Примножуючи лісове багатство, або Як в Україні розвивають лісові розсадники

21 січня 2021р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Понад 1800 лісових розсадників, велика кількість селекційно-насінницьких центрів, розташованих у лісомисливських господарствах, сучасні технології та потужні інноваційні комплекси – величезна мережа підприємств, потужна команда спеціалістів працюють нині над примноженням лісового багатства нашої держави. Дуб звичайний, сосну звичайну, модрину европейську, ялину европейську та кочолючудугласію, сосну кримську та жорстку можна нині побачити практично у всіх розсадниках. Фахівці постійно працюють над тим, щоб удосконалювати технології, давати кращі результати.  

 

Потужні селекційно-насіннєві центри працюють нині у Львівському та Хмельницькому обласних управліннях лісового та мисливського господарствах. На підприємстві на Львівщині організована переробка та зберігання лісового насіння основних лісоутворюючих порід області, сучасного розсадницького комплексу для вирощування сіянців лісових порід із залученням обладнання та технологій шведської компанії ВСС АВ, яка є лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників. Щорічна потужність комплексу становить близько 4 млн сіянців на рік із закритою кореневою системою, а із залученням тепличних комплексів лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ можна сміливо розраховувати на додаткові 3 мільйони сіянців із закритою та стільки ж мільйонів сіянців із покращеною кореневою системою. Це суперсучасний центр, який включає цех посіву, три теплиці, п’ять полів дорощування та цех пакування сіянців. Кожна теплиця оснащена автоматичною підвісною установкою поливу. Спеціально підготовані поля призначені для дорощування сіянців після теплиці, мають автоматичне обладнання для поливу та притінення. Цехи обладнані автоматичною лінією посіву в контейнери та лінією упаковки сіянців.

 

У ДП «Славутське лісове господарство», що на Хмельниччині, для потреб лісовідновлення та лісорозведення побудована й успішно працює лінія автоматичного висіву насіння деревних порід, метою якої є вирощування сіянців із закритою кореневою системою. До складу зазначеної лінії входять павільйон для притінення та автоматичного зрошення сіянців (його площа 1700 квадратних метрів), а також холодильні камери для зберігання насіння, посадкового матеріалу, де підтримуються оптимальна вологість і температура. Нова лінія розрахована на щорічне  вирощування півмільйона сіянців із закритою кореневою системою. Згодом її планують розширити та «поставити» вирощування на конвеєр, забезпечивши таким чином всю область садивним матеріалом із закритою кореневою системою. Впровадження інтенсивних методів вирощування садивного матеріалу із застосуванням різних видів добрив і препаратів дає можливість (в стислі терміни, протягом року) отримати крупномірний садивний матеріал, який при висаджуванні не втрачає енергії та інтенсивності росту, оскільки

зберігається цілісність кореневої системи і оптимальний баланс між корінням та наземною частиною.

 

Сучасні технології у лісовому насінництві та лісокультурному виробництві практикують і в ДП «Тетерівський лісгосп», де працює комплекс із переробки, зберігання насіння та вирощування садивного матеріалу, що є результатом спільної роботи з підприємством UOS-lab, яке спеціалізується на виробництві лабораторного обладнанняТут же здійснюють перевірку якості та видають відповідні сертифікати. У Тетерівському лісгоспі лісівники займаються стратифікацією насіння, або ж його передпосівною підготовкою з метою прискорення проростання. З цією метою тут працює новітня лабораторія, обладнана знаряддям та приладами для переробки плодів та отримання лісового насіння, сушильною камерою, холодильною камерою для стратифікації. На виробництві є приміщення для зберігання та переробки шишок хвойних порід, жолудів дуба. Тут у спеціальному барабані відбувається очищення та видалення насіння з шишок, його підсушують, відтак запускається система обезкрилювання насіння, вакуумне очищення тощо. У приміщенні також є контейнери для зберігання шишок, система термотерапії жолудів дуба, морозильна камера для їх зберігання тощо.

 

На підприємствах Держлісагентства функціонують більш ніж два десятки аналогічних комплексів.

 

Слід додати, що, крім усього вищенаведеного,  розпочато будівництво регіонального лісового насіннєво-селекційного центру на Донеччині. Завдяки сіянцям, вирощеним із закритою кореневою системою, в регіональному лісовому насіннєво-селекційному центрі буде створена можливість відтворювати ліси стандартним садивним матеріалом із покращеними спадковими властивостями, стійкими до зміни клімату в південно-східному краї. Планується, що на першому етапі, завдяки потужності центру, вдасться забезпечити вирощування сіянців у кількості 1200 тис. шт покращеної якості, що дасть можливість створювати лісові культури на площі понад 200 га щороку. Крім цього, вивчається питання вирощування сіянців регіонального лісового насіннєво-селекційного центру в кількості 10 000 тис. шт та 15 000 тис. шт.

 

http://dklg.kmu.gov.ua/f

 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління