З думкою про Бескиди…

27 серпня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Є в Карпатах особливе місце, край мальовничих середньогірських ландшафтів, дрімучих лісів, крутих схилів і диких звірів - Сколівські Бескиди. Це резерват самобутньої незайманої природи, неповторної за своїми мальовничими краєвидами.

Саме тому тут в 1999 році і був створений національний природний парк. Межі парку в основному збігаються з межами природних територіальних комплексів і проходять по вододільних хребтах та руслах річок. Територія парку розташована в околицях традиційних курортних місцевостей - Східниці, Сколе, Славське. Особливе значення має прилегле смт. Східниця, де в 1970 році розвідано великі запаси мінеральних вод типу "Нафтуся". Крім того, на території парку є понад 30 мінеральних джерел різної бальнеологічної дії.

збереглися рештки природних високопродуктивних і біологічно стійких деревостанів - вікові чисті букові ліси природного походження, еталонні смерекові і ялицеві ліси, які значною мірою відображають різноманітність лісового покриву Бескид. Здебільшого такі ліси збереглись на території заповідної зони парку, яка становить 5194 га, або 21,3% від площі парку. Саме тому в парку діє програма «Лісівничі дослідження заповідної зони до 2015 року».

У ході дослідження було проведено натурне обстеження виділених масивів корінних лісів заповідної зони. Також проведено оцінку відповідності обстежених лісостанів заповідної зони критеріям натуральностілісових екосистем і, як результат, виявлено цілі ділянки старовікових добре збережених лісів.

У рамках програми проведено вивчення грибів Сколівських Бескид за участю науковців Національного університету ім. Т.Шевченка (м.Київ). Встановлено 57 видів шапкових грибів, причому 25 - вперше для карпатських лісів, серед останніх 2 види були вперше зареєстровані на території України, один вид занесений до Червоної книги України, як дуже вразливий, 14 видів грибів, які проростають в парку, є їстівними.

Проблемним залишається питання всихання смерекових насаджень. На вирішення нами теж розроблена програма «Покращення стану похідних насаджень ялини європейської та відтворення корінних лісових фітоценозів на території НПП "Сколівські Бескиди". Цікавими є програми по відновленню насаджень за участю тиса ягідного - дуже цінної породи та гінкго дволопатевого — найстійкішого і найстародавнішого виду серед всіх відомих видів дерев, Відомо, що дерево Гінкго живе тисячу і більше років.

Рослинна флора парку нараховує 632 види. Тут поширені понад ЗО видів рослин, занесених до Червоної книги України. Серед них арніка гірська, астранція велика, баранець звичайний, билинець довгорогий, білоцвіт весняний, булатки довголиста та червона, гудайєра повзуча, зозулині сльози серцелисті, лілія лісова, лунарія оживаюча, любка дволиста, підсніжник звичайний та інші. Понад 100 видів аборигенної флори парку використовується у офіційній та народній медицині.

Багатий і різноманітний склад фауни у Сколівських Бескидах. Тут зареєстровано мешкання 86 видів комах та 204 види хребетних тварин, із них: 18 видів риб, 9 - земноводних, б - плазунів, 121 - птахів та 50 видів ссавців. Тут водяться олень благородний, козуля, кабан дикий, заєць-русак, білка, лисиця звичайна, куниці лісова і кам'яна, вовк, ведмідь бурий, з рідкісних видів - борсук, кутора мала, полівка мала водяна, горностай, кіт лісовий, рись звичайна та інші.

Цікавим видом є зубр європейський. На відновлення його популяції в 2009 і 2010 роках були завезені зубри в Майданське лісництво. Згідно з останнім обліком 2012 р., налічується 15 тварин, в тому числі 4 дорослі самки , 7 дорослих самців та 2 молоді особини.

Не менш цікавий видом є ведмідь бурий і саме він є на емблемі НПП «Сколівські Бескиди». Розроблена і діє програма збереження та підвищення чисельності популяції цих тварин до 2015 року.

Із птахів гніздяться тетерев, рябчик, дятли зелений і трипалий, шишкар ялиновий, плиска гірська, щеврик гірський, сова сіра, сапсан, а також занесені до Червоної книги України глухар, лелека чорний, підорлик малий, беркут, шуліка рудий, сорокопуд сірий.

Характерними плазунами є гадюка звичайна, вуж звичайний, ящірки прудка, зелена та живородна. До Червоної книги України занесені полоз лісовий, тритони карпатський і гірський, саламандра плямиста та гадюка звичайна.

Загалом на території парку охороняються 11 видів тварин, занесених до Європейського червоного списку та 30 видів, занесених до Червоної книги України.

Бажаючі можуть ознайомитися з природою парку, здійснивши подорожі по еколого-пізнавальних маршрутах та стежках. Усі вони по-своєму цікаві, а спеціалісти з радістю проведуть екскурсію на будь яку тематику - природничу, етнокультурну, звичаєво-побутову, краєзнавчу, історичну тощо.

Василь Приндак, заступник директора

з наукової роботи НПП «Сколівські Бескиди»

Сколівська районна газета «Бойківська думка», випуск №12,  2013р.

фото: НПП "Сколівські Бескиди"
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас