Краще продавати ялинки, ніж жебракувати

30 грудня 2011р, ЗМІ про нас. Прес-служба

На ялинкових базарах Львова зелені красуні з Косівського району Івано-Франківщини продають по 60-250 гривень.

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят ялинкові базари – у розпалі. Попит на лісові красуні збільшиться перед Різдвом, бо більшість галичан ставлять їх у своїх домівках не на Новий рік, а на Різдво. Цього року лісівники влаштували для продавців ялинок складнішу процедуру реалізації хвойних. У Львові визначили двадцять чотири місця, де офіційно дозволено продаж. Серед традиційних точок продажу немає Привокзального ринку - там не вистачає місця. Ялинками торгують на початку вулиці Чернівецької, на підходах до залізничного вокзалу.

Щоб побороти контрабанду, до кожного деревця мають бути прикріплені спеціальні чіпи з кодом. Якщо торік на бірці містилася тільки інформація про лісгоп, в якому купили ялинку, то цього року уся інформація зашифрована в коді (наборі цифр). Щоб дізнатися більше про походження лісової красуні, покупець може зателефонувати на номер 236, назвавши штрих-код. Кажуть, підробити чіп неможливо. Лісівники запевняють, що цьогоріч ціна на ялинки не буде вищою, ніж минулими роками. За двометрову зелену красуню у лісгоспах просять 52 гривні. На ялинкові базари Львова вирушила кореспондент «Леополіса», щоб дізнатися вартість ялинок, перевірити, чи усі деревця мають чіпи.

…З самого ранку на Винниківському ринку продавці виставили передноворічний товар - смереки та ялиці звичайні. Покупців негусто. Приходять переважно літні жінки, запитують ціну ялинок, оглядають і йдуть геть. Торгівля не дуже жвава. Продавець пані Ірина привезла ялинки з Косівського району Івано-Франківської області.

Жінка нарікає, що продає їх шість років, але з кожним роком виторг падає. «Люди купують штучні ялинки, які зберігаються довгі роки, а живі - дедалі менше, - каже вона. – Може, на їхній вибір впливають акції екологів та громадських організацій, які перед Новим роком закликають не рубати ялинок. Я вдома ставлю лише живі ялинки, бо запах хвої створює святкову атмосферу».

Оглядаю ялинки. На кожній є чіп. Пані Ірина каже, що не привезла контрабанди, а то її машину не випустили б навіть із Косова. Біля лісів встановили спеціальні пости екологів та правоохоронців, які перевіряють транспорт, чи не везуть, бува, «лівих» ялинок. «Ось ця півтораметрова смерічка коштує 60 гривень, двометрова – 120», - каже пані Ірина. Впадає у вічі розкішна двометрова ялиця. Коштує 250 гривень. «Якщо ніхто не даватиме стільки, то опущу до 180, - зауважує пані Ірина. – У вихідні продаю по одній-дві ялинки, в будні - п’ять. Щоб привезти з Косова до Львова, наймаю машину, плачу за бензин. Прибутки від продажу мізерні та на хліб вистачає. Краще продавати ялинки, ніж іти жебракувати. Маю трьох дітей. Закінчили університети, не знайшли роботи, змушені продавати на ринку».

Вирушаю на ринок «Іскра», що на вулиці Сихівській, 16. Ялинковий базар облаштували на площі перед торговим комплексом «Замок». Там торгівля жвавіша, і зеленого товару більше. За кілька хвилин покупці, не торгуючись, взяли у продавця три ялинки. Запитують про півметрові лісові красуні, виготовлені з гілок. Коштують 35-40 гривень. Соломія Дмитрук прийшла на ринок, щоб купити ялинку. Каже, через брак коштів буде торгуватися. Та пані Соломії не пощастило. Продавці навідріз відмовлялися упустити ціну, бо везли дерева аж із Косівщини. «Ялинки продаю по 65-150 гривень, - розповідає «Леополісу» продавець Уляна. – Ціна невисока, а ось витрати... У лісгоспі Івано-Франківщини купила товар гуртом – п’ятдесят штук. За одну в середньому заплатила 52 гривні. На кожній ялинці «накручуємо» 30-40 гривень, за ялиці звичайні – 50. За день продає¬мо максимум вісім ялинок. Привезла їх вантажівкою. У машині ялинки зберігаю вночі. Сама ночую в готелі. Треба ще за місце на ринку заплатити. У частини ялинок під час транспортування ламаються гілочки. Доводиться опускати ціну нижче собівартості». Але продавці неохоче кажуть, скільки заробляють на ялинках за сезон. Махаючи рукою, зазначають: «Небагато! Якщо до Різдва заробимо «чистими» до тисячі гривень, буде добре». Пояснюють, що частину ялинок не розкуповують, їх викидають... Інший варіант – розпродують за безцінь.

Дивлюся між гілками ялинки, чи є чіпи. Продавців насторожила така цікавість. «Пані, ви звідки, що шукаєте в ялинці?» – збентежено сказав один пан, який продавав ялинки. Довелося пояснювати, що хочу дізнатися, чи ялинка не контрабандна. «Всі ви тут ходите і щось вишукуєте, - відповів він. – Міліція, охорона ринку, навіть звичайні продавці приходять і риються в ялинках… З моїми ялинками все нормально! Придбав їх відразу з цими пластиковими бірками».

Вийшовши з ринку, побачила, що через дорогу старший пан продає кілька смерічок. Підходжу, запитую, звідки товар. Чоловік сказав, що привіз їх із Бібрки Львівської області. За смереку просить 55 гривень. Покупці вишикувалися в чергу за дешевшими ялинками. Обійшовши кілька ринків, побачила, що ялинки привезли з Івано-Франківщини, а ті, що із Львівської області, опинилися поза межами офіційних торгових точок.

Марія ДЕРКАЧ, "ВИСОКИЙ ЗАМОК" №244(4624), 29.12.2011р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас