1 квітня - Міжнародний День птахів

30 березня 2018р, Новини. Прес-служба

Минає березень, настає квітень – середина весни. Яку чудову назву мають місяці в нашому Українському місяцеслові. А з квітнем та весною прийде потепління. Дерева, трави, квіти зацвітуть, стрімко почнуть розвиватися, і для звірів та птахів забезпечать захист та дадуть корм. Тепло дає поштовх усьому живому розвиватися, і вся живність жваво готується до виведення молодняку. Птахи, які повернулися з вирію в’ють собі гнізда, будують кубла для висиджування та виведення пташенят.

Наші предки з сивої давнини шанобливо ставилися до всього живого, особливо до птахів. І з настанням весни вони вшановували повернення перелітних птахів додому. За народним повір'ями птахи були провісниками весни, які на своїх крилах приносили тепло та своєю галасливістю звеселяли дітвору, а співочі птахи оспівувались у поезії різних народів. І в давнину люди не могли не помічати користь, яку їм приносили птахи. Тому розорення пташиного гнізда, а вже тим більше вбивство пташки вважалося великим гріхом.

З розвитком суспільних відносин, людина витіснила багато птахів з їхніх місць оселення. Багато з них, в силу різних причин, назавжди зникли. Список пернатих, що зникають, поповнюється із сумною сталістю – з лиця Землі зникло понад 160 їх видів і підвидів. Окремі види птахів зникають кожного року. Тому у багатьох країнах світу приймаються заходи, спрямовані на їх збереження. У тому числі на території України нашими науковцями за підтримки міжнародних організацій та фондів у 2002 році було виявлено 122 види птахів, внесених до списків Бернської конвенції (40 видів, підлягаючих охороні, і 92 види, підлягаючих особливій охороні), 6 видів внесених до Червоної книги України, 1 вид Європейського Червоного списку та 3 види Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. Все це зайвий раз підтверджує, що птахи, навіть поки дуже поширені, потребують охорони.

Проблема захисту птахів уже давно хвилює людей. Міжнародний день птахів проходить щорічно і не випадково саме у квітні. Першого квітня 1906р. підписана Міжнародна конвенція, покликана охороняти птахів, корисних для сільського господарства. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і масовий приліт пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інше пташине житло.

Сьогодні святкування міжнародного Дня птахів актуально, як ніколи. Кількість зниклих видів обчислюється сотнями, а повне знищення птахів може спричинити за собою непередбачувані наслідки для людства. Тому головною метою проведених у свято заходів, є збереження видового різноманіття та чисельності пернатих.

Державні лісогосподарські підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства також приготувалися гідно зустріти міжнародний День птахів.

У рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» в школах Бродівського району відбулася акція «Будиночок для птаха». У весняну пору року юні природолюби - учні загальноосвітніх шкіл допомагають лісівникам дбати про пернатих друзів: де необхідно, вивісити штучні будиночки для птахів, оберігати їх від браконьєрів, не турбувати під час гніздування і насиджування яєць. Найбільш активними виявилися школярі учнівського лісництва Бродівській ЗОШ І-ІІІ ступенів організатором якої стали керівник шкільного лісництва – Малик Л.К. та лісівники Бродівського лісництва.

Мета акції – практична допомога птахам: виготовлення та розвішування шпаківень на території школи і шкільного лісництва; залучення до природоохоронних акцій дітей та молоді; інформування населення про актуальність екологічних питань. Було розвішено 100 шпаківень, які діти виготовили на уроках праці. Старшокласники разом з лісівниками повісили шпаківні в масивах Бродівського лісництва.

Учні Спаської ЗСШ І-ІІ ступенів Старосамбірського району виготовили та встановили 10 шпаківень.


Долучились до Акції «Будиночок для птаха» і на Жовківщині. Члени Соснівського шкільного лісництва (учні з 6,7,8 та 9 класів Червоноградської ЗОШ №14) під керівництвом вчителів Токар О. та Чорного Н. виготовили 15 шпаківень. Ці «хатинки» для птахів вони розвішали у лісі. 

Львівське обласне управління

лісового та мисливського господарства

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління