Де народжуються дерева

16 грудня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

  • Лісове господарство

Вирощування та збереження лісу – праця надзвичайно важка та відповідальна. Її результати майже недосяжні віку тих, хто садить, чиїми руками, знаннями та досвідом твориться не лише сьогодення, а й майбутнє лісів. Адже відомо, що ліс починається з насінини.

Тому дбайливими та старанними руками лісівників створено розсадник на тери-торії Крушельницького лісництва НПП «Сколівські Бескиди». Він розпочав свою історію в 2001 році. За межами с. Крушельниця під розсадник було відведено ділянку площею 2,5 га. для вирощування власного посадкового матеріалу.

Першочерговою роботою в розсаднику є підготовка ґрунту й насіння до висівання. Щоб прискорити появу сходів, проводять стратифікацію насіння. Стратифіковане насіння висівають у добре підготовлений ґрунт. Коли з'являються сходи працівники розсаднику розпушують ґрунт, знищують бур'яни, поливають сіянці, захищають їх від хвороб і шкідників.

Цієї весни в розсаднику висіяли насіння ялини звичайна, ялиці білої, бука лісового, клена-явора. Через рік-два доглядів це будуть готові до посадки в лісові культури саджанці.
Крім забезпечення потреб лісовідновлення, у держпідприємстві займаються вирощуванням саджанців декоративних дерев та кущів.

Дедалі все більше уваги приділяється декоративному озелененню територій, а головний компонент зелених насаджень - різноманітні види і форми дерев та кущів. Оскільки часто трапляються випадки реалізації садивного матеріалу, вирощеного в "тепличних" умовах із застосуванням великої кількості добрив і стимуляторів росту, який при впровадженні у зелені насадження відкритого ґрунту втрачає свої декоративні якості або повністю відмирає, то першочерговим завданням було вирощування та інтродукція високодекоративного і стійкого до місцевих умов садивного матеріалу. Кожен бажаючий може переконатися на власні очі та вибрати в розсаднику адаптований до наших гірських умов саджанець, що став до вподоби.

На початках в Крушельницькому розсаднику не було маточної бази, тому садивний матеріал брали у садівників та підприємств, які займались озелененням. Поступово розширювався асортимент, нарощувались обсяги. Нині у розсаднику 17 видів декоративних, а саме: різні види туї, кипарисовика та ялівця, форзиція, самшит, кизильник, гібіскус та плодово-ягідних порід: різні види яблуні, смородини, айви, кизилу.

Досить широко використовується технологія зеленого живцювання для розмноження декоративних порід (в основному вічнозелених – туї, кипарисовики, самшит). Для отримання садивного матеріалу таким способом беруть пагінці ростучих деревець та кущів, живцюють у спеціально підготовлений ґрунт у парничках, де витримується температурний режим і режим зволоження. Тут живці вкорінюються. Після цього їх висаджують у маточні відділення. Вирощений таким способом саджанець повністю зберігає генетичні властивості свого попередника.

Великою гордістю є створений руками працівників декоративний туєвий тризуб розміром 10х8 метрів. Він став справжньою окрасою розсадника на території садиби Крушельницького лісництва НПП «Сколівські Бескиди». Зелену композицію створювали виключно з власного посадматеріалу, який виростили в парниках.

С. МАСЕНДИЧ,
лісничий Крушельницького лісництва НПП «Сколівські Бескиди»


Районний часопис “Бойківська Думка”,
випуск №52, 8-14 грудня 2013р.


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас