Вже цієї весни висадимо понад cто п’ятдесят гектарів нового лісу!

2 квітня 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Ліс - як людина. Він народжується, росте та старіє. Користі від старого лісу, як розуміємо, обмаль - дерева можуть падати і потім десятиліттями захаращувати лісові стежки та не давати виростати новим насадженням. Тому ліс зрізають. А на його місці садять нові саджанці. Ті саджанці, які через десятиліття забуяють на повну силу.

Ось-ось в ДП «Дрогобицький лісгосп» розпочнеться лісокультурна кампанія-2014. Як розповів директор підприємства Василь Матяшовський, в цьому році новим лісом буде засаджена територія на площі 104 гектари. «В середньому, на кожному гектарі буде висаджено по 4200 саджанців. Всього, за попередніми підрахунками, плануємо висадити близько півмільйона нових дерев, зокрема таких порід як дуб звичайний, кпен-явір, ялиця-біла, бук, модрина та ін. Першочергово засаджуватимемо зруби та мало заліснені території. Робитимемо це спільними зусиллями - лісівників ДП «Дрогобицький лісгосп», громадськості, шкіл району,» - зазначив Василь Матяшовський. Директор лісгоспу також додав, що ще 51 гектар територій піде під природне зарощування. Відтак, тільки в цьому році тільки під час цієї кампанії буде заліснено понад 150 гектарів землі.

Варто зазначити: робота лісівників - це багатоетапний процес. Бо, перш ніж висадити деревце у відкриту природу, його слід десь виростити.

Базовий розадник ДП «Дрогобицький лісгосп» створено на базі Летнянського лісництва. Він був закладений ще в 1963 році на площі 20 га

Основною метою закладки розсадника було вирощування стійкого садивного матеріалу для створення лісових культур, нових лісів в місцях їх природного зростання.

На даний час в розсаднику вирощується понад 1 мільйон 200 тисяч одиниць основних лісоутворюючих порід, таких як дуб звичайний, ялиця біла, модрина європейська, кпен-явір та інші. Велика увага приділяється вирощуванню декоративного садивного матеріалу для реалізації та озеленення структурних підрозділів підприємства, шкіл, церков тощо.

Якрозповідають у лісгоспі, для збору високопродуктивного елітного насіння дуба звичайного та для покращення лісонасіневої бази, ще в 2011 році на площі 6 га було закладено родинну плантацію дуба звичайного насіння якого зібрані та вирощені з плюсових дерев Львівським селекційно насіневим центром. В трьохрічному віці з закритою кореневою системою вони доставлені в Летнянський базовий розсадник. Висаджувались саджанці по два саджанці на одну площадку, для того щоб зберегти лише хороші стійкі екземпляри, а відсталі в рості відпали. А в 2012 році на площі 5,3 га було закладено клонову плантацію ялиці білої, в якої генетично закладено плодоношення в молодому віці 10-15 років. Прищепи були заготовлені з плюсових дерев ялиці білої та нащеплені на трьохрічні саджанці із закритою кореневою системою.

В 2013 році на площі 9,7 га було створено плантації модрини європейської. «Усе це - на перший погляд непомітна, але насправді колосальна робота, яка вже в найближчому майбутньому дозволять безперешкодно та у великих кількостях заготовляти елітне насіння та вирощувати стійкий високопродуктивний садивний матеріал,» - пояснює Василь Матяшовський. Директор каже: очолюване ним підприємство завжди намагається йти в ногу з часом та тенденціями. Переймаючи європейський досвід, починаючи з 2011 року тут практикується вирощування садивного матеріалу в коробах розміром 6х2 метри. Один короб вміщує 10 тисяч живців. На даний час на розсаднику налічується 15 таких коробів де планується вирощувати 150 тис. живців і з кожним роком планується збільшення їх кількості. «Переваги цього способу вирощування полягають в тому, що вдається оптимально підібрати грунт для тої чи іншої породи, захистити від шкідників, провести хімічний догляд за саджанцями який не тільки вбиває гриби та спори, але й стимулює ріст саджанців. Також в коробах проводиться живцювання декоративних порід таких як ялина канадська, туя західна різних форм (в.т.ч. смарагд), ялівець козачий та звичайний, самшит вічнозелений, кипарисовик, туєвик, жасмин форзиція та багато інших порід. Цього року живцювання проведено в кількості 60 тисяч штук. В парниково- тепличному відділенні вирощується понад 50 тисяч різних декоративних порід. Асортимент порід для озеленення налічує понад 30 видів та форм таких як ялина канадська, самшит вічнозелений, ялівці різних форм, спіреї, форзиція, жимолость, жасмин, кипарисовик та багато інших. Щорічно підприємство працює в напрямку збільшення асортименту. Проводиться рекламна кампанія через засоби масової інформації, щодо залучення покупців на декоративний посадковий матеріал. В с.м.т. Меденичі встановлені інформаційні вказівники щодо місця знаходження пункту реалізації декоративного садивного матеріалу.

«Під час робочої поїздки до лісівників Польщі головний лісничий Василь Кінаш перейняв досвід хімічного догляду за посівами та лісовими культурами. Високу продуктивність у використанні показав препарат «ФАЛКОМ» який позитивно зарекомендував себе в лісових розсадниках Польщі, також ефективно проявив себе у наших грунтах. Даний препарат не тільки захищає саджанці від борошнистої роси та інших хвороб, але й стимулює ріст саджанців, висота саджанців переважає на 30-40%. Якщо порівняти посіви оброблені препаратом і необроблені то ми побачимо що оброблені посіви переважають у рості на 30-40 %. Як показує практика даний спосіб догляду за лісовими культурами є набагато ефективніший від механічного, оскільки він є менш затратним, та продуктивнішим. Завдяки цьому підприємству вдалося в двічі збільшити кількість вирощуваного садивного матеріалу. Якщо п’ять років назад на розсаднику налічувалося 500-600 тисяч одно та двох річних сіянців дуба звичайного то на даний час ця кількість сягає понад 1 мільйон 200 тисяч сіянців», - зазначає Василь Матяшовський.

Взагалі ж на підприємстві щорічно заготовляється більше десяти видів насіння головних лісо утворюючих та декоративних порід, як дуб звичайний, шишка ялиці білої , кпен-явір, ясен, модрина європейська, туя західна, липа дрібнолиста, каштан кінський, горіх грецький та інші. Перед посівами площі підготовлюються та обробляються хімічними препаратами щоб вберегти насіння від різних негативних факторів, зокрема диких тварин.

«Щоб іти в ногу із часом підприємством планується будівництво сучасної теплиці площею 500 метрів квадратних для вирощування стандартного садивного матеріалу як головних лісоутворюючих порід так і декоративного садивного матеріалу. Теплиця буде оснащена сучасною технікою, яка контролює температурний режим, вологість грунту, автоматично проводить полив та провітрювання теплиці. Переваги теплиці в тому, що в двічі коротший термін можна досягти тих самих результатів, що на відкритому грунті. Дані теплиці з хорошого боку зарекомендували себе в містах Польщі та України,» - підкреслив директор.

Напрацювання є. Саджанців - достатньо. Попереду - спільна робота із висадки. Попрацювати мають всі - і лісівники, і громадськість. Додамо лише, що, наприклад, при Летнянському лісництві функціонує Летнянське шкільне лісництво. Учні шкільного лісництва беруть активну участь в лісорозсадницькій справі, проводять догляди за посівами, беруть участь в зборі та переробці насіння, щорічно беруть участь та стають лауреатами обласних конкурсів. В дрогобицькому лісгоспі переконані: чим більше дітей та молоді займатиметься справою висадження, облагородження лісу - тим буде більше тих, хто цей ліс і свій край любитиме і берегтиме понад усе.

Газета "ЛІСІВНИК Дрогобиччини"

в ГАЗЕТІ "Вільне СЛОВО",

20 березня 2014 року

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас