушення правил пожежної безпеки. Так ДЛО було проведено 85 рейдів, з них 51 рейд проведений постійно діючою рейдовою бригадою підприємства. В ході рейдів було виявлено 34 випадки незаконних рубок. Сума збитків завданих державі становить 204,9 тис.грн.

В лісових масивах встановлено та постійно оновлюється наглядна агітація на природоохоронну та протипожежну тематику. Діють 3 місця відпочинку.

Лісопромислова діяльність

За 2017 рік підприємством рубки головного користування проведено на площі 202 га, ліквідною кубомасою 34,1 тис.кбм., виходячи з цього до державного бюджету перераховано 2,7 млн. грн. попенної плати. 

В 2018 році від рубок головного користування буде заготовлено 33,4 тис.кбм. ліквідної деревини, і 3,0 тис. кбм. ліквідної деревини буде заготовлено від рубок формування та оздоровлення лісів.

Лісгосп і надалі залучає до роботи приватних підприємців, вони надають 100 відсотків послуг по лісозаготівлях і перевезенні лісопродукції.

Вивозити ліс-кругляк та пиломатеріали в необробленому вигляді будь-яких порід на експорт заборонено, діє підписаний з 1 листопада 2015 року Президентом України мораторій на експорт лісоматеріалів. Вся заготовлена лісопродукція подається на внутрішній ринок і реалізуються через аукціонні торги.

На сьогоднішній час особливе місце необхідно приділяти розвитку деревообробного виробництва, нарощувати обсяги переробки деревини. В 2016 підприємством придбано нове сучасне деревообробне обладнання по виготовленню пиломатеріалів хвойних обрізних майже на 226 тисяч гривень. Завдяки впровадженню нової техніки створено нові робочі місця. Обсяг продукції переробки в 2017 році склав 2,5 млн.грн. 

На підприємстві функціонує електронний облік деревини. Вся деревина маркується і вивозиться виключно з бирками. Поєднання програми електронного обліку деревини з бухгалтерською програмою 1-С бухгалтерія дало змогу автоматизувати всю виробничу і бухгалтерську роботу.

Що стосується взаємодії з громадськістю то підприємство і наділі працює прозоро і відкрито. Вся інформація що стосується діяльності підприємства розміщується і оновлюється на сайті підприємства, проводяться прес-конференції з місцевими та районними ЗМІ, з місцевими громадами обговорюються усі лісогосподарські заходи на даних територіях, з місцевим населенням проводяться масово-роз’яснювальні зустрічі щодо охорони і збереження лісових масивів та навколишнього середовища тощо.

Фінансово-економічна діяльність підприємства

Незважаючи на труднощі підприємство завершило рік з хорошими економічними показниками. В 2017 році заготовлено 39,1 тис.кбм деревини, а реалізовано 35,6 тис.кбм. Так, обсяг реалізації продукції у 2017 році досяг 36,3 млн.грн. Поліпшення економічних показників дало можливість збільшити середньомісячну зарплату працівників до 7218 грн., яка в порівняні з 2016 роком збільшилася на 41 відсоток.

Підприємство справно сплачує всі платежі до державного бюджету та місцевих бюджетів. Протягом 2017 року державним підприємством сплачено до державного та місцевих бюджетів 12,9 млн.грн в тому числі єдиного соціального внеску 2,4 млн.грн. Недоїмка перед бюджетом та заборгованості із сплати єдиного соціального внеску на підприємстві відсутні. Прострочена заборгованість із виплати заробітної плати також відсутня.

Збереження природно –заповідного фонду

Природно-заповідний фонд лісгоспу складається з дендрологічного парку загальнодержавного значення «Рудківський» (Рудківське лісництво), ландшафтного заказника «Кошів» (Комарнівське лісництво), лісового заказника «Корналовичі» (Дублянське лісництво) та заповідного урочища «Підбуж» (Опацьке лісництво).

В даний час найбільш цінним являється дендропарк «Рудківський, в якому налічується понад 200 видів і 80 форм деревних та чагарникових порід. Колекція дерев і чагарників складається з найбільш цінних представників місцевої та іноземної флори: магнолія кобус тюльпанове дерево, гінго дволопатеве, багряник японський, ялиця каліфорнійська, кипарисовик горіхоплідний, туя західна (форми шаровидна, жовта), туя гігантська, туя східна (біота), гледичія, дугласія тисолистна, бук європейський (форма червонолиста), яблуня китайська, бархат амурський, ялівець козацький, форзиція, айва, різні види спіреї, керія японська і інші.

Основними завданнями працівників підприємства на об’єктах природно-заповідного фонду є збереження, досконале вивчення і відтворення різноманітних видів дерев і чагарників, особливо рідкісних і зникаючих та проведення на їх теренах просвітницької освітньо - виховної роботи з юними екологами з місцевих шкіл, шкільних лісництв. 

За інформацією ДП "Самбірський лісгосп"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління