Підсумки роботи ДП "Бібрський лісгосп" за 2017 рік

7 лютого 2018р, Новини. Прес-служба

Державне підприємство “Бібрський лісгосп” – це комплексне господарство, яке займається охороною та захистом лісу, лісовідновленням та раціональним використанням лісових ресурсів.

Лісгосп знаходиться в південно-східній частині Львівської області на території Перемишлянського – 22765 га, Пустомитівського – 3431 га, Жидачівського – 442 га та Миколаївського – 67 га районів. Площа лісгоспу - 26705га.

Лісогосподарська діяльність підприємства передбачає першочергове виконання комплексу лісогосподарських робіт, по рубках догляду за лісом, санітарно-оздоровчих заходах, проведення робіт по лісовідновленню та охороні лісів від пожеж та лісопорушень.

Ліси за своїм господарським значенням і розташуванням виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі функції.

Незважаючи на труднощі підприємство завершило рік з хорошими економічними показниками. В 2017 році заготовлено 40,5 тис.кбм деревини. Обсяг реалізації продукції у 2017 році становить 39,4 млн.грн. Поліпшення економічних показників дало можливість збільшити середньомісячну зарплату працівників до 9003 грн., яка в порівняні з 2016 роком збільшилася на 55 відсотків.

Підприємство справно сплачує всі платежі до державного бюджету та місцевих бюджетів. Протягом 2017 року державним підприємством сплачено до державного та місцевих бюджетів 14,79 млн.грн в тому числі єдиного соціального внеску 3,16 млн.грн. Недоїмка перед бюджетом та заборгованості із сплати єдиного соціального внеску на підприємстві відсутні. Лісгосп немає заборгованості із виплати заробітної плати.

В минулому році підприємством рубками головного користування заготовлено 30,2 тис.кбм. ліквідної деревини

За використання лісових ресурсів до державного бюджету перераховано 1,854 млн. грн. рентної плати та до місцевого бюджету 74 тис.грн.

Вся заготовлена лісопродукція реалізується на внутрішньому ринку через аукціонні торги.

На підприємстві функціонує електронний облік деревини. Вся деревина маркується і вивозиться виключно з бирками. Поєднання програми електронного обліку деревини з бухгалтерською програмою 1-С бухгалтерія дало змогу автоматизувати всю виробничу і бухгалтерську роботу.

Протягом 2017 року рубки формування і оздоровлення лісів проведені на площі 742 га, в тому числі догляд за молодняками - 196 га, вибіркові санітарні рубки на площі 290 га.

З метою попередження пожеж протягом року влаштовано 20 км мінералізованих смуг та проведено 81 км доглядів за існуючими мінсмугами, перекрито 17 позапланових доріг.

Лісовідновлення в 2017 році проведено на площі 122 га, в тому числі садіння лісових культур – 58 га, сприяння природному відновленню лісу - 64 га. Догляди за лісовими культурами проведено на площі 368 га.

Державною лісовою охороною постійно проводиться організація та пропаганда охорони лісу, ведеться нагляд за появою шкідників та хвороб лісу для своєчасного виявлення і недопущення їх розвитку в лісових масивах.

З метою недопущення самовільних рубок лісу та попередження лісових пожеж в лісгоспі постійно проводиться патрулювання лісових масивів державною лісовою охороною та рейдовими бригадами.

Працівниками державної лісової охорони в 2017 році проведено 77 рейдів. В ході рейдів було виявлено 33 випадки незаконних рубок. Сума збитків завданих державі становить 68,363 тис.грн.

В лісових масивах встановлено та постійно оновлюється наглядна агітація на природоохоронну та протипожежну тематику.

Створено 4 нових місць відпочинку в Свірзькому, Перемишлянському, Брюховицькому та Суходільському лісництвах, відремонтовано та облаштовано дві діючих зони відпочинку в Романівському та Старосільському лісництвах.

В 2017 році лісгосп продовжив оновлення основних засобів виробництва та покращення умов праці робітників на лісозаготівельних роботах. Так лісгоспом придбано 2 трактори «Білорус». Для вивезення деревини з важкодоступних місць придбано тракторний причеп з гідроманіпулятором.

Придбано 15 бензопил та 2 мотокущорізи. Для проведення лісокультурних робіт придбано спеціальний плуг та лісовий культиватор. Загалом на оновлення техніки та обладнання використано 3290 тис.грн.

Природно-заповідний фонд лісгоспу складається з заказників місцевого значення «Романівський» та «Свірзький» загальною площею 933 га. Порушень природоохоронного законодавства на території заказників в 2017 році не виявлено.

Основними завданнями працівників підприємства на об’єктах природно-заповідного фонду є збереження, досконале вивчення і відтворення різноманітних видів дерев і чагарників, особливо рідкісних і зникаючих та проведення на їх теренах просвітницької освітньо-виховної роботи з юними екологами з місцевих шкіл та шкільних лісництв.

В лісгоспі вже довгий час функціонують три шкільних лісництва на базі Свірзької, Костенівської шкіл та Перемишлянської школи №2. Учні Костенівського шкільного лісництва «Горицвіт» є постійними учасниками та призерами обласних конкурсів серед шкільних лісництв області.

У 2017 році на обласному конкурсі шкільних лісництв, шкільне лісництво «Горицвіт» Костенівської школи зайняло ІІ загально-командне місце та нагороджено цінними подарунками та грамотами.

Щороку в лісгоспі проходить Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка стала доброю традицією у лісівників та всіх небайдужих хто любить ліс, вболіває за збереження та примноження природи рідного краю. Паралельно з цією Акцією проходить і місячник благоустрою та озеленення, який відбувається в області.

Основним завданням цих заходів – виховати у громадян, а особливо у молодого покоління шанобливе ставлення до природи, проводити просвітницьку роботу щодо важливості лісу в житті людини, його збереження та відновлення, спонукати жителів наших міст та сіл до благоустрою своїх населених пунктів.

Під час таких заходів спільно працюють лісівники, учнівська молодь, представники органів місцевого самоврядування, громадські організації та всі небайдужі люди.

Лісгосп завжди допомагає садивним матеріалом для озеленення, в порядку благочинної допомоги, школам, церковним громадам, сільським та міським радам, природоохоронним організаціям.

В 2017 році компанією "SGS" в лісгоспі проведений наглядовий аудит відповідності ведення лісового господарства принципам та критеріям ForestStewardshipCouncil® (Лісової Наглядової Ради). Звіт аудиторів компанії "SGS" засвідчив, що ведення лісового господарства в лісгоспі відповідає «Принципам і критеріям FSC®» і продовжив дію лісового сертифікату SGS-FM/COC-002711 до 2022 року.

Лісгосп не зупиняється на досягнутому, з січня місяця 2018 року відповідно до зміни мінімального розміру заробітної плати підвищив рівень заробітної плати на 16%.

Лісовідновлення заплановано провести на площі 114 га. Для відновлення лісів та ремонту посадок попередніх років заплановано виростити в розсадниках 400 тис. шт. посадкового матеріалу.

Від рубок догляду та рубок головного користування заплановано заготовити 40 тис. куб.м. деревини.

Лісгосп працює над проблемами збереження лісового середовища, створення умов природного лісовідновлення. Вибіркове рубання лісу на засадах наближеного до природи лісівництва, плануємо проводити на площі не менше 70% від загальної площі рубок.

Одним з важливих питань над яким лісгосп працює, це виготовлення правовстановлюючих документів на землі державного лісового фонду. В 2017 році на ці роботи було використано 508 тис.грн, в таких же об’ємах заплановано провести ці роботи і в 2018 році.

Понад 1 млн. гривень заплановано використати на оновлення техніки та обладнання.

Не стоїть лісгосп і осторонь проблем захисту держави від агресора. Лісгоспом постійно надається допомога військовим частинам, які знаходяться на передовій, а також учасникам АТО, їхнім сім’ям, які проживають в зоні діяльності лісгоспу.

По мірі можливості лісгосп допомагає вирішувати і соціальні питання місцевих жителів. Громадянам без обмежень реалізовується дров’яна деревина для опалення житла та ділова деревина для будівництва та ремонту осель. Надається допомога сільським радам, школам, лікарням, а також жителям, які потерпіли від стихійних лих.

Що стосується взаємодії з громадськістю то підприємство і наділі працює прозоро і відкрито. Вся інформація, яка стосується діяльності підприємства розміщується і оновлюється на сайті лісгоспу, проводиться обговорення всіх лісогосподарських заходів з місцевими громадами. З місцевим населенням проводяться масово-роз’яснювальні зустрічі з питань охорони збереження та використання лісових ресурсів, вирішуються соціальні питання.

Лісгосп вдячний всім тим, хто по справжньому любить ліс та цінує працю лісівників і готовий до співпраці, обговорення та вирішення лісівничих питань, які турбують громадськість.

Головний лісничий 
ДП «Бібрський лісгосп»

М. Пилипів

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління