Полку карпатських зубрів прибуло

12 Червня 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Стаючи в коло, стадо дорослих турів береже потомство від вовчих зубів

Іван ФАРІОН

Фото зі сайту skole.org.ua

Сколівський район

Львівська область


Узимку єгері з провіантом можуть підійти до зубрів метрів на 3-5.

А влітку, коли самки народжують і виховують потомство,

не дадуть наблизитися і на 300 метрів...

Плем’я карпатських зубрів із 17 велетів, що живе на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди», у ці дні збільшилося на одну особину. Вона з’явилася на світ у Майданському лісництві і, як усяке поповнення, викликала велику радість усіх працівників і зацікавлення туристів.

ЗУБРЕНЯ важить близько ЗО кілограмів, здорове, брикає, з цікавістю вивчає довколишній світ. Водночас не відлучається далеко від своєї матері, яка годує його молоком. А от ким саме воно є - «дівчинкою» чи «хлопчиком» - природоохоронці поки що сказати не можуть. І цьому є своє пояснення.

- Коли дитинча народжується, стадо бере його усередину, у такий спосіб охороняючи від ймовірних небезпек. У ранньому віці неуважне телятко може забрати вовк, - розповів кореспонденту «Високого Замку» директор Національного парку Василь Бандерич. - За такої щільної опіки і настороженої поведінки зубрів-батьків, які у цей період нікого не підпускають близько до себе, визначити стать їхнього нащадка важко. Це вдасться зробити хіба що восени, коли малюк підросте...

Тоді й, очевидно, зубреняткові підберуть ім’я, яке починатиметься на букву "Т" (так традиційно називали зубрів європейські науковці, які переселили цих турів у Карпати). У Майданському лісництві є вже Тошка (вожак стада), Тасідіус, Талія, Тіра, Тео, Тимко...

Торік у «Сколівських Бескидах» сімейство зубрів двічі тішило місцевих єгерів приплодом. Працівники Національного природного парку очікують, що такий же «прибуток» буде і цього сезону. А може, і більший. Нерідко самки зубрів народжували двійню - так сталося, зокрема, позаминулого сезону.


Газета "ВИСОКИЙ ЗАМОК",

12-18 червня 2014 року,

№82 (5146) 
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас