Про візит делегації українських лісівників в Республіку Білорусь

29 жовтня 2018р, Новини. Прес-служба

              З 24 до 26 жовтня відбувся робочий візит делегації України до Республіки Білорусь. Групу українських лісівників очолив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар. Протягом трьох днів делегація ознайомилася з організацією ведення мисливського господарства та екологічного туризму в Білорусі, процесом заготівлі та переробки деревини, роботою з лісовідновлення. Особливу увагу українські колеги приділили досвіду боротьби білоруських лісівників з всиханням соснових насаджень. Відзначимо, що ця проблема сьогодні більш ніж актуальна для України. Загальна площа всихання становить понад 400 тисяч га, з них половина припадає на соснові насадження.

Так, однією з установ, яка відвідала делегація України, став Гомельський досвідний лісгосп. Керівництво лісгоспу поінформувало українським колегам про організацію проведення санітарно-оздоровчих заходів у всихаючих соснових насадженнях. Зокрема, було відзначено, що після того як в Білорусі почали фіксувати поширення вогнищ всихання, на законодавчому рівні була максимально спрощена процедура оформлення дозволів на проведення санітарних рубок, зменшено кількість погоджень. Це дозволило оперативно приймати рішення про проведення санітарно-оздоровчих заходів і, таким чином, істотно знизити обсяги всихання.

Тема боротьби з розповсюдженням короїдного всихання насаджень була продовжена і під час двосторонньої зустрічі в Міністерстві лісового господарства. Міністр Віталій Дрожжа привітав українських колег на білоруській землі і підкреслив, що співпраця лісівників двох країн має давню історію та вагомі результати.

«Між нашими країнами підписано чимало документів про співпрацю. На мій погляд, наше завдання сьогодні все це актуалізувати, надати цій роботі новий імпульс. Для нас це сьогодні дуже актуально, нам цікаві ваші напрацювання, переконаний, що наш досвід виявиться корисним і для вас», - додав Віталій Дрожжа.

У свою чергу, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар зазначив, що підходи до організації ведення лісового господарства в обох країнах сьогодні досить схожі. Однак є одна суттєва різниця – в Білорусі міністерство лісового господарства як держорган може формувати політику у сфері ведення лісового господарства, що дозволяє оперативно приймати ті чи інші важливі рішення. Державне агентство лісових ресурсів України таким правом сьогодні не наділене, що, безумовно, позначається на роботі лісівників.

«Україна, незважаючи на досить невелику лісистість території - 15,9%, займає в Європі 8 місце за площею лісів та 6 місце за запасами деревини. Загальна площа лісових ділянок становить 10,4 млн га, з яких лісовою рослинністю покриті 9,6 млн га. За 50 років нам вдалося досягти зростання лісистості майже в 1,5 рази. І ми працює над тим, щоб цей показник зростав і далі », - підкреслив глава української делегації.

При цьому, за словами Володимира Бондаря, робота українських лісівників могла б бути ще ефективніше, якби існувала підтримка їх діяльності.

«Ось уже 2 роки, як ми працюємо без державного фінансування. Це призвело до знижень обсягів посадки лісу, будівництва лісогосподарських доріг і т.п. Ми опинилися в дуже складних умовах для ведення лісового господарства», - поділився заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України.

Володимир Бондар також зазначив, що істотний вплив на роботу українських лісівників надає також громадськість, яка часто просто не розуміє необхідності проведення тих чи інших лісогосподарських заходів.

«Проблема короїдного всихання сьогодні є для нас ключовою. Обсяг постраждалих насаджень у нас більш ніж в 2 рази вище, ніж в Білорусі. І поряд з об'єктивними причинами цього, є і суб'єктивні: суспільство в більшості своїй не розуміє суті цієї проблеми. У себе, в Україні, ми часто можемо чути, що лісники самі придумали цю проблему, щоб рубати ліс, що природа може врегулювати все сама. Але насправді такий підхід лише гальмує вирішення проблеми», - поділився представник України.

Володимир Бондар також повідомив, що і білоруські, і українські вчені сходяться на думці, що при ефективній роботі проблему можна взяти під контроль протягом 2-3 років. І зараз, фіксуючи зменшення площі вогнищ, є розуміння того, що це, дійсно, так.

«Але у нас, в Україні, є одна істотна проблема: дуже жорсткі санітарні правила. Якщо в Білорусі від виявлення вогнища до вирішення питання проходять лічені дні, то у нас - близько 2 місяців. Процедура дуже складна і поки ми її проводимо, вогнище поширюється далі. На жаль, вийти на розуміння цієї проблеми ми сьогодні не можемо», - додав Володимир Бондар.

До вирішення цієї проблеми глава української делегації запропонував приєднатися і білорусам. На думку Володимира Бондаря створення білорусько-українського координаційного центру з лесозахисту, дозволило б істотно підвищити ефективність роботи в даному напрямку.

«Все що ви говорите, нехай і не настільки, але, на жаль, іноді можна почути і в нашому суспільстві. Людям потрібно показувати, що проблема насправді є. І не тільки в наших країнах, а в усьому світі. Тому ми із задоволенням підтримаємо вашу пропозицію і докладемо максимум зусиль для того щоб впоратися з цією бідою», - прокоментував Віталій Дрожжа.

Під час зустрічі білоруські та українські фахівці обговорили також низку інших питань. Зокрема, українську сторону цікавив досвід Білорусі щодо збільшення лісистості території, боротьби з незаконними рубками, ефективність утримання мисливських комплексів.

 

За інформацією Прес-служби Мінлісгоспу Білорусі

 

Новини за темою:

Володимир Бондар обговорив з Міністром лісового господарства Білорусі Віталієм Дрожжа питання співпраці в лісовій галузі

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління