Змагання із бойківським колоритом

25 липня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

27 червня у Мохнатському лісництві ДП «Боринське лісове господарство» відбулися змагання вальників лісу Львівщини.


За будь-яких природних умов у лісах України щоденно виконують складну й доволі небезпечну роботу понад 10 тисяч звалювальників. За небезпечністю професія вальника лісу посідає друге місце після шахтарської. Тож завданням змагань є не лише підвищити престижність професії вальника, а й зменшити виробничий травматизм на лісозаготівлях.

Цього дня глядачі та представники лісгоспів, які приїхали підтримати колег, а також представники компаній «Stihl», «Huskvarna й «Аutra» спостерігали за цікавим і динамічним дійством.

«Ми сьогодні зібралися на свято нашої професії та вкотре підтвердимо, що ми потрібні людям, лісу і нашим колективам», - привітав учасників змагань головний інженер Львівського обласного управлін¬ня лісового і мисливського господарства Юрій Гром'як. А ще він дав таку пораду: «Незважаючи на те, що, можливо, на якомусь етапі когось із вас спіткає невдача - чи ланцюг зміститься, чи ще щось, - впевнено йдіть до кінця, бо невідомо, як справи у вашого суперника. Адже у перемозі вагому роль відіграє не тільки майстерність, а й впевненість у власних силах».

Окрім 19 учасників основних змагань із кожного лісгоспу Львівщини, участь у змаганнях взяли і три молодих представники професії - юніори. Хоча у професії вальни¬ка лісу навіть юніори - це вже досвідчені та дорослі спеціалісти.

«Професія лісівника багатогранна. Його завдання - не тільки зібрати насіння і виростити ліс, а й зібрати урожай. Від того, наскільки професійно використовують лісові ресурси, залежить економічний стан лісових господарств, бюджет родин лісівників, а також бюджет нашої країни, - наголосив голова Товариства лісівників Львівщини Ярослав Целень. - Змагання - хороший привід вдосконалити власну майстерність і якомога краще й ефективніше розпорядитися тим ресурсом, який ми вирощуємо».

Після урочистого підняття прапора, співу гімну України, а також спільної молитви змагання оголосили відкритими. Зробили це дуже оригінально - під переливи звуків трембіт.

Змагалися вальники лісу у вже традиційних п'яти дисциплінах: рубання дерева, обрізання сучків, підготовка бензопили до роботи (монтаж нового ланцюга), роз- кряжування колод комбінованим різом і розкряжування колоди на точність.

Перший етап змагань, який до того ж найскладніший і забезпечує найбільшу кількість балів, - звалювання дерева. Треба спиляти дерево і спрямувати падіння так, щоб воно потрапило на кілок. Величезне значення має врахування нахилу стовбура, сили і швидкості вітру. Якщо дотримано усіх параметрів - глибини кута підпилу, ширини недопилу та висоти пропилу - і дерево впало точно на кілок , то учасник отримує максимальну кількість балів.

Під час обрізування сучків потрібно якнайшвидше зрізати ЗО штучних гілок, які розміщені у певній послідовності і під різними кутами, не пошкодивши при цьому деревини. Якщо ж є певні пошкодження, то за кожен сучок судді віднімають по 20 штрафних балів.

При монтажі нового ланцюга основ¬ним критерієм оцінки є точність і тривалість складання пили. Учасник повинен розібрати бензопилу, замінити ланцюг і скласти пилу так, що вона була готова до наступних етапів змагань.

Під час розкряжування колод комбі¬нованим різом враховується перпендикулярність, товщина різу і товщина порога. Перший різ учасник робить знизу до середини колоди, потім другий різ виконує зверху - якщо обидва різи точно збіглися, він отримує максимальну кількість балів.

У розпал змагань линув дощ, і змагання довелося ненадовго припинити. А щоб гості не сумували, їх розважали піснями і танцями колоритні народні музики зі села Бітля.

Окремо варто згадати і про організаторів змагань - колективи ДП «Боринське лісове господарство» і Мохнатського лісництва зробили усе для того, щоб змагання відбулися згідно з міжнародними правилами і на високому рівні, який відзначили усі присутні. Наступному лісгоспу, який стане господарем змагань, доведеться добре постаратися, щоб утримати високу планку Боринського лісгоспу.

На всіх етапах змагань, окрім розкряжування комбінованим різом, переміг вальник лісу із ДП «Радехівське лісомисливське господарство» Володимир Кухта. У підсумку він і став одинадцятий раз поспіль переможцем обласних змагань вальників лісу, набравши 1612 балів.

На розкряжуванні комбінованим різом кращим був вальник ДП «Бродівське лісове господарство» Ігор Прийма, який посів третє місце із результатом 1357 балів. Друге місце здобув вальник лісу ДП «Сколівське лісове господарство» Іван Ільницький, набравши 1530 балів.

Перше місце серед юніорів на обласних змаганнях вальників лісу виборов вальник ДП «Боринське лісове господарство» Мар'ян Романчак, другим став представник ДП «Бродівське лісове господарство» Роман Янкевич, а третім - Мирослав Катун із ДП «Славське лісове господарство».

«Хотілося б, щоб юніорів у нас побільшало, адже все прогресивне - це молодь, у молоді - наша надія», - зазначив Ярослав Целень і вручив юніору-переможцю грошову винагороду.

До речі, Товариство лісівників України солідно поставилося до змагань - премія за перше місце серед дорослих становила 14 тис. грн (без урахування податків), а для юніора, який виборов перше місце, - 5 тис. грн (без урахування податків). Окрім того, переможці отримали грамоти, цінні подарунки і грошові премії не тільки від організаторів змагань, а й від фірм-партнерів: 2 сучасні бензопили «Мотор Січ», бензопилу і 2 кущорізи «Нuskvarna», бензопилу «SHTIL».

Отож, за підсумками змагань на Всеукраїнських змаганнях вальників лісу Львівщину представлятимуть вже оди- надцятикратний переможець Львівщини Володимир Кухта і юніор Мар'ян Романчак. Бажаємо переможцям успіху!

Оксана Оприск

"Лісівник України", №7 (59), червень-липень 2013 року
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас