Робота в розсаднику під час літнього сезону

22 липня 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Літо - час активних робіт в розсаднику, в тому числі вегетативного розмноження деревних рослин. Коли йде швидкий ріст молодих пагонів, у них багато поживних і біологічно активних речовин, що сприяє успішному укоріненню зелених і напівздерев'янілих живців. При всіх позитивних моментах насіннєвого розмноження, значну кількість декоративних сортів і форм можна отримати лише вегетативним шляхом, а в деяких випадках це навіть економічно доцільно.

Живцювання – один з видів вегетативного розмноження як листяних, так і хвойних рослин, що масово використовується в декоративних розсадниках, оскільки отримані сорти і форми максимально схожі на материнські рослини.

Тому саме у червні місяці майстер розсадника Крушельницького лісництва Комарницький М.Й. дбає про живцювання чагарників - як корисних плодових, так і декоративних, що використовуються для прикраси присадибних ділянок та садів. Так завдяки його турботам на даний час на розсаднику є широкий вибір декоративного посадкового матеріалу, а саме: 17 видів декоративних порід – різні види туї, кипарисовика, ялівці, самшит, форзиція, гібіскус, а також плодово-ягідні такі як: смородина, яблуні.

Важливим моментом у такому розмноженні рослин є те, що саджанці отримані таким способом раніше отримують товарний вид і готові до реалізації.

Зазвичай у декоративному садівництві використовують розмноження рослин здерев`янілими живцями, зеленими живцями та напівздерев`янілими живцями. Конкретно зупинимось на кожному способі.

Здерев`янілі живці – це живці, які збираються з листяних рослин в період з моменту закінчення росту рослин (осінь) до набухання бруньок (весна).не рекомендовано брати живці з рослин у сильний мороз. Довжина живця складає 15-20 см. Нижній кінець обрізають зразу під брунькою, верхній під кутом над брунькою. Приготовані таким способом живці можна зберігати в піску або під снігом.

Висаджувати їх можна весною прямо в грунт, так щоб над поверхнею виступало 1-2 бруньки. Таким способом можна вкорінювати дерен, форзицію, бирючину, самшит..

Зелене живцювання проводиться живцями, які збираються в період з весни до середини червня. Для укорінення зеленим живцем обов’язково необхідний парник з притіненням. Температура в базальній частині повинна бути 23-27° С, при таких умовах утворення коренів проявляється уже через 4-5 тижнів. Таким способом розмножується велика кількість листяних кущів: вейгела, спірея, форзиція, айва.

До кожного виду потрібно індивідуальний підхід, адже одні рослини швидкоростучі та добре приживаються, інші погано вкорінюються та потребують особливого догляду. Тому і рентабельність у кожного своя.

Вирощування декоративних рослин у розсаднику Крушельницького лісництва відбувається у кілька етапів. Зокрема, у парниках проводять живцювання, згодом отримані сіянці для адаптації до відкритого грунту та укорінення висаджують у так звані маточні відділення. І лише після цього – переселяють на територію розсадника, який займає тут досить значну площу.

На території Крушельницького лісництва можна побачити результати клопіткої роботи майстра розсадника у вигляді різних топіарних форм стрижки декоративних рослин.

Масендич С.О.,
лісничий Крушельницького лісництва
НПП "Сколівські Бескиди"

Сколівська районна газета «Бойківська думка»,

№ 30 від 13-19.07.2014 року



 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас