До ялинок — зась!

30 грудня 2011р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Передноворічний час — найбільш гаряча пора для працівників лісового господарства.

У Бібрському лісгоспі, аби задовільнити попит на «живі» ялинки, майстри лісу зі своїх угідь не виходять. Принаймні так здається, коли бачиш, скільки всього треба зробити, аби і ялинок нарубати, і вберегти ті дерева, які вирубувати не можна.

На великій галявині рівними рядами зеленіють колючі красуні. Саме вони прикрашатимуть домівки львів’ян усі зимові свята. На шести з половиною гектарах ялинкових плантацій розміщені майже 14 тисяч ялинок. Проте працівники лісового господарства сподіваються продати хоча б 500 штук. Відтоді, як люди почали прикрашати свої оселі штучними ялинками, попит на «живі» різко зменшився.

«У всіх ялинок має бути певний стандарт, — розповідає «Ратуші» Ярослав Гула, головний лісничий ДП «Бібрський лісгосп». — Вони повинні мати не менш як метр висоти і не менше 5 мотовок (гілки навколо діаметру стовбура). Ціна дерева залежить також від його висоти: від 32 гривень за метрове дерево до 47 гривень за ялинку заввишки 4 метри ».

Територія лісгоспу чималенька — більш ніж 26 тисяч гектарів. Тож аби вберегти ялинки від незаконного вирубування, з 5 грудня по 5 січня організовують рейдові бригади, які від восьмої ранку до п’ятої вечора обходять територію. Рейди відбуваються щодня, без вихідних. Штраф за незаконно зрубану ялинку залежить від її розмірів, і коливається він у межах від 300 до 400 гривень. Аби зберегти ялинки, також розроблено спеціальну систему. На кожну з лісових красунь чіпляють чіп. Його штрихкод — неповторний. Жодна інша ялинка України не матиме такого. Крім чіпа, на всі ялинки також треба мати транспортні накладні. Саме за цими документами рейдові бригади, до яких входять також міліціонери, і визначатимуть «законність» новорічного дерева.

Усі «бібрські» ялинки — смерекові. «Якби можна було продавати ялицю, то може, попит був би більший, адже ялиці довше стоять, — пояснює Ярослав Михайлович. — Але смереки мають свій особливий шарм. Вони — дуже пахучі. Собі додому завжди беру тільки таку. Відчуття свята тоді яскравіше. А щоби смерека довго не засихала, є маленький секрет. Одразу після того, як ви її купили, слід зрізати 10 сантиметрів стовбура внизу. Річ у тім, що на зиму дерево «набирає» повітряну пробку, через яку потім не надходить вода. Якщо цю «пробку» зрізати і поставити дерево у відро з вологим піском, то смерека тішитиме вас усі свята. Бувало навіть таке, що наприкінці свят дерево пускало бруньки».

Поповнюють запаси новорічних дерев щороку. Саме тепер достигли ялинкові шишки. «Ми їх збираємо, сушимо, обробляємо і з їхнього насіння вирощуємо нові дерева, — каже пан Ярослав. — Спочатку висаджуємо насіння у теплиці, де воно проростає. В теплицях деревця за два роки виростуть до 20 сантиметрів. Наступні два роки ялинки проводять на так званих шкілках — шкільних відділеннях. І лише потім потрапляють на ялинкові плантації».

Христина ІНЖУВАТОВА, "РАТУША" №51(1564), 29.12.2011р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас