Різдво у Римі — з карпатською ялинкою

9 грудня 2011р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Тридцятиметрова закарпатська ялина прикрасить площу Святого Петра в Римі, а 43 ялиці зі Львівщини — Апостольський палац у Ватикані.

Вперше ялинку на площі Святого Петра встановили 1982 року під час понтифікації Івана Павла II. Тоді й виникла традиція святкувати Різдво у Ватикані з ялинкою щораз іншої «національності». Торік, наприклад, пухнасту красуню Святому Престолу подарувала Італія, а до неї — Австрія, Німеччина, Бельгія. Ідея подарувати на Різдво Ватикану ялинку належить Патріарху Української греко-католицької церкви Святославові Шевчуку. Влада цю ініціативу підтримала. Відтак лісівники влаштували справжній конкурс краси для вічнозелених дерев. Найкращі фотографували, а світлини надсилали у Ватикан, де і вибрали 43 білі ялиці з Дрогобицького, Сколівського та Старосамбірського районів. Висота дерев — від трьох до шести метрів.

— Усі ялинки мають доправити у Ватикан до шостого грудня. Дерева акуратно викопали і з грудкою землі запакували, щоб вони милували око вірян аж до кінця січня, — каже начальник лісової інспекції Львівського обласного управління лісового і мисливського господарства Мирослав Пилипів.

Ялинки вже в дорозі. Попереду — майже дві тисячі кілометрів. Відправленням вантажу керував Український католицький університет під патронатом Львівської обл­держадміністрації.

А головна різдвяна окраса Ватикану вже у Римі. Тридцятиметрову ялину, яка постане на площі Святого Петра, лісівники відшукали на Говерлі на висоті 920 метрів над рівнем моря. Величезне дерево рубали у «підвішеному» стані — стовбур підчепили до гвинтокрила, щоб не пошкодити ялинкових гілок. Транспортували автопоїздом. Як зазначають у Закарпатській обласній держадміністрації, справилися без копійки державних коштів — допомогли благодійники та меценати.

— Часточка України залишиться у Ватикані і після Різдва, ялинки посадять, і вони будуть рости на території Італії, — каже проректор Українського католицького університету, що у Львові, Мирослав Сеник.

До свята карпатські ялинки причепурять в українському стилі. Львівщина передала Ватикану 257 дерев’яних іграшок та дві тисячі скляних куль. Око глядачів милуватимуть роботи митців із Києва, Львова та Яворова — традиційні герої вертепу, солом’яні та паперові янголи, зірочки і павуки.

Уляна ГАВРИШКІВ, СІЛЬСЬКІ ВІСТІ № 140 (18730) , 08.12.2011р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас