І знову призер!

4 жовтня 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Щороку у третю неділю вересня, коли природа особливо щедра на дарунки, в Україні святкують День працівників лісу – свято людей, що присвятили своє життя догляду, охороні та примноженню лісів; людей, які наполегливо працюють, щоб забезпечити високоякісною сировиною деревообробні підприємства; людей, чия праця має безпосередній вплив на економіку держави та добробут її народу, на екологічну ситуацію та здоров’я нації.

Вже стало доброю традицією, щороку напередодні Дня працівника лісу, проведення Всеукраїнського конкурсу вальників лісу. 10 вересня 2013 року в ДП «Тетерівське лісове господарство» на XVI Всеукраїнський конкурс вальників лісу з’їхалися представники з усіх регіонів України, щоб показати свою професійну майстерність. На короткий час він став яскравим святом для мужніх, сміливих і вправних майстрів. При зустрічах – обійми, щира зацікавленість справами домашніми і виробничими, а в секторі змагань – жорстке спортивне суперництво і надія на вдачу…

Керуючись перш за все збереженням людського життя, прагненням зменшення травматизму, підвищенням фахової підготовки та якості виконаних робіт, колегією Державного комітету лісового господарства, Президією Товариства лісівників України було ініційовано проведення фахових змагань вальників лісу, лісорубів.

Змагання вальників лісу в Україні проводяться щорічно з 1997 року.

Такі змагання стали вже традиційними, вони слугують поширенню кращого досвіду та є своєрідним екзаменом на профпридатність, адже вальник лісу – одна з професій, представники яких найбільше піддаються ризику, а відтак вимагає високої професійної майстерності та бездоганного дотримання правил техніки безпеки. Сумна статистика свідчить, що кожен мільйон кубометрів заготовленої деревини забирає одне людське життя.

Учасники XVI Всеукраїнського конкурсу вальників лісу – це переможці регіональних відбіркових змагань, а також представники лісових коледжів, технікумів та команди провідних компаній постачальників бензомоторного інструменту в Україні.

Цього року у конкурсі брали участь майже тридцять два учасники, п’ятеро з яких юніори. Під час конкурсу учасники використовували моторизований інструмент вітчизняного виробництва АТ «Мотор Січ».

Змагання проходили в п’ять етапів:

- звалювання дерева;

- монтаж нового ланцюга

- розкряжування комбінованим різом;

- точне розкряжування стовбура;

- відокремлення сучків.

та проводилися за Правилами світових чемпіонатів.

Досить цікаво було спостерігати за роботою вальників лісу. Кожен регіон має свої особливості у цій роботі, бо дерево – живий організм, на його ріст, структуру, впливають погодні умови, а звідси виходить, що і умови праці і у роботі лісорубів різних регіонів різні. На змаганні потрібно було не просто зрізати 80- 90-річне дерево, тут важливо все: з якого боку підійти, щоб воно впало на заплановане місце, відчути силу вітру, і розташування інших насаджень і ще багато суто професійних деталей, про які знають лише фахівці.

Під пильним і прискіпливим наглядом представників команд-учасниць, засобів масової інформації та численних телевізійних компаній змагання вальників проходили з максимальним протистоянням.

Львівщину представляв багаторазовий переможець обласних змагань технорук ДП «Радехівське лісомисливське господарство» Кухта Володимир Романович. Набравши 1463 бали на 5 етапах він зайняв третє. На етапі звалювання дерева наш представник набрав найбільшу кількість балів (644) і був абсолютним лідером.

Першість XVI Всеукраїнського конкурсу вальників лісу у вальника лісу з Харківщини Сергія Домашкіна, друге місце – за сумчанином Олександром Сидоренком. Серед юніорів переможцем став представник АТ «Мотор Січ» Ілля Домашкін.

Переможці отримали цінні грошові призи по 80, 50, 30 тисяч гривень за І, ІІ, ІІІ місце відповідно. Юніори отримали по 10 тис. грн., інші учасники по 5000 грн.

На урочистому святкуванні Дня працівника лісу в ДП «Дрогобицьке лісове господарство» Володимир Кухта та його наставник лісничий Нивицького лісництва Роман Москаль були нагороджені Подяками голови Львівської ОДА та цінними подарунками.

Колектив працівників ДП «Радехівське лісомисливське господарство» радіє успіхам Володимира, щиро дякує наставнику Роману Москалю, адже знає, що вони не зупиняться на досягнутому - попереду їх чекають нові вершини.

Володимир Кухта наступного року в складі збірної України буде представляти Україну на світовому чемпіонаті вальників лісу, який буде проходити в Швейцарії.

Всеукраїнський конкурс вальників лісу показав майстерність і професіоналізм його учасників і став ще однією сходинкою до перемог на світових чемпіонатах вальників лісу.


Галина Циганко
економіст І кат., голова ПО
ДП «Радехівське ЛМГ»

Радехівська районна газета "Народна справа".

Випуск №39 від 04.10.2013р.

фот. ДП "Радехівський ЛМГ"
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас