Повертають тис у тисовому краю

9 квітня 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

У рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» в урочищі «Урич» на площі 1,2 гектара Підгородцівського лісництва, що на Львівщині, висаджено лісові культури тиса ягідного. В акції брали участь представники громадськості, засобів масової інформації та учні шкільного лісництва ЗОШ І-ІІ ст. с.Крушельниця.

В минулому у Сколівських Бескидах тис ягідний, вірогідно, був досить поширеною деревною породою, про що свідчать назви сіл та урочищ, зокрема село Тисовець, урочища Тисовець та Затисівля біля с. Підгородці, Сколівського району, а також легенди та перекази, які зберегло місцеве населення. Залишки колишніх популяцій тиса ягідного не спроможні природним шляхом відродити цю надзвичайно цінну породу в Сколівських Бескидах. Допомогти тут можуть впровадження ефективної технології вирощування садивного матеріалу, підбір ділянок з оптимальними грунтово-кліматичними умовами, та створення культур за участю тиса ягідного.

Незважаючи на те, що тис ягідний занесений до Червоної книги України як рідкісний реліктовий вид, його кількість у лісовому фонді скорочується. Як повільно ростучий і тому не перспективний з точки зору швидкого збільшення продуктивності лісових насаджень, він не впроваджується в лісокультурне виробництво. Тому сааме ця порода привернула нашу увагу і булла розроблена Программа збереження та відновлення насаджень з участю тиса ягідного в умовах Сколівських Бескидів.

Головна мета акції – підвищення ролі лісової галузі, роз’яснення для широких кіл громадськості важливості та особливостей створення лісових насаджень, значення для суспільства професії лісівника, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи.

Василь Приндак

Всеукраїнське екологіче видання

"ПРИРОДА І СУСПІЛЬСТВО",

4 квітня 2014 року, №7 (91) 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас