ОСНОВА ВІДНОВЛЕННЯ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ

15 листопада 2013р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Людина і природа


Основним генеративним органом, який забезпечує розповсюдження та розмноження деревних порід, є насіння. Основною функцією насіння є утворення молодих рослинних організмів, здатних до повного повторення всього циклу індивідуального розвитку - від зародження до відмирання, притаманного материнській рослині. На території України зростає більше 300 видів місцевої дендрофлори. Насіння лісових порід, за їх лісівничою цінністю, з урахуванням спадкових властивостей походження та посівної якості, поділяють на три основні категорії: сортове насіння ПЛНБ, що одержують з об'єктів, яке пройшло державне сортовипробування та одержало статус сорту (занесено в державний реєстр; сортове насіння генетично найцінніше, тому виробництво та заготівлю такого насіння слід активно поширювати); поліпшене насіння (отримують на лісонасінних об'єктах, створених на основі відбору за фенотипними ознаками кращих нормальних і плюсових дерев при вільному запиленні); нормальне насіння (заготовляють у нормальних насадженнях із задовільним за господарською цінністю та санітарним станом дерев, більшість насіння, що використовують в лісовому господарстві належить саме до цієї категорії).

Щорічний лісокультурний фонд по ДП «Турківське лісове господарство» в середньому становить 120 га на рік, приблизно 70 га залишається під природне оновлення, 70 га - за рахунок збереження підросту основних лісоутворюючих порід при проведенні лісосічних робіт, на решті лісокультурних площ створюються лісові культури, в складі ялиці білої та бука лісового. 

Щорічно проводимо живцювання 18-20 видів декоративних порід, в кількості 13,0 тис. штук. Лісове насіння заготовляємо в асортименті 15-17 порід, в кількості 650 кг, яке потім висіваємо в лісорозсадники та пересаджуємо в лісові шкілки. Щорічний обсяг вирощування стандартного посадматеріалу становить 300-380 тис. штук, що дає можливість в повному об’ємі, забезпечити лісокультурне виробництво та озеленення.

План заготівлі лісового насіння попородно на 2013 рік в ДП «Турківське лісове господарство» (у кілограмах):

Ялиця біла - 530 , бук лісовий - ЗО, модрина європейська - 5, клен-явір - 50, каштан кінський - 7, липа - 7, ясе звичайний - 20, яблуня - 0,5, слива - 7, вишня - 7, черешня - 7, калина - 0,25, аронія - 0,25, смерека звичайна -1, в’яз - 1,5, груша - 0,5, туя — 0,5, горіх грецький-10. Всього - 690 кг.

Шишки хвойних порід переробляють у Львівському лісонасіннєвому центрі. Усе заготовлене насіння, яке висівають у лісорозсадниках на площі 0,2 га, проходить апробацію у Львівській зональній лісонасінневій станції.

Михайло ЛЕСЬКІВ
головний лісничий ДП «Турківське лісове господарство"


Турківська районна газета "БОЙКІВЩИНА", 9 листопада 2013 року



 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас