Залучення досвіду США для сталого розвитку лісового господарства та рекреації в Україні

5 грудня 2014р, ЗМІ про нас. Прес-служба

18–19 листопада 2014 року в Шацькому лісовому коледжі ім. В. В. Сулька та 20–21 листопада 2014 року в Львівському обласному управлінні лісового і мисливського господарства відбулися навчальні семінари з питань рекреації, співпраці з зацікавленими сторонами та збереження пралісів. Тренінги організовано завдяки міжнародній співпраці між WWF в Україні, відділом Міжнародних програм Федеральної служби лісів США, ГО «FORZA» та Державним агенством лісових ресурсів України.

З огляду на позитивний досвід проведення попередніх тренінгів у Карпатському регіоні, що були направлені на сталий розвиток місцевих громад та лісового господарства, а особливо на питання рекреації та залучення волонтерів, Лісова Служба США вирішила продовжити співпрацю з лісівниками інших регіонів України. Підтримуючи сталий розвиток лісового господарства в Україні, WWF долучилася до заходу, зосереджуючи увагу на підтримці розвитку відповідального лісокористування.

Серед присутніх були представники регіональних адміністрацій Державного агенства лісових ресурсів України, зокрема головний лісничий Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ) Сергій Шеремета, начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Борис Бабеляс, перший заступник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека, начальник відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ Володимир Студений, директор Шацького лісового коледжу Ігор Жмурко, директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко та представники інших природоохоронних установ регіону. Вони наголосили про важливості проведення таких заходів, що дозволяють здобувати нові знання та сприяють взаємному обміну досвідом між фахівцями лісової галузі, особливо коли мова йде про нетрадиційні або маловідомі види діяльності лісового господарства, адже питання, пов’язані з різностороннім використанням лісових ресурсів, набувають все більшої ваги в умовах сталого ведення лісового господарства, охорони природи та розвитку місцевих громад.

Шейла Слемп, спеціаліст програм в Україні і Європі відділу міжнародних програм Лісової Служби США представила короткий огляд розвитку та функціонування лісового господарства Сполучених Штатів.

Своїм досвідом щодо організації рекреації на лісових територіях та співпраці з місцевими громадами, громадськістю та зацікавленими сторонами поділились Том Вагнер, директор Національного заповідника «White Mountain National Forest» із штату Нью Гемпшир, США та Тім Елінг, менеджер рекреаційних програм Національного заповідника «Daniel Boone National Forest» із штату Кентуккі, США.

Шейла Слемп вважає, що термін «заповідник», який ми переклали, не зовсім точно передає значення американської установи «національний ліс», а аналогом в Україні вважає наші держлісгоспи. З точки зору структури управління та історії розвитку лісового господарства це так, оскільки весь державний лісовий фонд у США, який входить до відання Служби лісового господарства (20% всіх лісів), поділений між «Національними лісами (National Forests)», а у нас переважно між держлісгоспами. Крім того, раніше їхні підприємства також вели господарство, де приблизно 90% фінансових надходжень поступало від заготівлі деревини. Однак, тепер це тільки приблизно 10%, решта ж надходжень – від інших видів діяльності. Зміни відбулися майже 30 років тому, відколи почали впроваджувати концепцію багатофункціонального ведення лісового господарства та охорони природи одночасно. У результаті цих поступових змін чільне місце посіла рекреаційна складова та дохід від недеревної продукції лісу тощо. А самі підприємства (National Forests) набули форми господарювання, ближчої до установи, яка більше нам відома під назвою «національні природні парки» чи «заповідники». Кожне підприємство насамперед надає рекреаційні послуги для свого штату та шукає свою унікальність, свою нішу в розмаїтті наявних туристичних можливостей. Варто також відзначити, що система національних природних парків в Америці також існує та підпорядковується окремому відомству «Службі національних парків», які займають 10% від площі всіх лісів країни.

Така концепція багатоцільового використання лісового фонду заслуговує на окрему увагу. Оскільки дозволяє сконцентрувати зусилля на додаткових заходах, окрім лісозаготівлі, які дають змогу залучити додаткові обігові кошти до кожного окремого господарства, що того забажає.

Про важливість збереження пралісів та виявлення особливо цінних лісів і їх значення у системі ефективного господарювання розповів Роман Волосянчук, експерт із питань лісового господарства Дунайсько-Карпатської програми WWF в Україні.

Детальніше ознайомитись із презентаційними матеріалами, які використано під час 2-х денного навчання, можна за посиланнями до статті.

Загалом семінари відвідали понад 100 волинських та львівських лісівників – представників обласних управлінь лісового та мисливського господарства, державних лісогосподарських підприємств, природо-охоронних та навчальних установ. Більшість із них отримали спеціальні сертифікати учасника семінару, інформативні матеріали, подарунки, змогли в повній мірі відчути доброзичливу атмосферу співпраці та, що найголовніше, знайти нових колег та однодумців.

Ми сподіваємося, що активна участь лісівників у цьому заході допоможе їм у майбутньому застосувати набутий досвід, вирішувати проблеми із залученням додаткових можливостей лісових і природоохоронних установ Львівської та Волинської областей та підтвердить важливість і зацікавленість у подальшій співпраці зі всіма зацікавленими сторонами заради покращення ефективної діяльності лісової галузі.

Дмитро Карабчук, к.с.-г.н.,

експерт з питань лісового господарства

Дунайсько-Карпатської програми WWF в Україні. 

WWF Global

wwf.panda.org/uk/

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас