Підсумки роботи ДП «Львівський лісгосп» за 2017 рік

6 лютого 2018р, Новини. Прес-служба

Ліси підприємства розташовані в Європейській зоні широколистяних лісів східно-европейської провінції, Малополіського, Кременецько-Хотинського округу та округу Розточчя. Клімат району розташування лісгоспу помірно континентальний. Загальна площа державного фонду складає 22327 га.

За своїм господарським значенням і місцем розташування ліси підприємства виконують рекреаційно-оздоровчі, захисні, водоохоронні та санітарно-гігієнічні функції. Враховуючи специфіку розміщення лісів, у 2017 році лісгосп повністю відмовився від проведення суцільних рубок лісу, що дасть змогу формувати природні ліси насіннєвого походження.

Лісогосподарська діяльність підприємства передбачає першочергове виконання комплексу лісогосподарських робіт щодо формування та оздоровлення лісів, а саме – проведення рубок догляду за лісом, санітарно-оздоровчих заходів інших рубок пов’язаних з веденням лісового господарства.

З метою збереження насаджень в належному санітарному стані та недопущення розвитку і розповсюдження шкідників та хвороб лісу протягом 2017 року, підрозділами підприємства були проведені рубки формування і оздоровлення лісів на площі 1000 га, санітарно-вибіркові рубки на площі 579 га, та рубок догляду на площі 185 га, в тому числі догляд за молодняками 85 га, а також 236 га інших рубок. Рубки догляду, згідно розрахункової передбаченої матеріалами лісовпорядкування, щороку проводяться на площі 170 га, загальною кубомасою близько 3 тис. м3. 

Державною лісовою охороною постійно проводиться активна робота в рамках пропаганди захисту лісу та охорони від лісопорушень. Працівниками лісгоспу постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з громадськістю, систематичне патрулювання лісових масивів на предмет лісопорушень, в тому числі рейдовими бригадами за участі правоохоронних та контролюючих органів, з метою недопущення самовільних порубок лісу, порушення правил пожежної безпеки та виявлення фактів та інших лісопорушень. В 2017 році працівниками державної лісової охорони було виявлено 12 випадки незаконних рубок. Сума збитків завданих державі становить 116174 грн. По 9 випадках збитки відшкодовано добровільно лісопорушниками, а по 3 випадках матеріали скеровані в правоохоронні органи. 

В лісових масивах встановлено та постійно оновлюється наглядна агітація на природоохоронну та протипожежну тематику. Діють 3 місця відпочинку.

На підприємстві функціонує електронний облік деревини, який охоплює 100 % всіх господарських операцій пов’язаних із заготівлею, переміщенням та реалізацією лісопродукції. Вся заготовлена підприємством деревина маркується і вивозиться виключно з бирками. Поєднання програми електронного обліку деревини з електронним бухгалтерським обліком дало змогу автоматизувати всю виробничу і бухгалтерську звітність. Заготовлена лісопродукція продається на внутрішній ринок і реалізуються на підставі аукціонних торгів.

Що стосується взаємодії з громадськістю, то підприємство максимально висвітлює інформацію про свою роботу на своєму веб-сайті, інформує органи місцевого самоврядування про річні плани робіт, що забезпечує достатню прозорість та відкритість роботи лісгоспу для зацікавлених осіб. Вся інформація що стосується діяльності підприємства систематично розміщується і оновлюється на сайті підприємства lvivlg.com.ua, з представниками місцевих громад обговорюються плани всіх лісогосподарських заходів, з місцевим населенням проводяться інформаційно-роз’яснювальні зустрічі щодо охорони і збереження лісових масивів та навколишньогосередовища, виконання робіт, тощо.

Фінансово-економічна діяльність підприємства.

За період 2017 року ДП «Львівське лісове господарство» забезпечило виконання усіх запланованих фінансово-економічних показників.

Практично вся лісопродукція, отримана підприємством від рубок формування та оздоровлення лісів, реалізовується на аукціонах з продажу необробленої деревини.

За звітний період від рубок формування та оздоровлення лісів заготовлено 17,8 тис.м3 ліквідної деревини, а реалізовано - 16,8тис.м3.

Обсяг реалізації продукції, послуг за 2017 рік склав 12604,0 тис.грн, або 126,8% до планових показників. На внутрішній ринок реалізовано продукції, послуг – 12427,0 тис.грн, експорт – 117,0 тис.грн або 0,9% до загального обсягу реалізації.

Витрати на ведення лісового господарства склали – 9805,8 тис.грн, з них 100% становлять власні кошти.

Фонд оплати праці усіх працівників у звітному році склав 5107,1 тис.грн. Зростання фонду оплати праці, в порівнянні із відповідним періодом минулого року, відбулося за рахунок переходу на вищу тарифну ставку, нарахування премії. Рівень середньої заробітної плати штатних працівників досяг 5173 грн. Заборгованість з виплати заробітної плати відсутня.

Середньооблікова чисельність штатних працівників – 77 осіб.

За 2017 рік підприємством сплачено до бюджетів усіх рівнів 2933,0 тис.грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Сплата Єдиного соціального внеску склала 1149,0 тис.грн. Найбільшу питому вагу в сумі сплачених податків становить рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів 13,6 %, податок на доходи фізичних осіб 32,8%, податок на додану вартість 38,0%. Заборгованість із сплати податків до бюджету відсутня.

Чистий прибуток за 2017 рік становить 32,0 тис.грн.

Збереження природно –заповідного фонду.

Природно-заповідний фонд лісгоспу складається з 5 лісових заказників місцевого значення: «Чортова скеля», «Львівський», «Винниківський», «Завадівський», «Любінський»; 1 ландшафтний заказник місцевого значення «Липниківський»; 2 пам’ятки природи: «Басівський дендропарк», «Винниківський дендропарк»; 1 заповідне урочище «Модринове насадження» та ботанічна пам’ятка природи «Магнолія кобус». Загальна площа ПЗФ становить 9598,85га, що складає 43% від загальної площі підприємства

Основними завданнями працівників підприємства на об’єктах природно-заповідного фонду є збереження, відновлення корінних цінних різновікових деревостанів, досконале вивчення і відтворення різноманітних видів дерев і чагарників, особливо рідкісних і зникаючих та проведення на їх теренах просвітницької освітньо - виховної роботи з молоддю.

Лісівничий еколого-просвітницький центр.

Лісівничий еколого-просвітницький центр створено у 2006 році на базі державного підприємства «Львівське лісове господарство» з метою проведення, еколого-просвітницької роботи серед дітей, школярів, студентів, широкого загалу людей, розширення контактів з громадськістю, розповсюдження знань про стан та ведення лісового господарства, його розвиток та державну лісову політику; організації співпраці зі школами, біологічними, орнітологічними гуртками і допомоги їм у формуванні дітей екологічного світогляду та вихованні культури природокористування; висвітлення значення лісу для соціально-економічного розвитку країни, його ролі в покращенні довкілля та оздоровлення населення; створення умов для проведення уроків з ботаніки, біології, проведення виховних уроків на природоохоронну тематику; влаштування екскурсій з елементами відпочинку на природі.

В еколого-просвітницькому центрі розміщені експозиції, в яких представлені:

- стенди з інформацією про лісовий фонд України та Львівщини, природно-заповідний фонд області, рослини та тварини занесені до Червоної книги України;

- картографічні матеріали;

- стелажі з літературою та інформаційними буклетами на природничу тематику;

- експонати 45-и представників тваринного світу і птахів регіону;

- взірці обладнання для підсочки та взірці для садіння лісових культур із закритого кореневою системою;

- гербарії рослин;

- колекції зразків деревини, насіння;

- влаштований клас на природі з дошкою, лавками;

- облаштовано місце відпочинку на природі (як у лісі), де є можливість навчитись правил поведінки у лісі, зокрема - як правильно розкладати багаття.

Еколого-просвітницький центр щорічно відвідує більше 400 осіб - це шкільна та студентська молодь, офіційні делегації лісівників інших країн. Налагоджено співпрацю з школами м. Львова, шкільними лісництвами області та Львівським обласним дитячим еколого-натуралістичним центром.

На базі еколого-просвітницького центру проводяться пізнавальні екскурсії, екологічні уроки, зелені відеотеки, а також природоохоронні акції з широким залученням учнівської молоді, зокрема обласні конкурси на «Краще шкільне лісництво» та «Кращий малюнок та твір на лісівничу тематику».

Лісівничий еколого-просвітницький центр працює з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 18.00 год;, тут також є міні-конференц-зал (клас на 20 осіб).

За інформацією

ДП "Львівський лісгосп"

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління