Мікориза відновлює природне живлення

24 листопада 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Мікориза відновлює природне живлення

Маючи у своєму підпорядкуванні один з найкращих лісорозсадників області, керівники ДП «Боринське лісове господарство» максимально намагаються залучити до процесу вирощування посадкового матеріалу, в подальшому і його посадки, наукові технології, поряд з традиційними, роками випробуваними, практичними методами. Запорука цього – тісна співпраця з науковцями Львівського національного лісотехнічного університету.

Так нещодавно, у процесі посадки лісових культур в угіддях Боринського лісництва, науковці університету, на запрошення директора лісгоспу Михайла Ільницького, застосували метод стимуляції росту та захисту саджанців із використанням мікоризи.

Що таке мікориза? Це явище симбіозу грибів і рослини, який часто, через бездумне втручання людини в природу, руйнується, з усіма наступними негативними наслідками. Щоб отримати потрібну мікоризну сировину для лісових культур, треба у лісі, краще всього – здоровому, по можливості первісному, відібрати корені, з яких, у лабораторних умовах, виділити, мікроізоціворюючи, гриби й отримати необхідну сировину. Таким чином, готується специфічна сироватка для дерева, з коренів якого була виділена грибниця. Маючи таку сировину (мікоризу), її переносять на корені рослини, яку садять або яка вже росте. Це можуть бути не лише хвойні дерева, а й фруктові, чагарники. Слід зазначити,що це не є синтезований хімічний препарат, а зроблений виключно на органічній основі.

Як стверджують науковці, мікориза у сотні разів збільшує поглинальну поверхню коріння, дозволяє зберегти до 50 відсотків вологи, збільшує стійкість до стресу, пов’язаного з відсутністю води. До температури, неправильного рівня грунту, прискорює ріст рослин удвічі, захищає коріння від захворювання, поліпшує форму дерева. Вона дозволяє рослині отримувати мінеральні речовини, яких самостійно отримати не може. Для прикладу, у посушливий рік мікориза виконує функцію забезпечення вологою дерева, а гриби, що беруть участь у мікоризі, захищають кореневу систему, а відтак і дерево в цілому, від шкідників. Її застосування – це не лише екологічне питання, а й господарське. Адже, чим більше буде мікоризації, менше треба вносити в грунт хімічних речовин. Треба знати, що для кожного виду дерев вирощується своя грибниця.

На Турківщині боринські лісівники вперше застосували мікоризу спочатку в закритих приміщеннях лісорозсадника, а нещодавно й у лісових угіддях. Михайло Ільницький впевнений, що навесні уже будуть перші результати й вони стануть позитивним прикладом для застосування цього цікавого методу. Щоб мати можливість спостерігати, як діє мікориза. На посадці лісу, на площі 0,6 га, саджанці висаджували чіткими рядами. Один – із застосуванням мікоризи, інший – звичайним методом. Це дозволить, так би мовити, візуально бачити її дію. А загалом – дасть можливість, при вмілому використанні, швидше відновлювати території та створити сприятливе живлення дерев.

Цьогорічна посадка була цікава ще й тим, що лісівники використовували напівмеханічний метод – спеціальним буром робили ямки для посадки саджанців та розпушували грунт. Допомагали лісівникам у посадці чимало місцевих жителів, яким також не байдужа майбутня доля лісів.

Василь Васильків

Районна газета "Бойківщина"
Випуск №47, листопад 2014 р.

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас