Сертифікація лісів

5 вересня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Сертифікація лісів — це незалежна оцінка діяльності лісгоспу за міжнародними стандартами. Світова Рада управління лісами (FSC) розробила міжнародний стандарт для контролю за лісами, який називається «Принципи й критерії».

Вимоги стандарту FSC стосуються екологічного, соціального та економічного напрямків. Відповідність стандарту оцінюється незалежними експертами, які постійно роблять наглядові аудити, щоб переконатись, чи лісгосп дотримується у своїй діяльності його вимог. Хотілося б нагадати, що ще з 2005 року ліси району, які знаходяться в державній власності, є сертифікованими. А в червні цього року на підприємствах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства міжнародною аудиторською компанією SGS проводився черговий наглядовий аудит, в тому числі і безпосередньо в ДП «Сколівське лісове господарство». Цьогоріч аудиторами особливу увагу було звернуто на три із десяти принципів. Один із них — це недостатньо інформована громадськість, органи місцевого самоврядування про діяльність лісництв та лісгоспу, а також необхідність лісової сертифікації. Відповідно не проводяться консультаційні процедури щодо планування лісогосподарських заходів, не обговорюються з місцевим населенням та зацікавленими сторонами визначення різних цінностей лісу.

Другою важливою невідповідністю було відмічено стан та контроль за охороною праці. Сьогодні це стало, як ніколи, актуальним, тому, що роботи по веденню лісового господарства виконуються приватними структурами, які часто нехтують вимогами міжнародного Кодексу з основ безпеки та охорони праці (ILO). Особливо в плані забезпечення працівників, задіяних на лісозаготівлях, відповідним спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту (каски із захистом вух та очей, спеціальні рукавиці та взуття з металевими вставками).

Не завжди проводиться оцінка можливих екологічних наслідків на елементи лісу, особливо, де ведеться широкомасштабна лісогосподарська діяльність. Також було звернуто увагу на моніторинг за лісами, особливо за охороною та захистом рідкісних і зникаючих видів фауни й флори в експлуатаційних лісах. Але в цілому аудиторами було відмічено і багато позитивних речей. А саме, будівництво лісових доріг в гірській частині дало можливість уникнути трелювання лісу потоками, недопущення ерозійних процесів. Після лісозаготівельних робіт маленькі водотоки розчищаються від порубкових рештків. Не допускається такий спосіб очистки лісосік, як спалювання гілля. Залишаються на суцільних зрубах біогрупи та окремі екологічні дерева з метою збереження лісового середовища та проживання живих організмів. Отримали схвальні відгуки за перехід на природне лісовідновлення і природний розвиток лісу. Цього року половина вирубок буде відновлюватись таким методом, а в майбутньому планується відмовитись від суцільних рубок та перейти на поступові способи рубання.

Лісова сертифікація не вимагає абсолютного виконання міжнародного стандарту, але, при серйозних відхиленнях від кожного з принципів, як правило, позбавляє підприємства сертифікату. Тому керівництво обласного управління та держлісгоспу добровільно взяло на себе відповідальність за дотриманням вимог лісової сертифікації, усвідомлюючи її важливість, адже це сприяє удосконаленню ведення лісового господарства. Обов’язок лісівників забезпечити збереження біологічного різноманіття і ресурсів, пов’язаних з лісом, а також унікальних ландшафтів, репрезентативних (еталонних) ділянок живої і неживої природи, і, таким чином, намагатися підтримувати екологічні функції і цілісність лісової екосистеми гірського краю. До речі йшлося про єдиний контролюючий орган, який не накладає штрафних санкцій, не притягає до відповідальності.

Василь ДМИТРІВ,

головний лісничий ДП «Сколівське ЛГ».

Районний часопис "Бойківська думка", №36 від 18-24 серпня 2013р. 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас