Творити для майбутнього

17 травня 2012р, Новини. Прес-служба

Весною - що не день погода змінюється. Земля оживає могутньо і велично, починає дихати й являти світові всю одвічну силу своїх щедрот, напуває все довкола живильними соками. Красуня-весна, мов квітуча вишня, лине горами, долинами й лісами. Ліси пробуджуються, беруться смарагдовим ажуром.

Так, надворі весна, час нових подій, нових планів і роздумів. Та для кожного, хто «спілкується » з довкіллям, весна - є найвідповідальнішою порою. Адже, з приходом весни приходять нові турботи і нові звершення. Для нас, лісівників, це найінтенсивніший період року – лісовідновлення (садіння лісу), доповнення лісових культур минулих років закладки і введення порід, яких бракує, працюємо над відновленням рекреаційних пунктів.

Нажаль, саме зараз й настає тривожний час для працівників лісового господарства. Адже відтепер у вихідні дні багато людей навідуються на відпочинок у ліси. Дуже часто після «пікніка» вони забувають залити водою багаття, прибрати за собою сміття. А ще під час відпочинку дехто з них ламає дерева, кущі, знищує рідкісні рослини, птахів і маленьких тварин. Усе це завдає неоціненних і непоправних збитків природі.

Чомусь останніми роками дуже популярною стала практика спалювати все, що горить: сміття, побутові відходи, сухе листя, а то й цілі масиви забур’янілих полів, придорожніх смуг. Разом з сухими бур’янами вигоряє накопичений віками верхній родючий шар грунту, безслідно зникають цінні для ґрунтоутворення бактерії та мікроорганізми, а досить часто, навіть, безпомічні, крихітні малята зайців, їжачків, перші пташенята та інша така важлива в природі живність.

Не менш болючою і досить затратною для нас проблемою є цілковита байдужість населення до санітарного стану довкілля. Наслідком цього є сила-силенна стихійних сміттєзвалищ в лісових масивах, вздовж доріг, на полях та узліссях, особливо, в період передвеликодніх прибирань на подвір’ях, цвинтарах, дачних і присадибних ділянках.

Звичайно, багато хто сприймає ліс, як місце, де можна спокійно побродити між деревами, послухати спів птахів, побачити звірів, відновити втрачені в міській круговерті життя сили. А дехто ж , навпаки, по-варваськи ставиться до лісу, забуваючи, що природа – НАШ спільний великий дім. Та є й багато людей, ніби не помітних на перший погляд, по-справжньому відданих своїй улюбленій справі, що знають ліс дуже добре і зблизька, піклуються про вирішення його споконвічних проблем, про збереження і примноження лісових багатств для прийдешніх поколінь. Ці люди – лісівники за професією і за покликанням, результати їх роботи і «творіння» можна буде побачити і оцінити тільки через багато років і десятиліть.

Щорічно в ДП «Радехівське ЛМГ» створюються молоді рукотворні ліси – лісові культури на місцях вирубаних насаджень. Цієї весни підприємством створено 137 га лісових культур або висаджено майже 1,2 млн. сіянців. Для повного забезпечення себе необхідним садивним матеріалом в наступному році підготовлено 1,1 га лісових розсадників, де висіяно 3060 кг лісового насіння, зокрема сосни, модрини, ялини, дуба та ін., всього 14 видів дерев і чагарників. В 2012 році продовжено роботи по вирощуванню саджанців для озеленення. З цією метою в шкільному відділенні на площі 0,05 га висаджено 5,8 тис. шт. саджанців різних видів декоративних кущів і дерев.

З 21 березня по 21 квітня цього року під назвою «Майбутнє лісу у твоїх руках» на підприємстві проводилася щорічна акція, організована з ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України, за підтримки Міністерства освіти та науки України, Львівського ОУЛМГ. Головною метою цієї акції є підвищення іміджу лісової галузі, роз’яснення для широких кіл громадськості, школярів важливості та особливості створення лісових насаджень, значення для суспільства професії лісника, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставленння до природи.

Під час цієї акції в загальноосвітніх закладах району проводились лекції та бесіди на тему «Людина та ліс», а також на природоохоронну тематику. В рамках акції проводились семінари-навчання та садіння лісу, розвішувались шпаківні і упорядковувались мурашники. Всього було залучено школярів та вчителів 12 загальноосвітніх закладів, що розташовані в зоні діяльності підприємства та надавали дієву допомогу в створенні (посадці) молодих лісів. В проведенні акції приймали участь не тільки працівники лісового господарства, а й представники громадськості та влади, представники засобів масової інформації. Серед учнівської молоді проводились конкурси «На кращий дитячий малюнок» за темою “Людина та ліс” серед учнів молодших класів (всього 53 роботи) та “ На кращий твір” за темою “Людина та ліс” серед учнів 5-8 класів загальноосвітніх середніх навчальних закладів Радехівського району та м.Радехова (всього 14 робіт). Переможців конкурсів буде нагороджено грошовими виплатами.

Сподіваємося, що особиста участь кожного та знання, які отримали школярі від спеціалістів лісової галузі, стануть вагомим здобутком, який знадобиться їм у майбутньому, сформують усвідомлення того, що ліси є зеленими легенями нашої планети, які дарують нам життя!!!!!!

Тетяна Юхимчук,
Інженер лісових культур ДП "Радехівське ЛМГ"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління