На засіданні Громадської ради обговорили проблему всихання лісів та функціонування системи електронного обліку деревини на підприємствах Львівського ОУЛМГ

27 Червня 2018р, Новини. Прес-служба

26 червня відбулось засідання Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового і мисливського господарства. Участь у засіданні взяли члени Громадської ради, перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, заступник начальника управління – головний інженер Громяк Ю.О., працівники обласного управління.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П. поінформував Громадську раду про санітарний стан лісових насаджень та виконання заходів щодо ліквідації осередків масового всихання лісів. Так, кліматичні умови, останніх років, Львівської області є сприятливими для масового розмноження шкідників і хвороб лісу. Це в свою чергу призводить до значного зниження продуктивності і якісного складу лісів. Така ситуація вимагає удосконалення роботи спеціалізованої лісозахисної служби та лісогосподарських підприємств і їх підрозділів, пошуку нових методів боротьби з шкідливими явищами.

Площа всихаючих соснових насаджень на кінець 2017 року склала 3070га. У 2018 році виникло 1764га всихаючих насаджень. З початку цього року розробили 2918га всихаючих соснових насаджень, що становить 60 % від загальної кількості.

Нещодавно, 20 червня на базі ДП «Жовківський лісгосп» у Великомостівському лісництві пройшов семінар – обговорення на тему «Всихання соснових насаджень», де для учасників семінару та громадськості було наочно продемонстровано обсяги уражень і динаміку всихання соснових насаджень, що свідчить про те, що боротися з короїдами треба на випередження. Фахівці на семінарі озвучили основні шляхи вирішення проблеми, зокрема: ведення своєчасної вибірки свіжозаселених дерев шкідниками, проведення санітарних рубань з видаленням свіжозаселених дерев до періоду вильоту й подальшого розселення шкідників в сусідніх деревах, а також роботу з громадськістю для кращого усвідомлення проблеми та біологічних методів боротьби. Було наголошено членам громадської ради також долучатись до таких заходів та роз’яснювати це питанням в межах своєї діяльності.

За підсумками розгляду питання комісія лісового господарства має підготувати лист-підтримку щодо необхідності прискорити питання про внесення змін до Санітарних правил в лісах України.

З наступного питання порядку денного про доступ до публічної інформації з електронного обліку деревини виступив головний інженер управління Гром’як Ю.О.

Державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ повноцінно проводиться електронний облік деревини в межах Єдиної Державної Системи Електронного Обліку Деревини (ЕОД). Запровадження системи електронного обліку деревини дозволяє зменшити обсяг самовільних рубок та нелегального обігу деревини, оптимізувати виробничу діяльність підприємств, підвищити якість обліку лісопродукції, зменшити час оформлення документації та кількість паперообігу. Так, в роботі працівники використовують звичайні смартфони. Програмне забезпечення постійно вдосконалюють розробники.

Щоб перевірити та упевнитись у легальності лісопродукції (перевірка №бирки, №авто, ТТН, лісорубних квитків) достатньо перейти у сервіс відкритих даних за посиланням: http://www.ukrforest.com/check , що в свою чергу було продемонстровано присутнім безпосередньо в режимі онлайн в мережі Інтернет.

За результатами обговорення вирішено комісіям лісового господарства та лісопромислового комплексу підготувати лист підтримку до Львівської обласної державної адміністрації та Державного агентства лісових ресурсів України щодо необхідності запровадження системи електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів Львівської області.

У питаннях різного голова Громадської ради Миклуш С.І. повідомив про те, що надійшла пропозиція від членів Громадської ради щодо включення до порядку денного питання щодо формування ініціативної групи з підготовки установчих зборів по формуванню нового складу Громадської ради при Львівському ОУЛМГ.

В ході спільної дискусії було прийнято рішення рекомендувати Львівському ОУЛМГ включити до складу ініціативної групи не менше 9 членів діючої Громадської ради. В термін до 04 липня 2018 року розмістити на сайті управління інформацію щодо створення ініціативної групи для формування нового складу Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. Всім бажаючим членам Громадської ради пропонується долучитись до роботи ініціативної групи.

Рекомендувати Львівському ОУЛМГ до 12 липня 2018 року затвердити персональний склад ініціативної групи. Більш детальна інформація буде розміщена на сайті Львівського ОУЛМГ в рубриці «Громадська рада».

На завершення засідання голова Громадської ради Миклуш С.І. подякував всім за плідну роботу, підтримку та активну участь в роботі Громадської ради при Львівському ОУМГ.

Перший заступник начальника управління Целень Я.П. подякував голові Громадської ради Миклушу С.І. та всім представникам громадських об’єднань, які брали участь в роботі Громадської ради (виїзні засідання, семінари, акції з посадки лісу тощо) та зазначив, що необхідно й надалі проводити спільні заходи та співпрацювати.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління