Новий рік без ялинки — не свято

27 січня 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Минулоріч, завдяки відміні мораторію Львівської обласної ради на вирубку хвойних шпилькових насаджень, працівники ДП «Сколівське» ЛГ розпочали новорічну ялинкову кампанію ще 25 грудня.

Як зазначив головний лісничий Сколівського лісгоспу Василь Дмитрів, розпродаж ялинок, попри непросту економічну, метеорологічну та політичну ситуації в Україні, нашим лісівникам, все ж, вдався. У   два етапи було реалізовано 2800 лісових красунь. Потішилися пахощами та насолодилися розкішними природними формами смереки звичайної 1500 клієнтів зі Сходу України. Решта пишних ялиночок у своїх оселях поставили та гарно прибрали вдячні галичани. Продавали ялинки уроздріб і оптом. Здійснювали реалізацію безпосередньо у державних лісництвах та на ринку «Шувар», що у Сихівському районі міста Львів. Звичайно, торг цього періоду бажав бути кращим. Лісівники, безумовно, розраховували на більш ширший попит, однак ряд причин, які сформувалися наприкінці року, внесли певні корективи у маркетинговий процес.

Набутий досвід з реалізації новорічних деревець на ринку і за прийнятими замовленнями спонукає до креативніших підходів і обов’язково знадобиться працівникам лісгоспу в майбутньому. Ними було зауважено значний попит населення на створення ялинкових букетів, композицій, атрибутів.

До речі, такі новації уже використовують на базі Труханівської сільської ради. Однак, на думку Василя Дмитріва, наступного року варто розширювати таке виробництво, аби не бути аутсайдером на ринку нових послуг.

Також, з-поміж іншого, наші лісівники проводили серед місцевих школярів новорічні конкурси на кращі творчі різдвяні композиції і брали ці ідеї собі на замітку на наступну кампанію. У дарунок дітям за виявлену ініціативу лісівники передали кілька ялинок місцевим храмам та школам.

Варто зауважити, що населення наразі вразливо реагує на ціновий спектр при реалізації новорічних ялинок. Дешевші і менші за розміром деревця розходилися швидше. А ось ціна метрової красуні, що не менше 60 грн. за штуку в роздрібній торгівлі, не кожному охочому була по кишені. Наприклад, пенсіонерам, які, зрештою, теж люблять потішити себе, дітей та внуків природним
чудом на Різдво.

Любителям природи, які хвилюються за те, чи не завдають такі рубки шкоди лісові, варто за спокоїтися, адже вирубка ялинок ретельно планується лісівниками заздалегідь і провадиться на спеціально відведених площах. Так, за словами головного лісничого, минулого разу хвою відбирали на площах рубок молодняка від деревної рослинності, а також на просіках, прочищених під прокладення ліній електромереж.

Ретельно несли службу в передноворічні дні працівники охорони лісу ДП «Сколівське ЛГ». Про це розповів мені провідний інженер охорони і захисту лісу Василь Гульчевський. За його словами, на території лісгоспу активно діяли дві рейдові бригади по охороні шпилькових насаджень. У першу чергу, жорстко контролювалися лісові масиви, наближені до населених пунктів.

На жаль, не обійшлося без охочих зрубати новорічну ялинку задарма, але вони потрапили до рук пильних охоронців лісу і заплатили за це суттєвий штраф. Повірте, цих коштів стало би на кілька законним шляхом придбаних деревець. Загалом було складено сім протоколів і накладено стільки ж адмінштрафів. Ялинкові злодії були затримані в селах Мита, Козьова, Коростів, Гребенів, Дубина,Труханів та Орів.

Також громадянам варто не забувати, що уже другий рік поспіль у державних лісгоспах діє електронне маркування деревини відповідними штрих-кодами, за якими ялинку легко можна ідентифікувати на правомірність придбання.

За підсумками роботи ДП «Сколівське ЛГ» у 2013 році у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господар-ства на наступний рік нашому лісгоспу передано зобов’язання по створенню нових площ новорічних ялинок.

Отож, у 2014 році на території одного гектара землі лісівники планують насадити 5 тисяч ялинок. Для цих потреб використовуватимуть не лісові площі, а сінокоси чи лісові просіки.

Є ще ряд питань, які наразі потребують доопрацювання на законодавчому рівні. Наприклад, стосовно надання земельних ділянок під засадження хвойними породами приватними особами чи структурами. Адже факт, щчимало ділянок не є придатними для сільського господарства й можуть використовуватися для цих цілей.

Також працівники держлісгоспу сподіваються вишукати можливість, аби роздобути садивний матеріал ялини колючої сріблястої форми. Срібляста ялинка зараз стає особливо популярною серед населення. То ж у перспективі потрібно їх розводити. Мають сенс наміри лісівників садити ялинки у глечиках, дерев’яних скриньках тощо. Як свідчить практика, людям вигідно переносити рослинки у прийнятні місця для дизайну територій, розкладення зелених насаджень на бруківці чи для озеленення непридатних для цього ґрунтів.

Така потреба виникла уже цього року на ринку новорічних ялинок. Не відкладаючи на завтра, лісівники уже зараз вирішили посадити 300 деревець симетричної округлої форми. Вони дбатимуть про ретельний догляд за насадженнями, їх підживлення та формування крон правильної форми.

Отож на наступний рік і лісівники, і споживачі матимуть гані результати праці.

Тетяна ЗІНКЕВИЧ


Районний часопис “Бойківська Думка”,
випуск №, 19-24 січня 2014р.


Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас