Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар: На Півдні та Сході України немає можливості вести лісове господарство

30 жовтня 2018р, Новини. Прес-служба

Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар повідомив, що вже три роки з держбюджету не виділяється коштів на ведення лісового господарства на Півдні та Сході України. Про це він заявив в інтерв’ю для ІА «УКРІНФОРМ».

«Там всі ліси, практично, рукотворні. Але ці ліси та лісосмуги сьогодні не приносять прибутку. Якщо ми в Івано-Франківській області чи на Поліссі маємо сьогодні заготівлю, яка через реалізацію приносить прибуток, то робота лісівників на Півдні й Сході не приносить прибутку – її має фінансувати держава і завжди фінансувала. Ми позбавлені такого державного фінансування вже три роки – і велика кількість лісівників звільнилися. Ми не висаджуємо на Півдні й Сході країни нові ліси. Такого не було ніколи з часу їх створення. Сьогодні держава, на жаль, не знаходить таких коштів, не фінансує лісоводів півдня й сходу, в результаті ми не маємо можливості вести там лісове господарство», - зазначив Володимир Бондар.

Заступник Голови Держлісагентства підкреслив, що ліси старіють, їх нема кому охороняти, їх масово вирубують нелегально, а в кінцевому варіанті це буде означати, що ліс там не буде виконувати своїх функцій, він не буде захищати від степових буревіїв, від ерозії, від всього іншого – і буде страждати сільське господарство. Це неминучий процес, а відновити ліс буде дуже складно.

Також він звернув увагу на те, що майже в 30% лісів, які не підпорядковані Держлісагентству, заготівля деревини відбувається без електронного обліку.

«Тільки 73% лісів входять до системи Державного агентства лісових ресурсів. А ще є комунальні ліси, є ліси інших відомств, військового відомства, зокрема, які нам не підпорядковані і не належать. І в них цієї відкритості немає, немає бирок, немає єдиної форми товарно-транспортної накладної, вона не вноситься одразу в базу даних, як у нас. Ми хотіли, щоб система електронного обліку була запроваджена у всіх лісах, ми підготували проект постанови Кабінету Міністрів, він погоджений усіма відомствами, навіть пройшов урядовий комітет, але чомусь на Уряд не виноситься. А це – величезна дірка в 30% необлікованого лісу. А якби все обліковувалося за єдиною системою, я думаю, ми багато в чому б виграли», - наголосив Володимир Бондар.

Повне інтерв’ю тут

dklg.kmu.gov.ua

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління