Щорічні турботи і роздуми в кінці року

23 грудня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

  • Ми і природа

Щорічні турботи і роздуми в кінці року

Щороку з наближенням Різдвяних і Новорічних свят у лісівників більшає турбот, особливо з охорони шпилькових насаджень від незаконних вирубок.

Минулими роками допомагав мораторій «Про заборону вирубування ялиці білої на новорічні ялинки», прийнятий рішенням сесії Львівської обласної ради від 02.12.2003 р. за № 187. Більшість громадян сприйняли це з розумінням. Дуже велику роль у цьому напрямку відіграли масова інформаційно-роз’яснювальна робота серед громадян, проведення рейдів в засніжених лісових обходах у світлий і темний період доби, виявлення правопорушень і подальше притягнення винних до відповідальності. З цими завданнями державна лісова охорона справилась. Цього ж року, коли дія мораторію закінчилась і чинними є лише Розпорядження голови Львівської ОДА від 14.10.2013 р., за № 708/0/5-13 «Про ...охорону хвойних насаджень від вирубування...», а також спільний Наказ Львівського ОУЛМГ, екологоприродоохоронних, правоохоронних відомств і Львівської залізниці від 07.11. 2012 р. за № - 122 / 2208/172 / 820, все ж лісопорушення можливі. Бо деякі легковажні громадяни, спокусившись незначними подачками від перекупників, слідкують, коли працівники лісової охорони охороняють хвойні молодняки в одній частині лісового урочища, швиденько в іншому рубають ялинки. Зрубають і за лишають, бо не ТАКА.

Не зважаючи на проведення профілактичної роботи, широку мережу рейдової роботи, роз’яснювання в пресі, не можна з впевненістю сказати, що незаконних рубок не буде. Виходячи з низки об’єктивних причин, особливо враховуючи складне соціально-економічне становище, випадки незаконних рубок можна очікувати. Тут є одна порада «сміливцям» за дармовою ялинкою. Якщо не до вподоби штучна ялинка, краще прикрасити стіну, куток кімнати окремою гілкою з іграшками, хвойним дідушком чи просто світловою ілюмінацією, ніж оплачувати штраф -170 грн. і відшкодовувати збитки - 900 грн. за одну 2-м ялинку відповідно до такс згідно з Постановою КМУ від 23.07. 2008 р. за № 665. Не відривайте марно від сімейного бюджету так необхідні на свята кошти.

Про турботу лісогосподарських підприємств щодо охорони шпилькових свідчать такі статистичні дані Львівського ОУЛМГ: за період з 1990 р. до 1999 р. заготівля ялинок на Львівщині різко знизилась з 1 млн. 520 тис. шт. до 328 тис. шт. А з 2000 р. по 2012 р.-з 280 тис. шт. до 9 тис. шт. Державні лісогосподарські підприємства пропонують розвивати виробництво якісних штучних новорічних атрибутів замість хвойних деревцят, сприяють приватним особам, які не мають достатків, дозволяючи збирати в місцях рубок хвойні гілки для новорічних віночків, дідушків. Із задоволенням підтримують тих підприємців, які готові виробляти новорічні атрибути з відходів лісогосподарського виробництва. Вигода для лісогосподарських підприємств велика - очищуються площі ділянок під молоді посадки. Так є в усій розвиненій Європі. Доцільно підтримувати європейські традиції.

З метою зменшення незаконних заготівель і реалізації ялинок введено електронний облік із застосуванням пластикових бірок, що додатково до основного документа на придбання ялинки дає можливість малогабаритним електронним приладом швидко визначити місце походження ялинки і законність придбання. Реалізація ялинок без згаданих бірок заборонена.

Працівники ДП «Самбірський лісгосп» вітають самбірчан і жителів району з наступаючими Різдвяними і Новорічними святами. Бажаємо Божої ласки, здоров’я, щасливого святкування, радощів у сім’ях і в колі друзів, взаєморозуміння і злагоди на благо України, християнської любові у суспільстві.

Ігор ЯРЕМА, директор ДП «Самбірський лісгосп»,

депутат Львівської обласної ради


Районна газета "Голос Самбірщини", 20 грудня 2013 року


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас