Приємне і корисне поруч

14 грудня 2011р, ЗМІ про нас. Прес-служба

В Уричі відкрився рекреаційний еколого-пізнавальний майданчик «Тустань»

Про це редакцію повідомив заступник директора з наукової роботи НПП «Сколівські Бескиди» Василь Приндак. Сьогодні він є гостем редакції.

— Василю Петровичу, в національному природному парку «Сколівські Бескиди» є ряд природоохоронних об'єктів. Перелічіть їх.

— Серед них: водоспад на річці Кам'янка, Гуркало, гора Парашка, Росохацькі полонини. Особливе місце займає Тустань — унікальна пам'ятка історії та архітектури ІХ-ХІП століття (давньоруський наскельний оборонний комплекс, митниця та місто-фортеця), аналогів якої немає в Європі.

Завдання національного парку — зберегти ці унікальні пам'ятки природи максимально в тому вигляді і стані, що нам подарував Творець.

— Ці об'єкти повинні слугувати людині. Але ми повинні дбати і про природну первозданність...

— Працівники НПП «Сколівські Бескиди» мають за обов'язок створити доступ туристам, відвідувачам парку до пізнання природи, історико-культурної спадщини нашого краю, для комфортного перебування людей на природі і, власне, при цьому зберегти основні об'єкти в первинному вигляді, не плюндруючи їх. Також ми плануємо уміло, по-дизайнерськи доповнити такі об'єкти в стилі минулого і сучасного зі збереженням автентики краю.

Отож, на державному рівні було вирішено організувати еколого-просвітницьку стежку в урочищі Тустань з відпочинковим рекреаційним притулком.

— Зрозуміло, що видатки на такий проект досить суттєві.

— Кошти на виконання цього завдання були виділені з цільового фонду охорони навколишнього природного середовища обласного бюджету за підтримки депутата обласної ради Анатолія Михайловича Дейнеки.

— Яка мета створення такого притулку та основні завдання, які вирішаться, завдяки його створенню притулку?

— Передусім, вони полягають у зменшенні антропогенного навантаження на унікальний природний історико-культурний археологічний об'єкт-фортецю «Тустань». В його рамках дбаємо про створення сприятливих умов для відпочинку туристів та відпочиваючих, які відвідують цей об'єкт. Мусимо також зберегти просторову та видову різноманітність і цілісність природного об'єкту і комплексу в цілому. Вирішиться позитивно питання охорони навколишнього природного середовища з урахуванням ступеня антропогенного навантаження на територію сукупної дії факторів, що негативно впливають на екологічну обстановку.

Історія свідчить, що фортеця Тустань завжди була цікавою та привабливою для туристів. Цю унікальну пам'ятку історії та архітектури щорічно відвідує понад 50 тис. туристів. Це місце — де плин часу можна повернути назад та стати частиною культури українського Середньовіччя.

Неповторність Тустані полягає не лише у її природних особливостях, хоча скеля сама по собі вражає, її унікальність полягає ще й у можливості точного (90%) відтворення дерев'яної забудови, що існувала на скелях. Річ у тім, що будівничі, споруджуючи неприступну дерев'яну фортецю на скелях, довбали в камені пази для закріплення дерев'яних конструкцій. Дерева давно немає, а сліди в камені збереглися. Місто-фортецю Тустань творить комплекс скель Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля, Жолоб та скелі, які прилягають до хребта Воронового.

Туристи, відвідуючи цю пам'ятку, роблять певне рекреаційне навантаження на природні комплекси, яке негативно впливає на збереження «первозданного» стану цього об'єкту. Іноді, внаслідок непродуманих дій з боку людини, страждають також тварини, рослини і самі люди. Як наслідок, погіршується стан грунтів, повітря, води, підвищується смертність серед тварин, втрачаються унікальні види представників рослинного світу, зростає рівень природних лих та катаклізмів.

— Що конкретно ви робите в рамках проекту?

— Тут буде виготовлено та встановлено піднавіси зі столами та лавками, декоративну огорожу, урни для сміття, інформаційні стенди, облагороджено місцевий потічок з .водоспадом, що зробить відпочинок для відвідувачів більш комфортним та приємним. Також тут є місце, де можна припаркувати автомашину. Витримано всі санітарні норми. Створення еколого-пізнавального рекреаційного майданчика в урочищі Тустань дозволить вирішити ряд актуальних проблем, адже він одночасно може розмістити до 80 людей на відпочинок. Поряд з тим, слід відзначити, що тут повністю збережено автентику бойківського краю та природне середовище.

Отож, спільними зусиллями намагаймося дотримуватися рівноваги у стосунках людини з первозданною природою.

Інтерв'ю вела Тетяна ЗІНКЕВИЧ, «БОЙКІВСЬКА ДУМКА»

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас