Буському лісгоспу - 80 років !

2 жовтня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Для людини 80 літ — вік похилий, для лісу — вік повної зрілості, а для лісогосподарського підприємства — це пора змужніння і реалізації накопиченого за вісім десятків років безцінного досвіду і трудової звитяги всіх тих, хто вирощував, плекав і оберігав зелений скарб бузецької землі — її ліс.

Саме він, вірний побратим, беззастережно завжди поділяв нелегку долю цієї землі, першим радів її здобуткам і першим розділяв смуток та негаразди, яких було немало за вісімдесят разом із нею пережитих літ.
Історія становлення
Свій родовід державне підприємство «Буське лісове господарство» веде з далекого-далекого жовтня 1939 року, коли наказом Головлісуправління Народного Комісаріату земель СРСР було організоване Буське лісове господарство, яке тоді підпорядковувалося Львівськом управлінню охорони лісів. За Буським лісгоспом закріплювалося шість лісництв — Грабівське, Ожидівське, Верблянське, Язеницьке, Куткірське, Таданівське.
Становлення лісгоспу в ті воєнні роки відбувалося вельми складно, перебуваючи у жорстких лещатах сталінського тоталітарного режиму управління. Під час війни Надбужанські ліси, як і всі ліси Львівщини, захищали ціною свого життя всіх, хто його саджав, ростив і беріг, горіли разом із хуторами і селами від бойових дій, сивіли від попелу спалених населених пунктів, але все-таки вижили. Документація і матеріали лісовпорядкування за минулий період втрачені в часи Другої Світової війни при пожежі в приміщенні адміністрації. 
У 1948-1949 р. було проведено перше повоєнне лісовпоряд¬кування. Загальна площа лісгоспу становила тоді 22639 га в складі п'яти лісництв: 3736 га - Сілець-Беньківське , 5822 га - Полоничне, 2896 га - Ясеницьке, 6793 га - Грабівське, 3392 га - Куткірське.
Розмір головного користування з 1951 по 1960 рік складав 12,0 тис. м3 на рік. Освітлення, прочищення, прорідження, прохідні рубки давали рік до 7,0 тис. м,3 деревини в рік, санітарні рубки передбачались щорічно на площі 2,0 тис. га..
У 1960 р. Буський лісгосп реформується в лісгоспзаг, з 1971 по 1995 рік створено 12690 га лісових культур, що складає 52,3% вкритої лісом площі. В складі лісгоспзагу лісорозсадник площею 10,0 га, в якому щорічно вирощується до 2 м./ш. штук сіянців і саджанців, що дає змогу забезпечити не тільки власні потреби в садивному матеріалі, а й розв'язувати питання озеленення в районі. На підприємстві закла¬дено 1 1 га постійних лісонасіннєвих ділянок сосни і 80 га дуба звичайного. Відведено і занесено в республіканський реєстр 22 плюсові дерева. Озеленена територія пам'ятника архітектури - Олеського замку (за ініціативою об'єднання "Львівліс", під керівництвом дирек¬тора лісгоспзагу С. І. Гвоздика).
У держлісфонді проведено роботи по лісоосушенню перезволо¬жених лісових площ в обсязі 5149 га, що позитивно вплинуло на підвищення продуктивності наших лісів.
Сьогодні, ДП «Буське лісове господарство площею 25281га. розташовано на території 3 адміністративних районів північносхідної частини Львівської області: Буського Камянко – Бузького та Золочівського.
В структуру господарства входить 9 лісництв: Полоничне (1456 га.); Незнанівське (1991 га.) Таданівське (3917 га.) Грабівське (3466 га.) Верблянське ( 3603 га) Куткірське (3520 га.) Боложинівське (1918га.) Ожидівське (1833 га.) Соколянське (3577 га.) Краснянський лісопромисловий комплекс та транспортний цех.
Розподіл площі держлісгоспу за основними лісоутворюючими породами наступний : сосна звичайна займає 49% вкритої лісом площі ; дуб звичайний - 23% вільха чорна - 24% інші породи – 4% 
Як у минулі десятиріччя, так і нині буські лісівники відзначаються дружною співпрацею з місцевою владою та сільськими громадами. І не лише саджанцями чи новорічними ялинками, забезпечують населення паливними дровами та іншими продуктами лісу. Особливо відчутною ця допомога стала нині, в період значного подорожчання газу, коли в усіх соціальних закладах і у власних обійстях споживачі переходять на твердопаливні котли, які завантажують дровами або відходами деревообробки. 
Натомість громадськість, особливо школярі, охоче відгукуються на прохання лісівників у «гарячу» пору весняної та осінньої посадки дерев. Приємно, що останнім часом все більше молоді долучається до процесу відновлення лісу. На базі Буського лісгоспу створено 4 шкільних лісництва, Топорівське, Куткірське, Соколянське та Ожидівське, вихованці яких не просто знають теорію, але й на практиці пізнають радість спілкування з природою.
Відтак, молоді ліси створюються молодими руками, а юні серця з ранніх літ наповнюються палкою любов’ю до лісу, турботою про його майбуття. І тому держлісгосп покладає небезпідставні надії на вихованців учнівських лісництв, 
адже саме з юних лісівників виростає надійна зміна нинішнім піклувальникам про бузецький ліс.
У цьому твердо переконаний і керівник ДП «Буське лісове господарство» Микола Яворський.
— Посадиш ліс — виросте скарб,— каже він. — І наше головне завдання — постійне відтворення лісів. Надзвичайно важливо, щоб цією ідеєю були окрилені і наші діти. Саме їм, майбутнім господарям на рідній землі, треба прищепити любов до рідного довкілля. Лише тоді лісівникам можна буде чесно глянути у вічі і сучасникові, і майбутньому співвітчизнику, який прийде до буського лісу в наступному столітті. Переконаний: сучасники не лише збережуть для майбутніх поколінь наш зелений скарб, а й примножать його.


Прес-служба ДП «Буське лісове господарство»

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління