В Україні сертифіковано майже 40% лісів за міжнародною системою FSC, що підтверджує високий рівень ведення лісового господарства, - Володимир Бондар

22 березня 2018р, Новини. Прес-служба

В Україні достатньо високий процент сертифікованих лісів за міжнародною схемою Лісової опікунської ради (FSC). На сьогодні сертифіковано більше 3,9 млн га лісів або майже 40%. Наявність сертифікату підтверджує високий рівень ведення лісового господарства. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час прес-конференції.

У ній також взяв участь директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець.

«Лісова сертифікація, як оцінка ведення лісового господарства, запроваджена з метою забезпечення виконання лісами на засадах сталого розвитку економічних, екологічних і соціальних функцій. Вона запроваджується у всьому світі саме для підтвердження невиснажливого лісокористування, її проводять незалежні аудитори. Простими словами це говорить про те, що відповідно до світових загальноприйнятих норм ми не шкодимо навколишньому середовищу, коли заготовляємо деревину, враховуємо інтереси місцевих громад, зберігаємо біорізноманіття», - повідомив Володимир Бондар.

Заступник Голови Держлісагентства зазначив, що досягти такого рівня сертифікації дозволило підписання у 2014 році першого Меморандуму про співпрацю між Держлісагентством та Національним представництвом FSC в Україні. У березні цього року Меморандум був перепідписаний на новий трирічний цикл для продовження співпраці.

«Таким чином вже майже 130 підприємств галузі взяли на себе підвищені зобов’язання, які в деяких випадках перевищують вимоги чинного законодавства», - сказав Володимир Бондар.

Він повідомив, що ці вимоги стосуються необхідності при плануванні господарської діяльності враховувати інтереси місцевих громад та попереджати виникнення конфліктів; мінімізувати вплив на довкілля при плануванні та здійсненні господарської діяльності; виділяти та піклуватися про ліси, які є особливо цінними для збереження (йдеться не лише про об’єкти природно-заповідного фонду).

У свою чергу, директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець підкреслив, що дотримання балансу екологічних, соціальних та економічних інтересів згідно з міжнародним стандартом організації на підприємствах лісової галузі дозволяє стверджувати продосягнення відповідального ведення лісового господарства.

«Підписаний Меморандум про взаєморозуміння між FSC та Державним агентством лісових ресурсів України відкриває нові можливості для підвищення прозорості діяльності підприємств галузі, поліпшення доступу громадськості до інформації та залучення до сертифікаційних процедур, забезпечення якості лісової сертифікації, популяризації сталого споживання та розвитку відповідального ринку лісопродукції, впровадження кращих практик ведення лісового господарства. Це надзвичайно важливо в умовах низької довіри до лісової галузі та негативної суспільної думки», - зазначив Павло Кравець.

Також учасники прес-конференції закликали всіх охочих долучитися до Всеукраїнської акції Держлісагентства «Майбутнє лісу у твоїх руках», та при настанні сприятливих погодних умов взяти участь у висаджуванні саджанців у лісі.

 

Про FSC:

Лісова опікунська рада – міжнародна, неурядова, некомерційна організація, створена у 1993 році з метою просування екологічно відповідального, соціально вигідного та економічно життєздатного управління лісами у світі. Продукція, яка маркована логотипом FSC повідомляє споживача, що вона містить деревину, яка походить з лісів де ведеться відповідальне ведення лісового господарства. Це є гарантією, що ліси будуть відновлені після рубки, а найбільш цінні ліси будуть збережені в інтересах майбутніх поколінь. Детальніше з FSC знайомтесь на сайті: ua.fsc.org 

dklg.kmu.gov.ua

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління