З твердої породи

7 серпня 2019р, ЗМІ про нас. Прес-служба

 

Сім років тому, коли після закінчення школи Василь Теслюк вступив у Млинівський технолого-економічний коледж, він був впевнений, що ветеринарія — його майбутнє. Хлопець народився у селі Піски, змалку його оточувала всіляка живність — корова, телятко, підсвинок, розмаїта свійська птиця… А ще Бровко та Мурчик!

ВИВЧИВШИСЬ на фельдшера, вступив на заочне відділення Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, а паралельно працював — три роки — у двох господарствах за фахом…

І раптом — потрапив під скорочення штату… Став на біржу, але хіба це вихід для новоспеченого глави сім’ї, якому дружина Оксана ось-ось приведе на світ сина?

В скрутну хвилину на поміч прийшов батько. Степан Теслюк трудився в Лешнівському лісництві Бродівського лісгоспу на звалюванні лісу. Робота нелегка, небезпечна. Але оплачується так, що буде і на хліб і до хліба…

Прийшов Василь до батька. В лісі, звісно, дихається легше, ніж на свинофермі чи в корівнику, але тут не заштрик у руці тримаєш, а бензопилу. Та ще й треба вміти з нею підступитися до стовбура, кут підрізу правильний вибрати, аби деревина впала в потрібному напрямку, не завдала шкоди нікому. Одне слово, всюди свої інструкції, стандарти. Та Василь Теслюк твердо вирішив змінити професію — повернувся у батькову бригаду.

Скоро рік, як він трудиться у лісництві, багато чому навчився, має шостий розряд. Та здорові амбіції не вгавають.

Нещодавно Василь узяв відпустку, аби більше побути серед літа з півторарічним Артемком. Аж тут докотилася до нього новина, що Бродівський лісгосп проводитиме змагання звалювальників. Відбуватимуться вони на території Підкамінського лісництва, в урочищі Малинище. Вже й ділянка виокремлена — не м’яка соснова, як це бувало не раз, а твердої породи — модринова! Такого шансу Василь Теслюк пропустити не міг. Тиждень готував себе до змагань у лісі. І батько, і побратими давали поради — як краще й швидше звалити деревину, обтяти гілки на стовбурі, здійснити монтаж нового ланцюга.

І, звісно, не менш важлива тут психологічна рівновага. Одне діло, коли працюєш на зміні, і зовсім інше — коли все відбувається на очах журі, колег, уболівальників.

Під час змагань Василь Теслюк виявився єдиним юніором серед семи дорослих учасників. Його й оцінювали в юніорській номінації. Але за здобутими очками (1165) він випередив Мар’яна Степчука (1141), який посів третє місце. А першу операцію — звалювання дерева — виконав краще навіть від переможця Ігоря Прийми!

Звісно, вирішили в Бродівському лісгоспі, Василь Теслюк, як юніор, тепер братиме участь в обласних змаганнях, що пройдуть у липні в Буському лісгоспі.

«А як же ветеринарія?» — питають Василя друзі. Він відповідає дипломатично: в житті, як на довгій ниві, все може бути.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, обласні змагання, а вони виявилися вже 21-ми за рахунком, відбулися, і молодий лісоруб Василь Теслюк серед юніорів посів на них почесне третє місце. Перше завоював Андрій Ільницький зі Сколівського лісгоспу, а друге — Володимир Рибак з ДП «Славський ЛГ».

Серед дорослих переможцем уже кілька років поспіль стає Володимир Кухта з ДП «Радехівське ЛМГ».

 

Ігор Табінський.

Львівська область.

Фото автора.

СІЛЬСЬКІ ВІСТІ

 

http://www.silskivisti.kiev.ua/19705/print.php?n=42905

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас