Плекаємо ліс завдяки професійним кадрам

24 вересня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Нещодавно лісівники Сколівщини відзначили своє професійне сято.

З якими здобутками підійшло державне підприємство «Сколівське

лісове господарство» до цієї події — розповідає директор Остап Бойко.

Наше господарство засноване на державній власності і належить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України.
Підприємство створене з метою ведення лісового господарства, охорони лісу від лісових пожеж та інших лісопорушень, захисту насаджень від шкідників та хвороб лісу, раціонального використання лісових ресурсів держаного та місцевого значення, а також охорони, відтворення та використання державного мисливського фонду.

Більша частина лісового фонду розташована в гірській частині Карпат, де ліси виконують важливу водоохоронну, водорегулюючу і ґрунтозахисну роль. Ведення лісового господарства спрямоване на посилення їх функцій, забезпечивши екологічний та економічний баланс.

З вагомими здобутками зустрічали своє професійне свято лісівники нашого ДЛГ. В усіх лісництвах впорались з головним завданням — посадкою лісу. При плані 100 створено 102 га лісових культур, врахувавши рекомендації науковців по відновленню корінних змішаних деревостанів ялиці та бука. Найбільша площа створених лісових культур — в Козівському лісництві — 24 га.

Враховуючи погодні умови, на цьогорічну осінь залишилося посадити ще 28,5 га лісокультур. Одночасно із залісненням зрубів 2012 року, весною велась посадка і на вирубках 2013 року обсягом 9,5 га.

Крім посадки, лісові культури потребують догляду. Враховуючи умови праці, вони є не з легких. Проте, роботу було зроблено. Шляхом обжинки та рихлення ґрунту догляд за лісовими культурами проведено на площі 314 га. Слід відзначити майстрів лісу Дубинського лісництва — М.Івановського, В.Синьовидненського лісництва — І.Кропивницького, Митянського лісництва — М.Ільницького. 

Варто сказати, що роботи покращують клас якості лісових культур та сприяють швидшому переведенню їх в покриту лісом площу. Саме це є основним критерієм оцінки якості відновлення лісу в цілому. Так, за останні 7 років в покриту лісом площу переведено 980 га.

Для забезпечення лісовідновлювальних робіт необхідно виростити стандартний високоякісний посадковий матеріал. Найбільш важливою і трудоміскою складовою є збір лісового насіння, якого було зібрано і висіяно 1009 кг, в тому числі 586 ялиці, а також 15 кг модрини. Вже зібрано 6259 кг шишки ялиці білої і відправлено на переробку на Львівський лісонасінневий завод. Серед кращих в цьому плані — помічник лісничого В.Хомин (Довжківське лісництво), помічник лісничого Р.Шолупата (Труханівське лісництво) та майстер лісу М.Івановський (Дубинське лісництво).

Цьогоріч взято курс на вирощування сіянців у контрольованому середовищі. Для цього відновлюється тепличне господарство у Любинцівському лісництві площею 240 м.кв.  

В цьому ж лісництві розпочаті роботи зі створення постійної лісонасіннєвої бази на селекційній основі, а саме створено 5 га клонової плантації ялиці білої зі щомісячним проведенням догляду.

Основним завданням державної лісової охорони є недопущення самовільних рубок. Аналізуючи стан справ, незаконні рубки носять поодинокий характер і скоєні переважно у лісових масивах, що безпосередньо прилягають до населених пунктів. Важливим фактором є своєчасне виявлення лісопорушників та відшкодування збитків, нанесених лісовому господарству. Добру роботу з виявлення лісопорушників показали майстер лісу Труханівського лісництва Д.Попович, майстер лісу Довжківського лісництв М.Бутчак.

З метою формування корінних деревостанів на підставі щорічних обсягів рубок підприємство проводить 200 га рубок в молодняках. Ефективне їх проведення забезпечує недопущення зміни породного складу, оптимальне формування та розміщення головної породи на площі.

Вагома частка рубок догляду припадає на Гребенівське, Коростівське, Козівське та Зелем’янське лісництва.

Основна робота підприємства спрямована на раціональне використання лісових ресурсів, оздоровлення лісу та його формування.

Проведення рубок головного користування спрямоване на ялинову господарську секцію через незадовільний санітарний стан ялинників. Ці рубки сконцентровані у Гребенівському та Зелем’янському лісництвах і складають 70% обсягу підприємства.

Від рубок головного та проміжного користування заготовлено 55,7 тис.кбм. ліквідної деревини, з неї ділової — 25,0 тис.кбм.

Використовуючи нові форми господарювання, надання послуг по лісозаготівлях здійснюють приватні підприємці. За стабільність і добрі результати, виконання договірних зобов’язань, тривалу співпрацю з підприємством заслуговують подяки В.Семкович, О.Солончак, В.Дячишин, А.Семкович.

Своєчасне вивезення деревини на нижні склади забезпечує підрозділ лісовозної автоколони. Серед працівників хотілось би відмітити водія лісовозного автомобіля І.Деньковича.

З метою раціонального використання дров’яної деревини твердолистяних порід закуплено і встановлено на нижньому складі дровокольний верстат вартістю 260 тис.грн. та створено три робочі місця.

Заслуговує на подяку за працелюбність якісне виконання нижньоскладських робіт кранівник Р.Садловський.

Збільшився у держлісгоспі випуск продукції переробки. Так, цьогоріч за 8 місяців її випущено на 5,5 млн.грн., що на
1 млн. більше, ніж за 8 місяців 2012 року. Безперебійну та злагоджену роботу цеху забезпечує його керівник Г.Митрик.

Проблема раціонального переходу до нових європейських засад і методів ведення лісового господарства тісно пов’язана із будівництвом лісових доріг. За власні кошти у 2012 році лісгоспом збудовано 8,7 км таких шляхів вартістю 1,3 млн.грн., а за 8 місяців 2013 року — 7,8 км (при річному плані 9,3 км). В проектуванні та трасуванні лісових доріг слід відмітити інженерно-технічних працівників, а саме головного інженера В.Цюцика, начальника відділу лісгоспу М.Яциника. Професійну майстерність при будівництві лісових доріг показав оператор екскаватора Ю.Хомин.

Цього року підприємство впроваджує електронний облік лісопродукції, для чого придбало 11 комплектів обладнання та інструментів на суму 310 тис.грн. Стопроцентне маркування заготовленої деревини проводиться в Коростівському лісництві (лісничий Д.Цап), Любинцівському лісництві (лісничий А.Солонинка). Чималу допомогу у навчанні персоналу, обслуговуванні та програмному забезпеченні надає системний адміністратор П.Курпіта.

Щодо мисливських угідь, то вони у держлісгоспі знаходяться у власному користуванні та надані приватним структурам. На період обліку 2013 року чисельність основних видів мисливської фауни становить: олень — 115 особин, кабан — 106, козуля — 435. Слід відмітити збільшення чисельності рідкісних Червонокнижних видів, таких як ведмідь — 6 особин, рись — 4, видра — 19, кіт лісовий — 3, глушець — 6.

Чисельність фауни щорічно збільшується. В сезон полювання 2012-2013 років ліміт добування становить: оленя — 4 особини, кабана — 12, козулі — 14, отримано надходження від реалізації продукції полювання в сумі 38,5 тис. грн. На жаль, це не перекриває вкладені кошти у ведення мисливського господарства, витрати якого становлять 300 тис.грн. Для відтворення мисливської фауни виготовлено і встановлено 24 ясельні годівниці, 29 солонців, закладено кормові поля на площі 1,7 га. Для підгодівлі диких звірів в період встановлення довготривалого глибокого снігового покрову лісгоспом заготовлюються зерносуміш та коренеплоди.

Єгерською службою затримані правопорушники і складено 17 протоколів щодо порушення правил полювання. Постійно здійснюється відстріл шкідливих для ведення мисливського господарства звірів та птахів. Слід відмітити добросовісне виконання своїх обов’язків єгерями А.Домчаком та М.Хоминим.

Варто зазначити, що рівень середньомісячної зарплати у 2013 році збільшився на 10 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить 3175 грн.

Своє професійне свято трудовий колектив нашого держлісгоспу зустрів вагомими показниками у виконанні виробничої програми. Усе це завдяки професійним кадрам, які щиро працюють, докладають зусиль для збереження і відтворення лісових багатств. 

Народна газета Сколівщини "Бойківська думка",

№40 (1977) від 15-21 вересня 2013р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас