Цей "урожай" збирають раз на століття

17 березня 2016р, ЗМІ про нас. Прес-служба

21 березня відзначатимуть Всесвітній день лісу. Таку традицію започаткувала Європейська конфедерація сільського господарства. Три роки тому Генеральна Асамблея ООН проголосила цю дату Міжнародним днем лісу.

Як пояснюють лісівники, саме цей період -- на початку весни -- є найбільш сприятливим для висаджування дерев, отож, саме зараз, поки дерева ще не "прокинулися", триває активна робота зі створення нових лісових насаджень.

Для того, щоб мати власний посадковий матеріал, у лісгоспах створюють теплиці та спеціальні розсадники.

У теплицях зазвичай висаджують насіння цінних порід дерев й доглядають за ними до 2-річного віку. Опісля деревця відправляють на ділянки, де вони ростимуть постійно.

"Притому для різних пород ми спеціально готуємо грунт, який беремо із природного середовища, стежимо за вологістю, температурою, інакше рослина може загинути і вся робота зведеться нанівець", -- розповідає лісничий Суходільського лісництва Тарас Чихрак.

Також деревця вирощують в окремих горщиках чи брикетах грунту. Після того, як рослина підросте, горщик видаляють, а саджанець разом з грунтом потрапляє на ділянку. Лісівники розповідають, що у такий спосіб термін висадки дерев можна
суттєво розширити.

А в розсадниках, які створюють посеред лісу, під відкритим небом, вирощують саджанці порід дерев та кущів, які широко поширені у наших краях, -- дуб, бук, клен, липа, ялиці тощо. Розсадники обгороджують парканами, адже у лісі є чимало
охочих поласувати жолудями чи щойно пророслою зеленню молодих дерев -- кабанів, зайців, косуль.

Ось так виглядає "збір" саджанців дуба. Дворічні деревця підорюють, складають на підводи чи вантажівки і розвозять на ділянки, які мають заліснити.

"Тут працюють не лише лісівники, залучаємо ще й місцевих мешканців, щоб швидко виконати роботи", -- розповідає Микола Матяшовський, лісничий Свірзького лісництва.

Потім на ділянках у лісі спеціальною технікою готують "просіки" у грунті і за допомогою "меча Колесова" (спеціальна вузька металева лопата для висадки саджанців) чи спецтехніки висаджують деревця.

На ділянках молоді деревця розміщені досить густо -- 6-7 тисяч на гектар. Лісівники пояснюють: ліс -- це живий організм, тож не усі дерева приймуться, частину можуть знищити шкідники чи хвороби. Відтак, часто виникає потреба досаджувати на цих ділянках "ровесників" дерев, яких на такий випадок вирощують для "ремонту" посадок.

Це ділянка у лісі, на якій кілька днів тому висадили молоді дубки заввишки близько півметра. "Урожай" деревини тут збиратимуть не раніше як через століття.

Львівські новини

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас