Національному природному парку «Сколівські Бескиди» – 22 роки!

11 лютого 2021р, Новини підприємств. Прес-служба

1 лютого 1999 року Президент України підписав Указ №157/99 «Про створення національного природного парку «Сколівські Бескиди» загальною площею 35261 га. Багато добрих справ зроблено за цей час колективом установи з відтворення, збереження та раціонального використання природних ландшафтів, природних комплексів, що мають естетичне, природоохоронне, наукове, рекреаційне та оздоровче значення.

Найкращим нашим досягненням є сформований трудовий колектив, служба охорони, люди спроможні забезпечити виконання поставлених завдань. Чисельність працівників стабільна в межах 160 чоловік.

Пройшли позитивні зміни у лісовому фонді. Вкрита лісом площа збільшилася на 1300 гектарів, середній вік деревостанів на даний час складає 85 років – оптимальний вік коли ліс в повній мірі виконує свої природоохоронні, водорегулюючі функції. Дослідження показують, що один гектар змішаного лісу поглинає близько 200 кг вуглекислого газу на день і водночас виробляє аналогічну кількість кисню, що має оздоровчий вплив на організм людини.


Приділена належна увага науковій та еколого-освінтій роботі. У доробку наукового відділу: 20 томів Літописів природи, 8 монографій, 2 атласи, 2 збірники матеріалів конференцій. Організовано 4 шкільних лісництва та 4 еколого-просвітницьких центри.
Найуспішнішою стала програма відновлення популяції зубрів, 11 з яких на початку діяльності парку були завезені з Німеччини, а на даний час чисельність становить 37 особин.
Найбільше уваги приділено розвитку рекреації. Парк увійшов до ТОП-8 національних парків України, які здивують своєю первозданною красою та визнано його туристичним магнітом на Львівщині. Мережа пішохідних шляхів складає 146 кілометрів, які ознаковані, мають індивідуальні QR-коди, встановлені інформаційні стенди. За минулий рік кількість відвідувачів та туристів склала 75 тис. чоловік. Колишній палац баронів Гределів ХIX століття в м. Сколе – памʼятка архітектури місцевого значення, передано в оренду парку на 49 років. Цей об’єкт включений до списку програми «Велике будівництво», що має стати у майбутньому центром-туризму Сколівщини.


Сколівські Бескиди стають відомими у світі, мають партнерські зв’язки з природоохоронними установами Польщі, Німеччини, Словаччини. Є учасником 2-ох міжнародних проєктів: "Збереження карпатських пралісів", що реалізується Франкфуртським зоологічним товариством і Міністерством екології Німеччини, та проєкту "Розвитку сталого туризму в природоохоронних територіях Карпат", що фінансується в рамках Програми Польща-Білорусь-Україна.


В національному парку розробляється нові природоохоронні програми по збереженню біорізноманіття, відновлення тиса ягідного, розведення глухаря. Нова програма глемпінгового туризму наступна фішка парку.

Першим смерекам та ялицям, які були висаджені працівниками парку – 22 роки. Вони молоді сягають висоти 7- 8 метрів, діаметром до 12 см. їм ще рости рости.

З роси і води!


НПП "Сколівські Бескиди"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління