Хай його величність Ліс надихає на добрі діла!

23 вересня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Праця лісівника – складна і благородна водночас


Хай його величність Ліс надихає на добрі діла!

Ліс - ось справжній, живий скарб нашої землі. Зайве нагадувати значення, яке відіграє лісове господарство і для економіки держави, як і чинник величезного позитивного природного і екологічного впливу на навколишнє середовище. Ліс - це душа всієї планети. Його раціональне і розумне використання дарує людям тепло і затишок, а безконтрольна вирубка лісу несе в собі значні проблеми, які можуть торкнутися практично всіх…

Добре це знають і розуміють ті, хто щоденно трудиться в лоні природи, хто своєю працею утверджує красу, силу і могутність «легень планети» – наші лісівники.

Цьогоріч їх професійне свято припало на 15 вересня, неділю. А урочисті заходи з нагоди Дня лісівника відбулися двома днями раніше – у п’ятницю, 13 вересня.

Цікаво, що в цьому році на Дрогобиччині в рамках святкування Дня лісівника пройшло грано дійство загальнообласного масштабу. В ДП «Дрогобицький лісгосп» з’їхалися лісівники з усієї Львівщини, керівництво обласного лісового господарства, керівники області, відомі та шановані люди.

Відсвяткували на славетній Франковій землі


«З ініціативи Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства цьогорічне святкування Дня працівників лісу проводиться на славетній Франковій землі в ДП «Дрогобицький лісгосп». Участь в заходах беруть працівники лісу всіх лісогосподарських підприємств, установ і організацій Львівщини», - розпочав офіційну частину святкувань начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Тирчик.

Андрій Богданович представив шанованих гостей і кожного зокрема запросив до вітального слова. Та спочатку й сам привітав усіх лісівників Львівщини, наголосивши: ця праця – складна і благородна водночас. Відрадно, за темпами заліснення Львівщина займає 3-4 місце в державі. Це свідчить, що в області обрано правильний курс діяльності. В області ведеться широкомасштабна робота із відновлення лісистості, забезпечення чистоти і доглянутості лісу, будуються лісові дороги (97,3 км у цьому році), розвивається лісове господарство. Тішить й те, що середня заробітна плата по підприємствах галузі становить близько трьох тисяч гривень. «Так, наша праця нелегка. Тож бажаю, хай його величність Ліс надихає вас на добрі діла», - завершив виступ А.Тирчик.

 

Ліси Львівщини – це ворота в Європу


Про те, що не можна недооцінювати значення лісів Львівщини говорив заступник голови Львівської облдержадміністрації Сергій Василенко. За словами Сергія Володимировича, ліси Львівщини – це ворота в Європу. Кожен турист, кожен гість, кожен потенційний інвестор, який в’їжджає в Україну зі сторони ЄС, потрапляє в нашу країну крізь наші чудові ліси. «Львівщина відкриває своєрідну браму в Європу. Цей край не може бути промисловим, йому написано бути туристично-рекреаційним. Це – його найбільша принада, найбільша цінність і особливість. Він приваблює людей своєю неймовірною красою. Тож бережіть своє найбільше багатство – свої ліси». Також заступник губернатора нагородив кращих лісівників Львівщини грамотами голови ЛОДА та передав одному із достойників нагрудний знак Заслуженого лісівника України.

Відтак, із вітальним словом до кількох сотень лісівників звернувся голова екологічного комітету Львівської обласної ради, депутат облради, наш земляк – трускавчанин Олексій Балицький. Він зачитав присутнім вітання від голови Львівської обласної ради Петра Колодія та наголосив: праця лісівника – важка, але дещо навіть місіонерська. Бо коли «легені планети» доглянуті, чисті, значить є надія на добробут для краян і майбутнє для країни. Поряд з тим, Олексій Балицький нагородив кращих лісівників області грамотами голови Львівської обласної ради та вручив їм цінні подарунки.

«Треба – значить треба. «Скинемось» обов’язково!»


Наступним до слова запросили ректора Національного лісотехнічного університету України, академіка Юрія Туницю. Серед численної плеяди виступів, вітальне слово Юрія Туниці разюче відрізнялося. Ректор розповів, що в наступному році очолюваний ним виш святкуватиме своє 140-ліття. «І нам не буде де і як вас прийняти.. Дах актової зали тече, їдальня в жахливому стані, а ще – ще 6 років тому вийшли з ладу дві котельні, на ремонт яких потрібно 1 млн.600 тис.грн…
Нам вже кілька років обіцяють виділити кошти на те, щоб привести вуз до належного стану, втім далі слів діло не доходить. Розумію, що обіцяних грошей ми не побачимо, адже фінансова ситуація в країні вкрай складна. Тому, хоч і незручно у цей святковий день, втім хочу звернутися до вас, випускників нашого вишу, - не залишайтесь осторонь. У важкі часи найперше слід допомагати Церкві і освіті…» Як зазначив Юрій Туниця, за кордоном доволі поширеним є таке явище, як створення Асоціації випускників вишів (напр.. У Гарварді тощо). «Я б просив вас створити таку асоціацію, і чим зможете – допомогти своїй альма-матер». Прикметно, що виступ академіка зал сприйняв позитивно, мовляв «Треба – значить треба. «Скинемось» обов’язково».

Не все так просто, як видається спочатку


Відтак, з вітальним словом до гостей свята звернувся міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський. Очільник міста Котермака наголосив: професія лісівника далеко не така проста, як здається на перший погляд. Вона потребує професійних знань, наукового підходу, вимагає любити землю, народ, країну, дбати про їх процвітання. «Ці люди – гордість нації, адже вони бережуть нам ліс. Бо ж не буде лісу – не буде річок, не буде річок – не буде високих українських врожаїв, не буде високих українських врожаїв – не зможе Україні конкурувати з країнами Євросоюзу. Тож ліс для нас дуже важливий, а ваша праця - неоціненна!».  Також Олексій Радзієвський розповів присутнім, як у 2011 році разом з директором ДП «Дрогобицький лісгосп» Василем Матяшовським вони провели у місті безпрецедентну акцію із висадження 100 тисяч дерев і кущів.

Лунали слова поваги, пошани, вдячності


І цих виступів – щирих, вдячних, - було ще багато. Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Мирослав Хом’як подякував лісівникам за спільну роботу завдяки якій вдається збільшувати лісистість області. «Сьогодні садимо, а «завтра» будемо радіти, що щось залишили нашим нащадкам». Начальник екологічної інспекції у Львівській області Дмитро Штикало також подякував лісівникам за важливу роботу та висловив сподівання що вони й надалі спільно пильнуватимуть багатство лісу, захищаючи його від порушників. Генеральний директор обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Петро Пешко побажав лісівникам наснаги до подальших звершень, наголосивши, що маємо доводити нашу лісистість до європейського рівня.

Теплі слова на адресу лісівників лунали також від голови Дрогобицької районної ради Михайла Сікори, заступника голови Дрогобицької РДА Івана Мізерника, ветерана дрогобицького лісового господарства, колишнього директора Дрогобицького лісгоспу Ігоря Чайківського та багатьох інших шанованих гостей.

А потому біли вручення грамот, подяк – від імені голови Верховної ради України, прем’єр-міністра України – і до грамот та подяк від органів місцевого самоврядування.

Зазначимо, головний лісівник ДП «Дрогобицький лісгосп» Василь Кінаш за сумлінну працю удостоївся подяки прем’єр-міністра Україна, а директор ДП «Дрогобицький лісгосп» та весь колектив лісового господарства був належно поцінований органами місцевого самоврядування…

Свято завершилось, та всі ми маємо пам’ятати: турбота та збереження такого природного національного скарбу як ліс – це наш спільний обов’язок, а не тільки професійний обов’язок лісництва. У професійне свято працівників лісу всім громадянам бажаємо усвідомлено ставлення до потреб і проблем лісу та невимовної любові до його величності…

Дрогобицька районна газета "Вільне слово",

сторінка "Голос Дрогобиччини", №38 (569) від 19-25 вересня 2013р.
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас