Цього разу не стріляли, але собак і себе показали…

12 серпня 2010р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Минулими вихідними у Шевченківському гаї відбулись «Фестини Діани» – міжнародне свято мисливців. Під час «фесту» презентували мисливську музику, вчили мистецтва ваблення тварин… Тут можна було купити мисливські прикраси, наприклад, кулон із зубів оленя, мисливську амуніцію… Відбулась також виставка собак мисливських порід.

Пані Наталя за фахом бухгалтер, собаки – її хобі. Одна з такс пані Наталі на кличку Колорит – чемпіон України, Білорусії і Румунії. А на виставці Колорит став найкращою собакою у цій породі. Жінка розповідає, що разом із чоловіком (!) їздить на полювання. Але своїх псів у нори не пускає, боїться, аби вони не травмувалися. Утримувати виставкових собак – дороге задоволення… «Такси – надзвичайно розумні, – каже пані Наталя. – Ця порода для інтелектуалів. Серед моїх знайомих такс тримають переважно фінансисти». Мисливські собаки (це і ягдтер’єри, і фокстер’єри) коштують близько 300 доларів.

Пан Ігор, у якого три ягдтер’єри, каже, полювання – його покликання. Тільки-от зараз, у зв’язку зі спекою, мисливський сезон тимчасово закрили… Його собаки полюють на все, що ворушиться: від качки до кабана. «Браконьєрів у лісі багато?» – цікавлюся. «Вистачає. Браконьєри б’ють все, що попало. Не зважають – самець це чи самка. Полюють вночі. Потім закручують консерви на зиму... А для мене головне – спілкування з природою. Не йду у ліс, щоб на цьому заробити»... «Собаки збитків вам не роблять?». «Якщо ягдтер’єра не вигулювати раз на тиждень у лісі, у нього «їде дах». Ви можете цього не робити, але будете мати в хаті «вар’ята».

У виставках собак пан Ігор участі не бере. Каже, не розуміє, чому Федерація мисливського собаківництва України у Львівській області, щоб виробити документи на цуценят від його собак, вимагає 100 доларів. «Я своїх псів годую, добиваюсь результатів, а їм плати. Куди йдуть ці кошти?».

Побачила на виставці я і фокстер’єрів. «Ці собаки добре піддаються тренуванню, – розповідає Семен. – Але трапляються випадки, коли вони не повертаються з нір»… Я дізналася, що чимало любителів мисливства тренують своїх псів у Сокалі та Червонограді у штучних нірках. Коли я розпитувала у хлопця, чим фокстер’єр відрізняється від інших собак-мисливців, він мене запевнив, що фокстер’єр сильніший. У нього форма голови, як у крокодила, довгі зуби.

Олена Бойко продавала на виставці цуценят фокстер’єрів і демонструвала, як вибрати найкращого песика. «Основні критерії – колір: білий, чорний і рудий. З документами можна «схімічити», але ці собаки мають бути не вразливі до болю (пані Олена взяла цуценят за хвости і підняла їх догори, жодного звуку не видали. – Авт.). Твердість нервової системи – головне».

Красувався з цуценятами хортів і пан Володимир. Собаки цієї породи полюють на зайців та лисиць. Мама цуценят має незвичну кличку – Зміївна. «Ці собаки найшвидші. Вони менше за інших травмуються на полюванні. Вранці і ввечері я стараюся зі своїм псом побігати. Я, правда, сідаю на велосипед (усміхається). Їм треба дівати кудись свою енергію, інакше вони усюди ритимуть величезні ями».

Мисливець і підприємець в одній особі – пан Сергій – розповідає: «На полювання ходжу 17 років. Це душевний відпочинок, коли збираються хлопці у камуфляжних костюмах, не важливо, хто яку посаду займає, всі ми там – мисливці». Пан Сергій каже, якщо людина планує стати мисливцем, на все про все потрібно близько 10 тисяч доларів. «Я зараз витрачаю гроші тільки на ліцензії. Наприклад, на кабана ліцензія коштує близько 2 тисяч грн. Але ці кошти сплачує колектив, виходить по гривень 200 з особи. Ліцензія на качку обходиться також у 200 грн.».

Глядачі обступили опудала тварин. Тут і рись, і бобер… Головний мисливствознавець ДП «Стир» Андрій Яремчук розповів: «Наше підприємство розташоване у Бродівському районі. Займає понад 48 тисяч гектарів. У нас водяться олені, косулі, лосі, кабани, куниці, бобри, лисиці… Рідкісні тварини – зубр та видра. Є чимало борсуків. цю тварину навіть вивели з Червоної книги». Андрій Павлович каже, що штраф за незаконно впольованого кабана становить 10 тисяч грн., оленя – 15 тисяч. Але остаточну суму штрафу встановлює суд.

Багатими на тварин на Львівщині вважаються ліси у Рава-Руській, Кам’янка-Бузькому, Радехівському та Бродівському районах. Добути трофей можна і у Карпатах. «Яку тварину найважче вполювати?». «Кожну важко, – каже пан Андрій. – Треба вивчити, де та сама качка водиться. Вміти привабити, наприклад, оленя. Навчитися імітувати його звуки. Є такий метод полювання, коли мисливець сидить на вишці і чекає, коли звір виходить харчуватися. Треба мати неабияке терпіння».

 

Сюзанна БОБКОВА,  Високий замок 12.08.2010 №150(4282)

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас