Гірські райони мають стати моделлю розбудови «зеленої» галузі

8 грудня 2011р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Львівщина — одна з найбільш заліснених областей України. Основна частина лісових масивів зосереджена в гірській зоні. Як змінюються пріоритети цієї галузі — розповідає начальник Львівського управління лісового та мисливського господарства, доктор економічних наук Анатолій Дейнека (на знімку).

— Що гальмує розвиток гірського краю?

— Українські Карпати — перлина природи не лише державного, а й європейського та світового значення, — каже Анатолій Дейнека, якого жителі Сколівського гірського району обрали депутатом обласної ради. — Карпати мають стабілізуючий, кліматорегулюючий вплив, пом’якшують негативні наслідки від глобального потепління. З одного боку, це унікальний природно-ресурсний, рекреаційний потенціал, з другого — гірські райони залишаються депресивними територіями. Вони століттями залежали від панівного впливу розвинених рівнинних адміністративних центрів, територіально і функціонально далеких від реалій життя в горах, потерпали від хронічного недофінансування. Звідси — брак робочих місць, жахливий стан доріг, незадовільний розвиток інфраструктури, нелегке соціальне становище мешканців гірських районів.

З огляду на це, першочерговими кроками мають стати кардинальна зміна державної політики стосовно гірських районів і визнання їх національною, природною, культурною, унікальною еколого-соціально-економічною системою. А звідси — підтримка їх державними і приватними інвестиціями, субвенціями, пільговими позиками, спрямованими на ефективне використання екологічного і рекреаційного потенціалу.

Майбутнє гірських районів за розвитком рекреаційно-оздоровчого і спортивно-туристичного комплексів. Точками їх розвитку мають стати національні проекти. Такі, наприклад, як зимова Олімпіада 2022 року, на організацію якої має намір виставити свою заявку й Україна.

Гірські райони межують із Польщею. Поштовху в їх розвиток може надати відкриття міжнародних автомобільних переходів Боберка в Турківському, Нижанковичі та Мшанець у Старосамбірському районах. Природні ресурси, зокрема ліси, є основою економіки гірських районів.

Державні лісгоспи з початку цього року сплатили понад 26 млн. грн. до зведеного бюджету, у тому числі 13 млн. грн. — до місцевих бюджетів.

Переконаний, плата за користування природними ресурсами має надходити до місцевого бюджету. Саме тому необхідно вносити зміни до бюджетного законодавства України.

Гірські райони мають стати моделлю розбудови сучасної екологічної («зеленої») економіки в Україні.

— Як розвиватися лісовій галузі?

— Це єдина галузь економіки України, яка залишилася державною і демонструє стійке зростання. Обсяги реалізації продукції державних підприємств лісового господарства Львівщини зросли на 140 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року. Середня заробітна плата за рік збільшилась на 570 гривень і досягла 2872 гривень.

Для забезпечення сталого розвитку лісового господарства треба реформувати податкове законодавство. Мають запрацювати стимулюючі податки за впровадження сучасних екологобезпечних технологій і способів ведення лісового господарства на еколого-економічних засадах. Лісова галузь потерпає від хронічного недофінансування державної програми «Ліси України до 2015 року». Потребує законодавчого врегулювання статус державної лісової охорони шляхом ухвалення закону «Про державну лісову охорону».

Для інтенсифікації створення нових лісів необхідно внести зміни у земельне законодавство щодо передачі земель під заліснення, механізмів створення приватних лісів, переведення у категорію лісів самозаліснених земель.

— Ваша докторська дисертація присвячена проблемі методології управління лісовим господарством на еколого-економічних засадах. На вашу думку, як нині має розвиватися регіональна лісова політика, як її поєднати із загальнодержавними планами?

— Наша держава багата розмаїттям природних зон. Маємо Полісся, Лісостеп, Степ, гори Криму і Карпат. Ведення лісового господарства у кожному з регіонів має свої особливості. Національна лісова політика України перебуває на початковому етапі формування. Необхідно ухвалити закон «Про національну лісову політику», в якому сформулювати її мету та завдання.

Регіональна лісова політика має базуватися на ключових принципах національної лісової політики, забезпечувати реалізацію її пріоритетних завдань. Вона повинна враховувати регіональні відмінності. Це означає необхідність диференційованого підходу і до визначення пріоритетних напрямків ведення лісового господарства, і методів здійснення регіональної лісової політики з врахуванням територіальних особливостей вирощування, використання та охорони лісів.

Регіональна лісова політика має бути інтегрована в регіональну стратегію соціально-економічного розвитку, виступати її невід’ємною складовою частиною.
До числа пріоритетних завдань регіональної лісової політики треба віднести питання, пов’язані з проведенням екологічної сертифікації лісів.

— Історію розвитку цивілізацій називають історією нищення лісів на землі. Яка динаміка змін у лісовому фонді за останні 20 років?

— Цього року триває державна інвентаризація лісів України. Площа лісів Львівської області не зменшується, а зростає. За останні 20 років запас деревини в лісах області зріс до 150 млн. кубометрів. Щороку приростає понад 2 млн. кубометрів у всіх лісах області.

Поступово вирівнюється вікова структура зелених насаджень. Сьогодні маємо 10,7 відсотка стиглих лісів, 16,8 відсотка пристигаючих, 49,5 відсотка середньовікових деревостанів і 23 відсотки молодняку. «Укрдержліспроект» для кожного лісгоспу розробив проекти організації і розвитку лісового господарства, розрахував щорічні обсяги рубок, запроектував заходи з підвищення продуктивності та біологічної стійкості лісів. Зазначені проекти пройшли експертизу в органах Мінприроди.

У лісах Львівщини всіма видами рубок заготовляють мільйон метрів кубічної деревини. Отже, вирубується половина річного приросту деревини.

Прогнозні розрахунки показують, що обсяги заготівлі зростатимуть, адже віку стиглості досягають ліси, які посаджені у 50—60-х роках минулого століття. Саме тоді на Львівщині обсяги рубки лісу в 2—4 рази перевищували розрахункову лісосіку. Ліс росте повільно.

На виправлення помилок йдуть десятиліття, тому мусимо бути відповідальними господарями.

Розмову вів Богдан КУШНІР, ГОЛОС УКРАЇНИ №231(5231), 08.12.2011р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас