Допомога пернатим друзям

23 березня 2018р, Новини. Прес-служба

Нарешті в березні прилетіли лелеки. Птахи, які на зимівлю відлітають в теплі країни, повернулись в засніжену Україну. Проте цього року лелеки замість весни прилетіли в зиму. Лелеки досить часто прилітають коли можливі морози і снігопади. Для них такий період є досить складний. Крім морозу птахам дошкуляє голод. Якщо тривалий час птахи не зможуть знайти собі їжу то голод і мороз зроблять свою чорну справу.

 

За повідомленням мешканців с.Орів Сколівського району поблизу села, в річці отаборилися зграя білих лелек в кількості не менше 70 шт. В зв”язку із даними погодними умовами, великим снігопадом та сильними морозами, птахам загрожує голодна смерть. Відділом лісового господарства Сколівського лісгоспу та лісовою охороною Орівського лісництва організовано підгодівлю птахів. Основним спонсором стало підприємство “Євровік” із м.Сколе, яке безкоштовно надало відходи, так звані обрізки із туш забитих тварин. Так як білі лелеки в основному харчуються різними видами жаб, комах, черв'яків та плазунів. Одночасно місцевими мешканцями було влаштовано штучне накриття для захисту птахів від переохолодження. Отже, надіємося, що значна частина таких прекрасних птахів зуміє вижити в такий непростий час завдяки небайдужим людям.

На Прикарпатті ціла колонія близько 50 бузьків осіла на сміттєзвалищі біля Старої Солі. Тому допомогти птахам, які замерзають і не можуть роздобути харч під сніговим покровом, взялись усі небайдужі. Природолюб Ігор Басараб надав для лелек рибу, м'ясо.

На фото птахам беруться допомагати, даючи рибно-мясні відходи мисливствознавець Старосамбірського району Ярослав Волосянський та директор регіонально-ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» Ростислав Зумер. Додамо, що є порада - «Ловити птахів і надати їм захисток у вигляді приміщення». Просимо не поспішати таку пораду виконувати і ловити й тягнути птахів додому, бо у такому випадку до морозу та голоду додається ще й стрес. Ці птахи цілком здатні пережити кілька днів морозів, аби була їжа. Забирати лелек варто лише в тому разі, якщо їм зовсім непереливки – птахи не можуть злетіти, зовсім ослабли і т.п.

До порятунку лелек долучились і лісівники Бібрського лісгоспу. В місцях перебування лелек лісівники вивезли солому, хліб, рибу, м’ясні відходи. Долучаються до цієї роботи також і місцеві мешканці. Разом з цим проводився нагляд щоб до птахів не навідувались бродячі собаки та інші хижаки.


IMG 2906

DSC05903

IMG 2920

Завдяки людській допомозі пережила зиму і зграя диких качок, які зимували в м.Бібрка на річці Боберка.

IMG 2868

На Бродівському сміттєзвалищі також оселилися біля сотні лелек, шпаків та безліч інших птахів. Бродівські лісівники вирішили допомогти птахам. На даний час проводиться розчистка снігового покрову на місцях їх перебування, а також здійснюється моніторинг щодо попередження небезпеки від безпритульних собак. 

Вивезено сіно, зерно, мясні відходи для підгодівлі лелек та решта пернатих, оскільки ослаблені далеким перельотом птахи через морози та сніг не мають доступу до їжі. Тож наше завдання - допомогти їм успішно пережити холодний період.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

за інформацією державних

лісогосподарських підприємств

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління