Лісівники Сколівщини підбили підсумки діяльності за минулий рік

7 лютого 2020р, Новини підприємств. Прес-служба

Сколівське державне лісогосподарське підприємство в минулому році  виконало повний комплекс лісогосподарських робіт, пов'язаних з веденням лісового господарства та використанням  лісових ресурсів, дотримуючись принципів сталого розвитку регіону,  лісівництва наближеного до природи, а також соціально - економічних критеріїв.
 
В минулому році забезпечено лісовідновлення загальною площею 129 га, з яких  54 га - шляхом садіння лісових культур,  а також відновлення букових та ялицевих лісів з домішкою ялини та клена-явора на площі 75 га - природним способом. Для лісокультурних заходів з власного насіння вирощено 470 тис. шт сіянців ялиці, модрини, клена-явора та інших, а також висіяно в лісових розсадниках 2,1 тонни  насіння ялиці і дуба. Крім того, переведено у вкриту лісом землю ділянки загальною площею 230 га.
 
 
 
Принципи лісівництва наближеного до природи першочергово застосовувались  при заготівлі стиглого лісу, віддаючи  перевагу вибірковому способу рубань, а також на рубках поліпшення якісного складу лісів, створюючи умови для відновлення головних лісових порід.   Уже 6 років поспіль впроваджуються рубки переформування які є основними у лісівництві наближеному до природи і впроваджено їх на площі 353 га.
 
На виконання  природоохоронного законодавства в 2019 році проведено оцінку впливу на довкілля від проведення рубок головного користування з метою затвердження розрахункової лісосіки - щорічних обсягів заготівлі деревини до 2026 року.
 
Загальна кількість заготовленої деревини в минулому році складає 49,5 тис. м3, з якої   26,6 тис.м3 - ділова , при цьому площа суцільних зрубів зменшилась майже в два рази  і становить 72,8 га. Є тенденція суттєвого не використання лісових ресурсів Сколівським лісгоспом: з розрахованих і дозволених щорічних обсягів  лісозаготівель у кількості 72,0 тис.м3  використано в 2019 році тільки 69%. Це пояснюється  відсутністю ринку деревини та заниженою реалізаційною ціною одного кубометра.
 
В 2019 році заготовлена деревина була використана:
 - 20,8 тис.м3 або 42% на переробку у Верхньосиньовидненському лісозаводі   
 -  7,5  тис.м3 або 15%     для потреб місцевих деревообробників
 -  2,4  тис.м3   на соціальну сферу району:  дров'яна деревина для опалення 
 -  16,8 тис.м3   вільні залишки продано на аукціонах.
 
Минулорічна загальна сума реалізації склала 62,3 млн. гривнів, в тому числі продукції переробки - 23,0 млн. гривнів або 37% від загального обсягу. Реалізація на експорт проводилась тільки в переробленому виді і становить 16,1 млн.гривень. В цілому середня реалізаційна ціна одного знеособленого кубометра склала 1292 гривнів. 
 
Одним із напрямків діяльності держлісгоспу є охорона і захист лісу. Охороною лісу від незаконних рубань та лісових пожеж займаються 64 працівники державної лісової охорони, які виявили у 13 випадках 11 м3 незаконно зрубаної деревини . Це невеликі обсяги і носять поодинокий характер. Лісопорушники виявлені і добровільно відшкодовано збитки лісовому господарству у сумі 40,5 тис.гривень,  які поступили на рахунки відповідних сільських рад. В цьому велику роль відіграють рейдові бригади, які забезпечені автомобілем і необхідним обладнанням.
 
Державною лісовою охороною ведеться моніторинг за осередками хвороб та шкідників лісу, площа яких складає 2053 га. Провівши санітарно-оздоровчі заходи у пошкоджених насадженнях за минулий рік вдалося зменшити їх площу до 1930 га. Найбільшою необхідністю покращення санітарного стану лісів являються об'єкти природно-заповідного фонду, де санітарні рубки заборонені.
   
Минулого року продовжено будівництво лісових доріг власними силами протяжністю 9 км та здійснено поточний ремонт існуючих. Проведення вибіркового способу рубань вимагає наявності постійних трелювальних волоків, з цією метою влаштовано 38 км.  
 
 
 
 
Для виконання поставлених завдань в підприємстві працює 192 штатних працівника та частину обсягів виконують приватні підприємці. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за минулий рік склала  9154 гривень, що становить 109% росту.
 
Сколівський лісгосп є бюджетонаповнюючим  підприємством. Загальна сума сплачених податків у бюджети всіх рівнів за 2019 рік становить 22,5 млн. гривнів, з якої місцевий отримав 6,5 млн. гривнів, а саме у вигляді плати за лісові ресурси 6,0 млн. та 0,5 млн.- земельний податок. Крім того, 5,6 млн. гривень сплачено єдиного соціального  внеску- пенсійний фонд. Залишкова сума 10,4 млн. поступила в державний бюджет. Чистий прибуток за минулий рік склав 459 тис. гривень.          
 
Робота Сколівського лісгоспу є відкритою для зацікавлених сторін через механізм громадського контролю, комунікацію з громадськістю та офіційний сайт підприємства в інтернеті.
 
Споглядаючи на майбутнє, важливою є еколого-просвітницька  робота та спілкування з молоддю. В лісгоспі діючі три учнівські лісництва, учасники яких приймають участь в різних конкурсах, акціях та природничих заходах. В 2019 році Труханівське учнівське лісництво стало переможцем обласного конкурсу і представляло Львівську область на всеукраїнському змаганні учнівських лісництв, де учні зі своєю науковою роботою стали переможцями.
 
 
  Поряд із лісогосподарською та промисловою діяльністю продовжує успішно розвиватись і мисливське господарство. Результатом є оптимальна чисельність диких звірів, зростання чисельності червонокнижних видів та надходження коштів у господарство за полювання, а саме 324 тис.гривень за минулий рік. Хорошим прикладом є організація і проведення два роки поспіль міжнародного фестивалю  “Мисливська ватра” .
 
 
 
 
За інформацією 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління