На колегії розглянуто ряд важливих питань діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ

4 квітня 2018р, Новини. Прес-служба


Сьогодні, 04 квітня відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств, а також запрошені директор державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Львівлісозахист" Ясіновський І.А., канд. екон. наук, доцент, завідувач кафедри менеджменту організацій і адміністрування Національного лісотехнічного університету України Головко А.А., канд. екон. наук, доцент, заступник директора Навчально-наукового інституту Екологічної економіки і менеджменту НЛТУ України Дудюк В.С.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень розповів про стан галузевої науки та перспективи впровадження наукових розробок у виробництво. Він повідомив, що у 2017 році підприємства галузі впроваджували у виробництво 33 наукові розробки, у 2018 році заплановано до впровадження 39 наукових розробок. На підприємствах галузевої дослідної мережі підтримуються понад 600 стаціонарних об’єктів, на яких протягом багатьох років виконуються понад 80 % наукових досліджень відповідно до Тематичного плану науково-дослідних робіт Держлісагентства.

Що стосується підприємств Львівського ОУЛМГ, то на даний час в лісах області функціонує 9 науково-виробничих стаціонарів, закладених під науковим супроводом Національного лісотехнічного університету України, з метою вивчення процесів проведення рубок переформування на засадах, наближеного до природи лісівництва.

Зокрема, у 2018 році в рамках співпраці з НЛТУ України заплановано скерувати спеціалістів лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ на курси підвищення кваліфікації за навчальними програмами, розробленими лісотехнічним університетом за напрямками лісівництво та інформаційні системи в лісовому господарстві, сучасні методи проектування, будівництва та експлуатації лісових автомобільних доріг, лісової інженерії і ін.

Запрошені науковці з Національного лісотехнічного університету України розповіли членам колегії про роботу університету з підготовки фахівців лісового господарства та про заплановані заходи університету щодо активізації профорієнтаційної роботи з шкільними лісництвами області.

Наступним розглянуто питання щодо організації роботи із захисту лісів від шкідників і хвороб. Головний спеціаліст відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства Музика Р.П. повідомив, що кліматичні умови, останніх років, Львівської області є сприятливими для масового розмноження шкідників і хвороб лісу, площа яких на кінець 2017 року складає 29803га, з них площа осередків шкідників становить 4477га, або 71% більше до 2016 року. Це в свою чергу призводить до значного зниження продуктивності і якісного складу лісів. Така ситуація вимагає удосконалення роботи спеціалізованої лісозахисної служби та лісогосподарських підприємств і їх підрозділів, пошуку нових методів боротьби з шкідливими явищами.

Площа всихаючих ялинових насаджень в області на початок 2018 року склала 15532 га. За останні десять років лісогосподарськими підприємствами проведено заміну похідних ялинових деревостанів на корінні ялицево-букові на площі понад 5000 га.

Спостерігається зростання площ всихання соснових насаджень до 3070га у 2017 році, що на 78 % більше попереднього року.

Доповідач наголосив на необхідності вчасної розробки всихаючих деревостанів лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ.

Директор державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Львівлісозахист" Ясіновський І.А. рекомендував лісогосподарським підприємствам вчасно обстежувати та розробляти всихаючі соснові насадження, тим самим не допускати втрати якості деревини.

Також Музика Р.П. поінформував колегію щодо організації роботи рейдових бригад з охорони лісів від лісопорушень і охорони державного мисливського фонду. Він відмітив, що за 2017 рік рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств проведено 1531 рейд, в результаті яких складено 475 протоколів на лісопорушників, сума штрафів становить 50,7 тис.грн., сума шкоди – 3107,9 тис.грн. 

Підсумовуючи виступ доповідача начальник Львівського ОУЛМГ Дейнека А.М. зазначив, що для ефективної роботи рейдових груп необхідно забезпечити їх транспортом та відповідними спецзасобами захисту.

Окрім того, на колегії розглянуто питання вдосконалення роботи системи електронного обліку деревини на підприємствах Львівського ОУЛМГ, планів заготівлі другорядних лісових матеріалів та продукції побічного користування на 2018 рік.

На завершення засідання голова колегії Дейнека А.М. наголосив на активізації охорони лісів від лісопорушень і повідомив, що обласною державною адміністрацією видане розпорядження «Про сприяння розвитку суб’єктів господарської діяльності деревообробної галузі Львівщини» та закликав керівників лісогосподарських підприємств активно долучитись до роботи комісій з обстеження лісопильних об’єктів в районах.

Також голова колегії звернувся до керівників підприємств забезпечити якісне виконання лісовідновних робіт в короткі агротехнічні терміни.

У зв’язку з підвищенням рівня пожежної небезпеки в лісах наголошено провести відповідні наради з питання протипожежного захисту.

По всіх питаннях порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління