Захистимо окрасу Карпатських гір

29 листопада 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Немає на світі жодної людини, яка б побувала в чудових Карпатських лісах, не залишила в пам’яті тієї чарівної краси, яку створила природа. Ніхто не може залишитися байдужим до прекрасним струнких смерічок, пухнастих ялиць, різноманіття рослинного і тваринного світу. А яке чисте повітря, яка цілюща вода в джерелах Карпатських лісів!

Всім цим ми зобов’язані природі, яка створила цей надзвичайний скарб – Карпати. Але щоб зберегти і примножити багатства наших лісів багато зусиль і праці приклали наші діди і батьки.

Тому лісівники Дрогобичини приділяють надзвичайно багато уваги відтворенню та збереженню Карпатських лісів і їх раціональному використанню. Одним із завдань працівників лісової охорони з наближенням Нового року є розумне забезпечення установ, організацій, шкіл і дитячих закладів та населення району новорічними ялинками, новорічними букетами, охорони лісів від самовільної їх заготівлі.

Хочемо довести до відома населення району, що згідно рішення Дрогобицької районної ради №327 від 18.12.2013 року, заготівля новорічних ялинок породи ялиця заборонена терміном на 10 років. Дозволяється продаж новорічних ялинок породи смерека, сосна та новорічних букет. Реалізація підлягають новорічні ялинки із обов’язковим маркуванням пластиковими бірками зі штрих-кодом. За цим штрих-кодом кожен покупець новорічної ялинки зможе перевірити звідки деревце походить та законність його заготівлі  надіславши повідомлення чи зателефонувавши з мобільного телефону за номером 236.

Реалізація ялинок в біжучому році буде проводитися із дворів лісництв, зокрема:Лішнянського, Попелівського, Східницького, Бориславського,  Летнянського, Нагуэвицького лі-в.

Роздрібні ціни на новорічні ялинки становить від 78 грн.

Але найважливіше завдання перед лісовою охороною полягає в захисті лісових насаджень від самовільної заготівлі новорічних ялинок. Через важке матеріальне становище багато громадян іде в ліси району з метою незаконної заготівлі новорічних ялинок з метою продажу. Хочемо застерегти цих горе-заготівельників від подібних дій. Працівники лісової охорони разом з правоохоронними органами, та працівниками мінекобезпеки будуть здійснювати постійне чергування в лісових масивах, на шляхах сполучення та місцях збуту, проводити перевірки правильності придбання та притягувати винних до суворої відповідальності згідно чинного законодавства. У випадку виявлення правопорушень на лісопорушників чекають значні штрафні санкції.

Так,  Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року №665 затверджено такси для обчислення розміру шкоди, заподіяному лісу із проведенням щорічної індексації.

Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня, зокрема:

а) відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення  розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                                 розмір шкоди

до 10 см                                                                  498,47 грн

10,1-14 см                                                               878,25 грн

14,1-18 см                                                               2254,97 грн

б) розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 541) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                               розмір шкоди

                                            степова зона                     інші зони  

до 10 см                           279 грн                          246 грн

10,1-14 см                        480 грн                          429 грн

14,1-18 см                        1221 грн                        1122 грн

в) розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дереву межах міст та інших населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.1999 № 559) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                               розмір шкоди

До 10 см                                                                1152 грн

10,1-14 см                                                              1500 грн

14,1-18 см                                                              1852 грн

ІІ. Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушеннялісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн), а посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

ІІІ. Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-25500 грн) абоарештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів (25500-34000 грн) доходів громадян абообмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Лісівники Дрогобичини звертаються до всіх громадян з проханням активно допомагати в охороні шпилькових молодняків від самовільної заготівлі новорічних ялинок. Подбаймо про те,  щоб залишити майбутнім поколінням не зруби і непотрібні зарослі, а повноцінні насадження, які будуть радувати серця  майбутніх поколінь сотні років.

Тож збережемо ялинку-чудове лісове дерево,щоб не вийшло, так як в дитячій пісеньці «…прийшов сховатись заїнька – ялиноньки нема».

Прес-служба ДП "Дрогобицьке лісове господарство" 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління