19 травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки - День науки

18 травня 2012р, Новини. Прес-служба

У третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки - День науки. Відзначають його і науковці-лісоводи. Основними науковими установами лісової галузі є Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького (УкрНДІЛГА) та Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака (УкрНДІгірліс).

Дослідна мережа УкрНДІЛГА та УкрНДІгірліс охоплює всі природно-кліматичні зони України, а також унікальні об’єкти лісівничої науки, багато з яких створені понад 150 років тому.

Наукові розробки підвідомчих інститутів УкрНДІЛГА та УкрНДІгірліс стосуються всіх теоретичних і прикладних напрямів лісівничої науки.

Наукові установи галузі є членами EFI і IUFRO мають значну дослідну базу на об’єктах якої виконується переважаюча більшість досліджень.

Основні напрямки наукових досліджень:

Підвідомчі Держлісагентству науково-дослідні інститути здійснюють дослідження у відповідності з Тематичним планом науково-дослідних робіт на 2010-2014 роки.

УкрНДІЛГА за рахунок державного бюджету виконує 16 тем наукових досліджень; УкрНДІгірліс - 6 тем.

Одночасно виконуються прикладні дослідження і науково-технічні розробки на замовлення державних лісогосподарських підприємств, а також інших підприємств і організацій, пов’язаних з лісовим господарством. Зокрема у першому кварталі 2012 року галузевими інститутами розроблено:
УкрНДІгірліс
• дослідний зразок геоінформаційної системи інвентаризації лісових автомобільних доріг;
• технічна документація для будівництва двох лісових автомобільних доріг загальною довжиною 4,1км (Шепетівське і Коломийське лісові господарства);
• лісівничо-екологічна експертиза робочих проектів двох лісових автомобільних доріг загальною довжиною 6,4 км (Димерське і Фастівське лісові господарства);
• посібник «Особливості будівництва лісогосподарських автомобільних доріг у горбкуватій та рівнинній місцевостях» (спільно із НЛТУУ, Укрцентркадриліс і Укрдіпроліс).
УкрНДІЛГА
• забезпечено експертну підтримку відновлення статусу відповідності України вимогам Кіотського протоколу;
• проект методичних рекомендацій з формування собівартості робіт (послуг) на підприємствах Держлісагентства України;
• проект стратегічного плану плантаційного лісовирощування в Україні (спільно з УкрНДІгірліс);
• доопрацьовано Концепцію агролісомеліорації;
• уточнено нормативи мінімально необхідної захисної лісистості для природно-кліматичних зон України;
• доопрацьовано таблиці продуктивності модальних і еталонних деревостанів основних лісотвірних порід Лівобережного Лісостепу диференційовано походженню та типам лісорослинних умов;
• опрацьовано шляхи застосування геоінформаційних систем для боротьби з лісовими пожежами, розпочато розробку програмного забезпечення для використання карт-схем з протипожежного влаштування лісів;
• матеріали для звіту ФАО «Стан лісових генетичних ресурсів в Україні»;
• рекомендації щодо покращення стану насаджень монокультури сосни на староорних землях та ведення господарства в них.

Прес-служба Держлісагентства

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління