Всихання смереки – проблема Карпат

12 листопада 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба


У Карпатському регіоні на сьогодні існує проблема всихання смереки (ялини звичайної) у зв’язку з тим, що понад 200 років тому її штучно завезли з Австрії, щоб підвищити продуктивність хвойних насаджень.

Зараз вона вичерпала свій генетичний потенціал і втратила стійкість до хвороб і шкідників в умовах глобального потепління.

На сьогоднішній день спеціалістами ДП «Славське лісове господарство» та спеціалістами ДСЛП «Львівлісозахист» постійно проводяться рекогносцирувальні та детальні обстеження всихаючих лісостанів смереки на території лісгоспу. Загальна площа осередків шкідників і хвороб лісу на початок звітного періоду складає 6171 га., з яких потребує лісівничих заходів боротьби 4031 га., в тому числі стовбурові шкідники лісу - 524 га та хвороби лісу - 5647 га.

В результаті обстеження виявлено, що всихання смереки набула масового характеру. Дерева всихають як куртинами, так і суцільно протягом 2-4 місяців, в окремих випадках – протягом двох тижнів. Всихають як високоповнотні, так і низькоповнотні насадження.

За результатами досліджень виявлено, що переважна більшість всихаючих смеречників росте не в своїх умовах, тобто в ялицевих та букових типах лісу, що робить ці похідні лісостани потенційно вразливими до дії кліматичних (різкі коливання температури в зимовий період, відсутність дощів та високі температури повітря в період вегетації) та біотичних (кореневі гнилі, комахи-ксилофаги, фітонематоди) чинників. Все це призводить до фізіологічного ослаблення дерев та активізації розвитку патогенних організмів (фітопатогенних грибів, комах-фітофагів).

На цей час опрацьовується система лісогосподарських заходів відтворення мішаних лісів, сам цей процес доволі трудомісткий та тривалий.

Роман ФЕДИНЯК,
лісничий Головецького лісництва
ДП «Славське лісове господарство»


Районний часопис “Бойківська Думка”,
випуск №47, листопад 2013р.


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас