Цьогоріч на Львівщині особливо великий урожай жолудя

19 жовтня 2018р, Новини. Прес-служба

У лісгоспах Львівщини тривають осінні роботи, зокрема, активна заготівля жолудя дуба звичайного. Цьогоріч дуби особливо вродили – майже всі підприємства можуть похвалитися високими врожаями жолудя. До процесу заготівлі залучають також школярів та інших людей, яким цікавий цей процес і які хочуть стати частиною лісу майбутнього, адже ліс починається з насінини!

жолудь_стрийське ЛГ

Наприклад, у Мостиському лісництві у заготівлі жолудя лісівникам допомагали учні шкільного лісництва «Паросток». У ДП «Самбірський лісгосп», частиною якого є лісництво, кажуть, що завжди раді такому залученню і сподіваються, що хтось з цих учнів у майбутньому обере професію лісівника. До слова, у Мостиському лісництві цьогоріч зібрали 1800 кг жолудя дуба звичайного, а у всьому Самбірському лісгоспі -  12000 кг.

Лісівники Бібрського лісгоспу вже заготували понад 8 тонн жолудів дуба звичайного і вже навіть висіяли його в розсадниках лісгоспу. Там також активно готують ґрунт для висадки лісових культур на наступний рік; викопують посадковий матеріал з розсадників для доповнення лісових культур, посадки нових лісів, озеленення та благоустрою населених пунктів. Зокрема, дворічні сіянці дуба звичайного з розсадника підприємства вже поїхали у Львів для озеленення парку Високий замок. В деяких лісництвах підприємства вже почали садити молодий ліс і запрошують усіх охочих долучитися до цього процесу - посадити своє дерево.

У ДП «Львівський лісгосп» до збору насіння дуба звичайного з плюсових дерев у Товщівському лісництві долучилися навіть працівники офісу. Там заготували близько 100 кг покращеного насіння з 5 плюсових дерев дуба звичайного. А загалом підрозділи підприємства наразі заготували понад 300 кг жолудя з об’єктів постійної лісонасіннєвої бази. У підприємстві зазначають, що більшість зібраного насіння використають для доповнення природного поновлення на ділянках вибіркових рубок.

збір жолудя

У Стрийському лісгоспі також відзначають високий врожай дуба звичайного. Тому тут його заготовляють якомога більше, щоб забезпечити власні потреби не лише на рік, а й в перспективі на наступний період. Тут вже заготували понад 9 тонн жолудя (заплановано було 3 тонни). Все це насіння зібрали на двох постійних лісонасіннєвих ділянках Ходорівського лісництва. Далі жолудь проходить перевірку якості у Львівській лісонасіннєвій лабораторії. Там встановлюють клас насіння і дають рекомендації щодо покращення посівних якостей. Після цього жолудь вже висівають у розсадники.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління