Під громадським контролем

27 листопада 2019р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Рік тому засоби масової інформації розповідали про скандал навколо старовікових насаджень (пралісів) у Карпатах. Тоді йшлося про те, що через лазівку у законодавстві у Закарпатті вирубують дерева, яким понад сто років. А як справи у Прикарпатті? Чи обліковані старі дерева і в якому вони стані? Чи справедливими є закиди стосовно знищення пралісів? Які основні проблеми у карпатських лісах? Як розвивається рекреаційний напрямок? Про це і не тільки питаємо першого заступника начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослава Целеня.

– Пане Ярославе, розкажіть, будь ласка, в якому стані сьогодні Карпатські праліси?

– З 2014 року, в межах проекту «Збереження Карпатських пралісів», було проведено інвентаризацію та картографування природних лісів Сколівських Бескидів, а особливо – пралісів. Дослідження відбувалося за участю науковців Інституту екології Карпат НАН України. Ідентифіковано 408,8 га квазіпралісового типу та 37 га пралісів (Крушельницьке лісництво, квартал 4, виділ 28, вік насадження 180 років, ялицево-яворово-буковий деревостан, висота над рівнем моря 1000 м).

У 2016 році Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звернулося до Українського товариства охорони птахів та проекту «Збереження Карпатських пралісів» з проханням обстежити ліси державних лісогосподарських підприємств щодо виявлення пралісів і старовікових лісів для надання їм статусу заповідних. Обстеження проводилися у партнерстві та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина). У роботі взяли участь державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ спільно з науковцями Інституту екології Карпат НАН України. За результатами польових обстежень відібрано природні старовікові насадження в Дрогобицькому, Сколівському, Славському та Турківському лісових господарствах. Для збереження цих унікальних природних насаджень та з метою розширення мережі природно-заповідного фонду області наше управління і державні лісогосподарські підприємства надали пропозиції Департаменту екології та природних ресурсів обласної адміністрації стосовно включення цінних карпатських лісів загальною площею 141,3 га до складу природно-заповідного фонду як старовікових, у тому числі – з ознаками пралісів. Департамент схвалив клопотання. Водночас запропонував всі проектовані старовікові ліси по підприємствах нашого управління заповідати як пралісові пам’ятки природи місцевого значення. Сподіваюсь, депутати обл­ради підтримають створення нових об’єктів природно-заповідного фонду заради збереження старовікових лісів.

– Чи бере участь Львівщина у міжнародних програмах щодо збереження і примноження лісів?

– Наше управління співпрацює з Регіональною дирекцією державних лісів у Кросно (Польща) відповідно до Угоди від 1 березня 2010 року у питаннях вивчення нових технологій і методів організації та ведення лісового господарства, гармонізації національних стандартів у сфері лісового господарства з відповідними міжнародними стандартами.

В рамках міжнародного проекту ми спільно з науковцями Фрайбурзького університету (Німеччина), Санкт-Петербурзької лісотехнічної академії (Росія) та Національного лісотехнічного університету (Україна) і лісівниками цих держав ознайомилися з методами ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва.

У двох міжнародних проектах бере участь Національний природний парк «Сколівські Бескиди». Перший – це програма реінтродукції бізона європейського (зубра) в «Сколівських Бескидах», у ме­жах якої до нас завезено 11 особин зубра європейського, котрих після року утримання у вольєрах випустили у природу. Стадо себе добре почуває і нараховує вже 34 особини. Щорічно проводимо зимову підгодівлю зубрів та постійно моніторимо ситуацію.

Другий проект має назву «Збереження Карпатських пралісів». Розпочався у 2014 році, триває досі. Мета цього проекту, а виконується він Українським товариством охорони птахів за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина), – збереження карпатських пралісів і старовікових лісів шляхом розширення територій покриття цих цінних лісових масивів національними природними парками українських Карпат.

– Розкажіть, будь ласка, про основні результати діяльності Львівського управління.

– Державні лісогосподарські підприємства цього року пройшли чергове підтвердження міжнародного екологічного сертифіката FSC (Лісової опікунської ради) відповідального ведення лісового господарства. А загалом ми є утримувачами сертифіката FSC вже третього 5-річного циклу – до 2022 року.

Лісові генетичні ресурси області складаються з генетичних резерватів загальною площею 3552,9 га, плюсових насаджень на площі 160,1 га, лісо-насіннєвих плантацій на 59,8 га, постійних лісо-насіннєвих ділянок площею 1066 га, 491 плюсового дерева, а також 63,9 га клонових лісо-насінних плантацій сосни звичайної, ялиці білої, модрини європейської, дуба звичайного та інших.

За підтримки Львівської обласної ради та коштом державних лісогосподарських підприємств на базі державного підприємства «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» реалізується проект будівництва сучасного лісорозсадницького комплексу для вирощування садивного матеріалу зі закритою кореневою системою. Це може кардинально вирішити питання заміни всихаючих ялинників у Карпатах та соснових деревостанів у зоні Малого Полісся на корінні, біологічно стійкі насадження.

З початку 2018 року підприємства управління від всіх видів рубок заготовили 661,2 тис. куб. м деревини, в тому числі, на рубках головного користування – 383,5 тис. У круглому вигляді реалізовано 547,4 тис. куб. м деревини. На власних виробничих потужностях перероблено 139,3 тис. Випущено продукції переробки на 210 млн грн. За 9 місяців поточного року збудований та відновлений 61 км лісових доріг.

Обсяг реалізації продукції становив 822,6 млн грн або 128,2% до відповідного періоду минулого року. На експорт реалізовано продукції на 183,8 млн грн (22,3% від загального обсягу реалізації).

Чисельність штатних працівників у лісогосподарських підприємствах Львівського управління – 3205 осіб. Заробітна плата досягла 10186 гривень, і це 133,6% до рівня минулого року. Заборгованості із виплати зарплати нема.

У 2015 році наше управління розробило «Механізми громадського контролю», які передбачали не тільки інформування, а й присутність громадських активістів при відведенні дерев у рубку, контроль за лісовідновними роботами, обговорення лісогосподарських заходів.

– Розкажіть, будь ласка, про рекреаційний потенціал Львівщини. І чи можете озвучити кількість придатних для відпочинку місць?

– Так. У 2015 році наше управління спільно з Департаментом міжнародного співробітництва та туризму Львівської облдержадміністрації розробило інтерактивну карту відпочинкових місць. Для зручності та комфорту туристів, подорожніх та, звісно ж, мешканців регіону на карті в мережі інтернету станом на сьогодні позначено 122 місця придатних для відпочинку на природі та пікніка, з описом кожного рекреаційного майданчика. Зокрема є фотографії та вказано точні географічні координати. Водночас спільно з Управлінням туризму та курортів Львівської облдержадміністрації працюємо над організацією нових локацій.

Варто додати, що в області працюють Музей лісу (при підприємстві «Рава-Руське лісове господарство») та 4 еколого-просвітницькі центри (один при «Львівському лісгоспі» та три на базі парку «Сколівські Бескиди»). Також є 16 екологічних стежок, 19 еколого-пізнавальних маршрутів, 5 рекреаційних зон, 2 туристичні притулки, рекреаційний пункт «Колодка» (у парку «Сколівські Бескиди») та 19 рекреаційних пунктів уздовж автодоріг загальнодержавного значення. А найцікавіші локації для мандрівників це, поза сумнівом, – території національних парків.

А ще у нас на базі Боринського та Турківського лісгоспів буде створено новий національний природний парк «Бойківщина». Документи вже на розгляді у Міністерстві екології та природних ресурсів. Важливо, що на цій території є низка пам’яток історії та архітектури, які можуть стати базовими осередками розвитку туристичного та рекреаційного використання.

Щодо іншого… Національний природний парк «Сколівські Бескиди» спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» подали грантові заявки в межах міжнародної програми «Польща–Білорусія–Україна» на 1,2 млн грн. Назви проектів – «Розвиток сталого туризму в природоохоронних територіях Карпат» і «Проведення робіт зі створення екологічного інформаційного центру в урочищі «Дубравка», спрямованих на збереження природних комплексів та об’єктів території НПП «Сколівські Бескиди».

Всі заплановані заходи, поза сумнівом, сприятимуть розвиткові туризму в Карпатах.

Тетяна КОЗИРЄВА, фото Ігоря ТАБІНСЬКОГО, Газета “Природа і суспільство”

https://ekoinform.com.ua/?p=5548&fbclid=IwAR2ky_LDVZmFSeAfAxdf24-NU3_4wWKP-jShNpzN366bOqAZpAy9i-Qwhgo 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління