Клонуваня Дуба білого

10 квітня 2013р, Новини. Прес-служба

Дуб білий (Quercus alba) - велике дерево висотою до 30 м, з потужними розлогими гілками, які утворюють широку, шатровидну крону. Листя довгасто-овальне, до 22 см, з 5-9 тупими лопатями; при розпусканні яскраво-червоними, влітку — яскраво-зеленими, з білувато-сизою нижньою стороною. Завдяки стрункому світло-сірому стовбуру добре виглядає в групових і одиночних посадках.

Цим рідкісним видом, що зростає у Стрийському парку у місті Львові, зацікавились працівники науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держлісагентства та НАН України (УкрНДІЛГА). З метою збереження даного виду його вирішили клонувати. Про це, під час прес-конференції на тему «Початок весняної лісокультурної кампанії на Львівщині» повідомив перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень.

 «Для того, щоб зберегти рідкісну форму дуба білого представники з Харківського інституту лісового господарства звернулись до обласного управління, щоб весною зрізати живці та передати їх до наукової лабораторії інституту для їх подальшого клонування. Згодом, частину саджанців дуба білого інститут передасть на Львівщину, як символ могутності та єдності двох регіонів України – Харківщини та Львівщини», - повідомив Ярослав Целень.

На сьогодні, проведено перший етап по клонуванню дуба білого, що проростає у Стрийському парку. Науковцями Львівського національного лісотехнічного університету України за участю працівників ДП «Львівський лісгосп» 4 квітня 2013 року заготовлено понад 2000 живців одно-дворічних пагонів дуба білого для їх подальшого клонування.

Для заготівлі якісних живців використано підйомну вишку на базі машини. Заготовлені живці дуба білого того ж тижня було передано до УкрНДІЛГА.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління