ЩОБ ШУМІЛИ ДІБРОВИ

16 жовтня 2018р, Новини. Прес-служба

 11 жовтня на території Заболотцівського лісництва відбулася подія, яка надовго запам’ятається як мінімум двом сторонам, які брали в ній участь. А це члени учнівського лісництва «Паросток» (ОЗ Бродівська ЗОШ І –ІІІ ст. №4) та школярі з Білокуракінського району Луганщини. Останні приїхали в гості до своїх ровесників, аби перейняти досвід зі створення на своїй території шкільного лісництва.

/upload/old_images/article_3222image_0.jpeg

Принагідно бродівські школярі  запросили своїх юних побратимів зі сходу взяти участь у такій благородній справі, як відновлення дубового лісу.  

Очевидно, що тут не обійшлося без третьої сторони, яка була головною. Йдеться про працівників Бродівського лісового господарства і, зокрема, Заболотцівського лісництва, але для них відновлення лісових насаджень - звична справа, а ось для школярів зі сходу справжнє свято.

/upload/old_images/article_3222image_1.jpeg

А готувалися до нього працівники лісництва та члени «Паростку» заздалегідь. Перші підготували площу, розміром одного гектара. До речі, навесні цього року тут ще був ліс, також дубовий, рубку головного користування закінчено на початку літа, площу зачистили, підготували під посадку грунт. Члени ж шкільного лісництва напередодні назбирали жолудів з-під найстарішого дерева Бродів - дуба, якому 345 років.

  • В  лісництві їх відповідно підготували до посадки, обробивши спеціальним розчином, - розповіла інженер лісових культур Лідія Кінаш. - Взагалі, у нашому, Бродівському лісгоспі, з шести лісництв п’ять, крім Підкамінського, забезпечують себе посадковим матеріалом. Стараємося вирощувати високоякісний посадковий матеріал. 
  •   Раніше ми відновлювали дубові ліси з допомогою сіянців, - розповідає головний лісничий ДП «Бродівський лісгосп» Олег Потьомкін. - Але  вирощувати нині сіянці - це додаткові затрати. Та й ризики, що деревце при перенесенні  в новий грунт може отримати стрес і не прижитися, доволі ймовірні. 
  • /upload/old_images/article_3222image_3.jpeg

З іншого боку, раніше був ризик і з посадкою жолудів, бо до них могли прокрастися і кабани, і миші, і птахи… Але тепер ця небезпека відпала, бо жолуді обробляються спеціальним розчином і цей метод дає гарний результат.

- Звісно, ліс тут виросте не скоро, - зауважує лісничий Заболотцівського лісництва Андрій Москва. – Таке дерево, як дуб, росте неквапливо.

 З ним погоджується керівник  Луганської делегації, голова Білокуракінської райдержадміністрації Сергій Іваніченко, - але зауважує, що  такі заходи мають величезне виховне значення - у тому плані, що вони, прививаючи школярам любов і навики до праці, водночас об’єднують Україну.

Ліс і справді буде тоді, коли сюди прискаче білка за жолудями,  пожартував хтось із старшокласників.

Та учні з Бродівщини й Луганщини разом з працівниками лісу вірять, що сіянці, посаджені ними, дадуть добрі сходи і колись тут шумітиме могутній дубовий ліс. Нині ж буйна учнівська фантазія його може лише уявити.

/upload/old_images/article_3222image_4.jpeg

Приємно було спостерігати, як діти в процесі посадки нового дубового лісу зав’язують між собою дружні стосунки і це, без сумніву,  формує їх україноцентричні орієнтири на майбутнє життя, творить суголосність у баченні розвитку державотворчих процесів, в’яже невидимими нитями західні і східні терени України в суцільне й нерозривне полотно єдиної держави. Це відзначали - голова Бродівської райради  Євген Швед , методист райво Надія Шушкевич, голова Заболотцівської ОТГ Марія Дискант, директор Бродівської ЗОШ №4 Людмила Сидорчук, директор Нещеретівської школи Тетяна Чумак, які також взяли участь в акції закладання нового дубового лісу.

 

 

Ігор Табінський

brodylg.at.ua/news

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління